Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας για τη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Κύριο

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας για τη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη Πέμπτη 4 Μαρτιου 2022 εκπρόσωποι του συλλόγου μας, παρευρέθηκαν μαζί με εκπροσώπους αγροτικών φορέων από περιοχές της κεντρ.Μακεδονίας στο ΥΠΠΑΤ καλεσμένοι από το κο.Βεσυρόπουλο παρουσία του κ.Γεωργαντα.

 

Από τη συζήτηση που έγινε αποκόμισαν τα εξής:

 

Όσον αφορά την επιστροφή φόρου πετρελαίου το ποσό παραμένει 60εκ.ως τιμή βάσης με προοπτική αυτό το ποσό να ανέβει και να μοιραστεί σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες βάση φορολογικών κριτηρίων τριετίας, και έως τον Οκτώβριο του 2022.

 

Να σημειώσουμε πως σε αυτό το κομμάτι σημειώθηκε ιδιαιτέρως πως η συζήτηση θα έπρεπε να έχει θέμα για το πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιστροφή πετρελαίου, από τα 180εκ.βαση της τιμής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.

 

Θα υπάρξει διαφοροποίηση σχετικά με το καθεστώς που ίσχυε ως τώρα για την υποχρέωση αγρανάπαυσης.

 

Θα ανακοινωθεί σύντομα η πρόθεση της ΕΕ για επιδότηση καλλιέργειας δημητριακών και σιτηρών ώστε η Ε.Ε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε επισιτιστικές κρίσεις.

 

Η διαδικασία μετακλησης εργατών γης παραμένει ως έχει.

 

Θα υπάρξει μέριμνα για τα φρούτα και τη διάθεση τους μέσω της δωρεάν διανομής όπως είχε γίνει παλαιότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάθεσης τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Σύντομα θα ανακοινωθεί, μετά το συμβούλιο υπουργών αγροτικής ανάπτυξης στις 9 Μαρτίου, ο τρόπος με τον οποίο θα βοηθηθούν οι παραγωγοί ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος αγοράς λιπασμάτων.

 

Ζητήθηκε η εκ νέου οικονομική στήριξη από πλευράς κυβέρνησης του ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει σε ενδεχόμενες ζημίες από καιρικές συνθήκες να ανταπεξέλθει.

 

Τέλος, ζητήθηκε από πλευράς του ΑΣ Αλεξάνδρειας νέο ραντεβού, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας