Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

10 Δεκ 2015
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Στον αέρα ακόμη οι διαπραγματεύσεις με τους Βραζιλιάνους. Καμία τράπεζα δεν δανείζει την ΕΒΖ.

Οφειλές σε παραγωγούς και μεταφορείς.Όλες οι τράπεζες των οποίων την πόρτα κτύπησε για δάνεια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ήταν αρνητικές, με προεξάρχουσα την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Η εταιρεία, αντιμετωπίζει μέγα πρόβλημα ρευστότητας και προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισής του, συστάθηκε ομάδα από κυβερνητικά στελέχη που θα επιδιώξουν να βρούνε λύση σε αυτό το μείζον θέμα μα και σε άλλα ζητήματα της ΕΒΖ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δ.σ. κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, κ. Γ. Κυπαρισσίδης- Κοκκινίδης.Οι διαπραγματεύσεις με τους Βραζιλιάνους, για την επεξεργασία ζάχαρης από την ΕΒΖ, δεν έκλεισαν και στο μεταξύ η εταιρεία χρωστάει σε τευτλοπαραγωγούς και μεταφορείς, από την φετινή καμπάνια, περί τα 13 εκατ. ευρώ. Τα πράγματα συνεπώς, είναι έως και πολύ δύσκολα για την ΕΒΖ.

Μετά την έγκριση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, στα οποία οι μικρομέτοχοι ψήφισαν ως επί το πλείσον "παρών", η συζήτηση περιστράφηκε στα θέματα που συνδέονται με τις πιθανότητες επιβίωσης της εταιρείας αφού μέχρι τώρα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με τους Βραζιλιάνους παραγωγούς.Η ανησυχία που υπάρχει για την ΕΒΖ, είναι απολύτως εύλογη αφού η βιομηχανία, σε επίπεδο ενοποίησης, στη τελευταία ζαχαρική χρήση 2014-2015, έγραψε ζημίες 72,4 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας μία ακόμη ζημιογόνο χρήση στο σερί των τελευταίων "κόκκινων", ενώ ως γνωστό οι δανειακές της υποχρειώσεις προς την Πειραιώς είναι στη περιοχή των 120 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Κοκκινίδης, η Πειραιώς, δέχθηκε τελικά να παραταθεί ως το τέλος του έτους το λεγόμενο "σύμφωνο ειρήνευσης" και ζήτησε και plan Β απο τη διοίκηση της ΕΒΖ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Βραζιλιάνους και με όσους συζητάει συνεργασίες, που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία της . Αυτό το plan B, που είναι κάτι πέραν του business plan που εκπόνησε η εταιρεία, προφανώς προβλέπει συρρίκνωση δραστηριοτήτων, ακόμη μεγαλύτερη, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος ο οποίος είπε ότι τέτοια εξέλιξη δεν θα την υπογράψει.Από τις ενέργειες που είχε δρομολογήσει η διοίκηση της ΕΒΖ, προχώρησε και ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος για την τελευταία 5ετία.

Η εταιρεία θα ζητήσει από νομικό γραφείο ( μετά από ανάθεση) να συγκεκριμενοποιήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών και αστικών ευθυνών. Τέτοιες ευθύνες, κατά τη γνώμη του κ. Κοκκινίδη, υπάρχουν, αλλά όπως προσέθεσε , δεν μπορεί να πει ότι υπήρξε δόλος.Σημειώνεται ότι στη συνέλευση παρέστη και εκπρόσωπος του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, ο οποίος ανέγνωσε δήλωση για την αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης της εταιρείας.
Όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν, για την ΕΒΖ είναι εξαιρετικά δύσκολο και αν δεν βρεθεί τρόπος για να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία της εταιρείας,

Πηγή: http://www.voria.gr/

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας