Τι ισχύει και τι θα ισχύσει για το φορολογικό των αγροτών

20 Μαϊ 2016
Τι ισχύει και τι θα ισχύσει για το φορολογικό των αγροτών

Τα ανακριβή δημοσιεύματα δεν έχουν τέλος - ξαφνικά μιλάνε για 13% φορολόγηση στους αγρότες και για τα εισοδήματα του 2016, όταν πρόσφατα, η παρούσα κυβέρνηση, με το νόμο για το φορολογικό και ασφαλιστικό, έφερε το αφορολόγητο για αγροτικά εισοδήματα 2016 και εφεξής.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι ισχύει και τι θα ισχύσει για τους αγρότες:

Σύμφωνα με το Νόμο 4387/2016, Άρθρο 112 (Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος), παράγραφος 6, «Η παρ. 3 του άρθρου 29 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15. Ο φόρος που προκύπτει για το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχείρηση μειώνεται κατά το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 16.». Δηλαδή πλέον οι αγρότες, έχουν αφορολόγητο, όπως και οι μισθωτοί συνταξιούχοι και δε φορολογούνται με συντελεστή 13%.

Πρέπει δε να τονιστεί ότι σύμφωνα και πάλι με το ίδιο άρθρο (παράγραφος 6), «στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, η μείωση φόρου υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων. Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση μαζί με εισόδημα από λοιπές κατηγορίες, η μείωση του φόρου θα είναι αυτή που αναλογεί μόνο στο μέρος του εισοδήματος που προέρχεται αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή και από ατομική αγροτική επιχείρηση.»

Παράλληλα, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι παρακάτω διατάξεις που αφορούν τους αγρότες:

Επαγγελματίας αγρότης θεωρείται, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, αυτός που έχει γεωργικά εισοδήματα κατά τουλάχιστον 50% του συνολικού εισοδήματός του (άρθρο 65 παρ. 1)
Η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο) θα ισχύει από τα εισοδήματα του 2016 μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (άρθρο 44 παρ. 3)
Εάν κάποιος έχει εισόδημα από ατομική επιχείρηση που εντάσσεται στον ΟΓΑ, αλλά και από γεωργική δραστηριότητα, τότε η έκπτωση φόρου (αφορoλόγητο) θα ισχύσει μόνο για το μέρος του εισοδήματος που προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα (άρθρο 44 παρ. 3)

Άρα λοιπόν, οι επαγγελματίες αγρότες, θα έχουν του χρόνου αφορολόγητο (όπως και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι) και δε θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ όπως και φέτος με 13%.

Βαγγέλης Σκούφας, Λογιστής

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας