Τρίκαλα Ημαθίας: Επιτυχημένος Θεσμός η 12η Ημερίδα του ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία (φωτο-βίντεο) Κύριο

Τρίκαλα Ημαθίας: Επιτυχημένος Θεσμός η 12η Ημερίδα του ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία (φωτο-βίντεο)

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, ένας επιτυχημένος θεσμός για τον αγροτικό κόσμο, η 12η Ημερίδα του ΟΜΦΑΛΟΥ για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία στα Τρίκαλα Ημαθίας και συγκεκριμένα στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο.

 

Τιμή για ολόκληρο τον Δήμο Αλεξάνδρειας η μεγάλη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών, επιστημόνων και τεχνοκρατών στα Τρίκαλα Ημαθίας, ¨στο κέντρο της γης¨ όπως τα αποκάλεσε ο συντονιστής κ. Κώστας Καραντινινής, Πρόεδρος του Ομφαλού, Καθηγητής στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Σουηδίας (SLU)

 

Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Τρικάλων κ. Δημοσθένης Ντουντούδης.

 

Οι ενημερωτικές και συμμετοχικές αυτές ημερίδες του ΟΜΦΑΛΟΥ γίνονται στον χώρο όπου υπάρχει Γεωργία και όπου τα προβλήματα και κυρίως οι προοπτικές είναι απτές: Μέσα στον κάμπο, στην καρδιά του Ρουμλουκιού - μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα πολυτελών συνεδριακών κέντρων. Εκεί που η γνώση είναι απόλυτα απαραίτητη: σε μια αγροτική περιοχή που τώρα ειδικά μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους. Οι ημερίδες αυτές φιλοδοξούν να παράξουν γνώση, πληροφόρηση και προβληματισμό.

 

Οι εισηγητές ήταν επιλεγμένοι τεχνοκράτες, κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τα θέματα εκλαϊκευμένα, χωρίς όμως να θυσιάζουν την επιστημονική εγκυρότητα που είναι απαραίτητη. Συμμετείχαν αγρότες, συνεταιριστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου, με πείρα, βαθιά γνώση και εμπεριστατωμένη άποψη.

 

Συγκεκριμένα τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν άμεση σχέση με την οικονομία και την εθνική στρατηγική για το βαμβάκι, την κλιματική αλλαγή, τις αγορές και την αγροτική πολιτική
με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία εισήγαγαν βίαια τον αγροτικό κόσμο και όλους τους εταίρους του αγροδιατροφικού συστήματος στο κατώφλι μιας νέας εποχής.
Το βαμβάκι, προϊόν κλειδί της περιοχής, επηρεάζεται άμεσα - σε όλο το φάσμα της αλυσίδας, από την παραγωγή και τον εκκοκκισμό ως την εμπoρία και τις εξαγωγές, και αναζητά στρατηγική και διεξόδους.

 

Στην ημερίδα έκαναν ομιλίες και παρεμβάσεις αξιόλογοι ομιλητές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα (WB), Πανεπιστήμια, φορείς και επιχειρήσεις του Ελληνικού αγρο-διατροφικού χώρου.

 

Για το βαμβάκι στην Ημαθία τοποθετήθηκαν:
Συντονιστής:Ευάγγελος Διβάρης, τ. Αν. Προϊστάμενος ΕΕ, τ. Ειδικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ
Μ. Νταράουσε (τ. Διευθυντής, Εθνικό Κέντρο Βάμβακος, Καρδίτσα, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
Ε. Χατζηγιαννάκης (Τμ. Εγγ. Βελτιώσεων Ινστ Εδαφοϋδατικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
E. Μουρτζίλας (Γεωπόνος, Εκκοκιστήρια Ημαθίας)
Αφοι Κρουστάλη(Εκκοκιστήρια - Εκπρόσωπος)

 

Για το βαμβάκι στην ελλάδα και στον κόσμο τοποθετήθηκαν:
Συντονίστρια: Ουρανία Νόττα(Καθηγήτρια, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας)
Ι. Μπαφές (Οικονομολόγος-αναλυτής, Παγκόσμια Τράπεζα (WB))
E. Φωτεινός (Πρόεδρος, Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος – ΔΟΒ)
Γ. Ποντίκας (Πρόεδρος, ΕΣΥΦ & SYNGENTA HELLAS Α.Ε.Β.Ε.)
Ν. Χαραλαμπίδης(Greenpeace Hellas, Αθήνα)
Π. Χατζηνικολάου (Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

 

Για τον ελαιώνα του γυμνασίου γέφυρας Θεσσαλονίκης μίλησε η
Κ. Χάνδρου (Γυμνασιάρχης Γυμνασίου Γέφυρας) και μαθητές του Γυμνασίου Γέφυρας

 

Για το βαμβάκι, την αγροτική πολιτική και τη στρατηγική τoποθετήθηκαν:
Συντονιστής: Χ. Κασίμης (Ομότιμος Καθ., ΓΠΑ, τ.Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ, Κόρινθος)
Σ. Κλωνάρης (ΙΓεΤ, Καθ. ΓΠΑ, ΕΠικεφαλής ΕΠιτροπής Εθν. Στρατηγ. Σχεδίου ΚΑΠ, Αθήνα)
Δ. Παπαγιαννίδης (Γενικός Γραμματέας Υπουργείο Αγροτικής Αν. & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)
Τ. Χανιώτης, τ. Διευθυντής, Γ. Δ. Γεωργίας & Περιφ. Ανάπτυξης, ΕΕ, Βρυξέλλες

 

Στο τέλος ακολούθησε όπως συνηθίζεται ένας ανοικτός, γόνιμος διάλογος μεταξύ επιστημονικής γνώσης και γεωργικής πρακτικής.

 

Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη

 

 

 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας