Fake news για ειδοποίηση της Aστυνομίας αν βάλεις ανάποδα το PIN στο ΑΤΜ Κύριο

Fake news για ειδοποίηση της Aστυνομίας αν βάλεις ανάποδα το PIN στο ΑΤΜ

Μία παλιά ψευδής είδηση κάνει πάλι την εμφάνιση της αφού είχε κυκλοφορήσει ευρέως και το 2013 στο διαδίκτυο. Η «είδηση» δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ΑΤΜ!
Σύγκεκριμένα ξεκίνησε ακόμη ένας γύρος αναπαραγωγών στο ίντερνετ, κάνει αυτές τις μέρες το γνωστό πια, hoax με τον ανάποδο κωδικό PIN.

Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr το hoax αυτό κρίνεται επικίνδυνο, γιατί αν κάποιος το πιστέψει και προσπαθήσει να βάλει το pin ανάποδα (3 φορές) σε μια περίπτωση ληστείας, το ΑΤΜ δεν θα βγάλει χρήματα και δεν θα ειδοποιήσει την αστυνομία.

Αυτό που θα συμβεί είναι, το ΑΤΜ να κρατήσει την κάρτα, και να εκνευριστεί ο ληστής, κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο και δεν αξίζει τα 600-800 ευρώ που έχει όριο ανάληψης η κάρτα.

Το hoax κυκλοφορεί από το 2006. Το 1994 ο επιχειρηματίας Joseph Zingher από το Σικάγο σκέφτηκε αυτό το κόλπο, για να ειδοποιείται σιωπηλά η αστυνομία, σε περίπτωση ληστείας. Το 1998 το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αριθμοί pin που είναι ίδιοι στην ανάποδη φορά, δεν θα χρησιμοποιούνται από το σύστημα. (π.χ. 9119, 3003 κτλ.) Αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες να υιοθετήσουν οι τράπεζες στην Αμερική αυτό το σύστημα ασφαλείας, δεν έγινε ποτέ. Οι τράπεζες δεν θέλουν κάτι τέτοιο γιατί δεν πιστεύουν πως αυτό το σύστημα δεν θα απέτρεπε τις ληστείες γιατί μέχρι να έρθει η αστυνομία ο ληστής θα εξαφανιζόταν. Ακόμη πιστεύουν πως πολλοί πελάτες τους δεν θα μπορούν να πληκτρολογήσουν το pin ανάποδα, λόγο του άγχους που θα έχουν υπό την απειλή του όπλου, και θα κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκνευρίσουν το ληστή, και τα πράγματα να πάρουν ακόμη χειρότερη τροπή.

Tου Γιώργου Αντωνόπουλου

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας