Ηλεκτρονικές απάτες: Χιλιάδες επιθέσεις σε λογαριασμούς πολιτών – Τι να προσέξετε

Ηλεκτρονικές απάτες: Χιλιάδες επιθέσεις σε λογαριασμούς πολιτών – Τι να προσέξετε

Τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης, τύπου phising, στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Πάνω από 2.000 πολίτες έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης και είδαν τα προσωπικά δεδομένα και τους λογαριασμούς τους να γίνονται έρμαιο των επιτήδειων.

 

Μαζικές επιθέσεις έχουν δεχτεί τους τελευταίους μήνες οι λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτών, από τους επιτήδειους που έχουν οργανώσει ηλεκτρονικές απάτες έτσι ώστε να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και χρηματικό όφελος.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η νέα τάση στις ηλεκτρονικές απάτες είναι η μίμηση αξιόπιστων οργανισμών και οντοτήτων. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες, με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και mails που προσποιούνται τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς ως και αξιωματούχους της ΕΛΑΣ, έτσι ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν από τους πολίτες τα στοιχεία εκείνα που στη συνέχεια θα τους δώσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και εν τέλει στα χρήματά τους.

 

Το τελευταίο 5μηνο, τα μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και emails είναι δεκάδες χιλιάδες. Οι επιτιθέμενοι υποδύονται ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, όπως το gov.gr για υποτιθέμενη επιστροφή φόρου ή επιδοματικές πολιτικές όπως το Market Pass και το Power Pass, για την εκταμίευση δόσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες από τους πολίτες να έχουν «τσιμπήσει» στα μηνύματα και να πέφτουν θύματα των απατεώνων.

 

Σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρει η εφημερίδα ένας πολιτικός μηχανικός είδε 22.000 ευρώ να κάνουν «φτερά» από τον λογαριασμό του, και μάλιστα δύο δόσεις μία των 10.000 ευρώ και μία των 12.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, λογιστής έχασε 38.000 ευρώ μετά από μήνυμα σχετικό με το Market Pass το οποίο του ζητούσε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Έδωσε τους κωδικούς του e-banking του κι έτσι είδε τα χρήματα να κάνουν... φτερά.

 

Ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, CSI, Μανώλης Σφακιανάκης, ανέφερε πως υπάρχει αύξηση στις απάτες τύπου phising της τάξης του 145%. «Οι απάτες που γίνονται τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ πιο έξυπνες, πιο “hi tech” και στοχεύουν στη μαζικότητα. “Χτυπάνε” πολλά άτομα ταυτόχρονα και περιμένουν ποιοι θα “τσιμπήσουν”. Ενα 3% “τσιμπά” στο phishing. Οι εξαπατηθέντες καθημερινά είναι πάνω από 2.500 άτομα.

 

Οι απατεώνες φτιάχνουν λογαριασμούς-“μουλάρια” όπου κατευθύνουν τα χρήματα των θυμάτων και από εκεί τα μεταφέρουν μετά σε δικούς τους. Πώς βρίσκουν λογαριασμούς-“μουλάρια”; Βάζουν αγγελίες λέγοντας “αναζητούμε άτομα για εργασία”.

 

Σου λένε “δώσε μας τον τραπεζικό σου λογαριασμό, θα σου μεταφέρουμε χρήματα από τα οποία θα πάρεις ένα 20%. Πολύς κόσμος συνεργάζεται, μην ξέροντας ότι έχει τεράστια ευθύνη» σημειώνει ο Μ. Σφακιανάκης, καλώντας τον κόσμο να χρησιμοποιεί την κοινή λογική, να σκέφτεται πριν κάνει “κλικ”, να μην ανοίγει άγνωστα mails και να θυμάται ότι οι τράπεζες και το κράτος δεν στέλνουν μηνύματα στα οποία ζητείται το IBAN ή κάποια άλλη ευαίσθητη πληροφορία», είπε χαρακτηριστικά στα «Νέα».

 

Για το 2022 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέγραψε υπερδιπλασιασμό υποθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος σε σχέση με το 2021 ενώ αύξηση καταγράφηκε και σε περιστατικά «smishing» (απάτη μέσω μηνυμάτων SMS) και vishing (απάτη μέσω κλήσης στο τηλέφωνο). Πηγές της ΕΛΑΣ αναφέρουν πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ένας αριθμός τηλεφώνου, ένα SMS ή ένα email είναι ύποπτα.

 

Όταν για παράδειγμα, βλέπουν κάποια ορθογραφικά λάθη ή λάθη σύνταξης ή γενικότητες, είναι ένα «καμπανάκι». Επίσης, όταν βλέπουν μήνυμα από δημόσιο φορέα, χωρίς να έχουν κάνει αντίστοιχο αίτημα, ή όταν ζητούνται πληροφορίες όπως οι κωδικοί e-banking, θα πρέπει να αποφεύγουν οπωσδήποτε να κάνουν κλικ ή να δώσουν στοιχεία και παράλληλα να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους και τις αστυνομικές Αρχές

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας