Προσοχή στα τζάκια σας, τις στάχτες τους... Κύριο

16 Νοε 2016
Προσοχή στα τζάκια σας, τις στάχτες τους...

Η θέρμανση με τζάκι ή ξυλόσομπες είναι φτηνή κι όταν γίνεται σωστά, φιλική προς το περιβάλλον. Ωστόσο, η χρήση τους θέλει προσοχή , καίγοντας ακατάλληλα υλικά, τα μικροσωματίδια και τα

βλαβερά αέρια που απελευθερώνονται, βλάπτουν την υγεία. Όταν καίγονται ξύλα περασμένα με λούστρο ή χρώμα, εκλύονται δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως η διοξίνη, που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία.

Επικάθονται στους αγρούς, στο έδαφος και έτσι μπαίνουν στη διατροφική αλυσίδα. Βασικός κανόνας είναι η καύση ανεπεξέργαστου ξύλου. Για το περιβάλλον μπορεί μάλιστα να έχει – θεωρητικά βέβαια – πλεονεκτήματα, αφού παράγεται η ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που χρειάζεται να φιλτράρει ένα δέντρο για να αναπτυχθεί. Ο επόμενος βασικός κανόνας είναι ο καλός εξαερισμός του τζακιού.

Οδηγίες προς αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων!

1.Ελέγξατε τις καμινάδες των τζακιών του σπιτιού σας για τυχόν ρωγμές και επισκευάστε κατάλληλα αυτές αν υπάρχουν.

2.Καθαρίστε τις καμινάδες πριν την έναρξη λειτουργίας του τζακιού για την χειμερινή περίοδο που έρχεται.

Ο καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας ειναι ενα καθήκον που δεν πρέπει να αμελούν όσοι χρησιμοποιούν το τζάκι τους και την ξυλόσομπα τους για να ζεσταθούν.Εφόσον ο καθαρισμός γίνει σωστά επαναλαμβάνεται κάθε 6-7χρονια, ενώ το κόστος κυμαίνεται από 70 εως 90 ευρώΕπίσης για να περιορίσουμε την έκλυση των μικροσωματίδιων του καπνού κ της στάχτης μπορούμε να τοποθετήσουμε μια σίτα στην καμινάδα με ελάχιστο κόστος. Σε καμία περίπτωση δεν κάνει να καίμε ξύλα που ειναι συγκολλημένα με κόλλα. Επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η καύση αντικειμένων από φορμάικα, νοβοπάν και μπρικέτες. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε ειναι τα ξύλα που προμηθευόμαστε να είναι ξερά και όχι βρεγμένα.Ολα τα ξερά καυσόξυλα είναι καλά, το καθένα με τις ιδιομορφίες του.

Αλλο παίρνει εύκολα, άλλο βγάζει πολύ φλόγα και άλλο έχει μεγάλη διάρκεια. Ενα καλό ξύλο που το προτιμά πολύ η μέση ελληνική οικογένεια είναι η οξιά. Το ξύλο αυτό παίρνει εύκολα, είναι καθαρό και έχει μέτρια διάρκεια καύσηςΡύπανση από την καύση ξύλου και μέσα στο σπίτι. Ο κίνδυνος, πάντως, δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού μας αφού ό,τι καίμε χρησιμοποιεί οξυγόνο και παράγει σωματιδιακή ρύπανση. Τα προϊόντα καύσης διοχετεύονται εντός του σπιτιού και προκαλούν και εσωτερική ρύπανση, επίσης δεν είναι για όλους αναγκαίο το τζάκι, προκειμένου να ζεσταθούν, καθώς τις ημέρες των γιορτών πολλοί το άναψαν για τη θαλπωρή και την ατμόσφαιρα, υποτιμώντας τους κινδύνους από την αιθαλομίχλη που ενέσκυψε ξανά.

Ο καθένας, καλό είναι να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να μετατρέπει την θαλπωρή σε πρόβλημα για τον ίδιο και για τον συνάνθρωπό του προκαλώντας αιθαλομίχλη.

3.Όταν κατασκευάζονται τζάκια να υπάρχει η δέουσα προσοχή από τους τεχνίτες και να αποφεύγεται η επαφή μεταλλικών στοιχείων με ξύλινα ή άλλα μονωτικά υλικά (πολυουρεθάνες), προς αποφυγή υπερθέρμανσης αυτών και ενδεχόμενη ανάφλεξή τους.

4.Έχετε υπόψη ότι αρκετές ζημιές σε σπίτια από τζάκια, έχουν γίνει λόγω κακοτεχνίας στην κατασκευή τους.

Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες, να αποφεύγουν να τοποθετούν στους κάδους απορριμμάτων στάχτες από τζάκια ή άλλα εύφλεκτα υλικά που αποτελούν εστία πρόκλησης ζημιών

ή πυρκαγιών των κάδων.

Επ΄ ευκαιρία ο Δήμος,το Α.Τ. και η Π.Υ. Αλεξάνδρειας παρακαλεί τους συνδημότες, σε περίπτωση που εντοπίσουν ανάλογα περιστατικά τοποθέτησης εύφλεκτων υλικών σε κάδους, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 23330 53420 και στην Υπηρεσία Καθαριότητας κιν.6987 758278.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας