Πρόστιμο «μαμούθ» - 250.000ευρώ σε 59χρονο που πέταξε γατάκια σε κάδο απορριμμάτων

Πρόστιμο «μαμούθ» - 250.000ευρώ σε 59χρονο που πέταξε γατάκια σε κάδο απορριμμάτων

Πρόστιμο «μαμούθ» για τα ελληνικά δεδομένα επιβλήθηκε σε έναν άνδρα από το Ηράκλειο της Κρήτης ο οποίος πέταξε νεογέννητα γατάκια σε κάδο απορριμμάτων.

 

Το έγκλημα εις βάρος ανυπεράσπιστων νεογέννητων γατιών έφερε στη δημοσιότητα το «ΚΡΗΤΗ TV». Το συγκεκριμένο έγκλημα εγκατάλειψης, που έλαβε χώρα στη Σταυρακιανή Καμάρα πριν από μερικές ημέρες, δεν είναι πρώτο όμως είναι πρώτο που συνοδεύεται με παραδειγματική τιμωρία, καθώς ο άνθρωπος που προέβη σε αυτήν την αποτρόπαιη πράξη θα κληθεί να πληρώσει 250.000 ευρώ.

 

Ο 59χρονος Ηρακλειώτης πιάστηκε στα «πράσα», καθώς οι κάμερες κατέγραψαν τις κινήσεις του όταν σταμάτησε το αυτοκίνητό του στο σημείο του δρόμου Ηρακλείου-Μοιρών, έβγαλε ένα τσουβάλι με νεογέννητα γατάκια και τα πέταξε στον κάδο των απορριμμάτων. Ο 59χρονος κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του, δηλώνοντας άγνοια για τον καινούργιο νόμο.

 

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Ζωφόρος» Μαρία Χουστουλάκη, μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ ΤV», υποστήριξε πως δυστυχώς η Κρήτη απολαμβάνει μια άσχημη πρωτιά σε εγκλήματα που αφορούν παραμέληση, εγκατάλειψη ή κακοποίηση ζώων.

 

«Έχουμε πρωτιά στην Κρήτη εξαιτίας τέτοιων εγκλημάτων. Είναι η πρώτη κακουργηματική δίωξη εγκατάλειψης νεογέννητων ζώων που έγινε κατόπιν ενδελεχούς έρευνας από την Ελληνική Αστυνομία, αξιοποιώντας τα δεδομένα των ανθρώπων που ασχολούνται εθελοντικά με την προστασία των ζώων», ανέφερε η κ. Χουστουλάκη.

 

Ανακοίνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό εξέδωσε και η Φιλοζωική Ομάδα «Σείριος» Ηρακλείου, που υποστήριξε: «Δεν χρειάζεται η αυστηρότητα του νόμου για να σεβαστούμε το αυτονόητο. Τη ζωή κάθε πλάσματος, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και να την προστατεύουμε. Ας γίνει παράδειγμα σε όλους πως τέτοια εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

 

Είναι άξιο αναφοράς πως μπορεί η πινακίδα του οχήματος να μη φαινόταν καθαρά, αλλά αστυνόμοι και εθελοντές ερεύνησαν όλη την περιοχή και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οι αστυνομικοί του Τμήματος Αγίου Μύρωνα τον εντόπισαν, καθώς έφτασαν στο σημείο να στήσουν καρτέρι σε όλα τα σημεία που περνούσε για να τον εντοπίσουν. Το εγκώμιο των αστυνομικών πρόβαλε η κ. Χουστουλάκη, η οποία τους επαίνεσε για τον τρόπο που λειτούργησαν.

 

«Ευχαριστούμε θερμά τους αστυνομικούς για τον τρόπο που λειτούργησαν. Έτσι όπως περιγράφει ο νόμος. Πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι η ζωή είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε όντος, είτε ανθρώπινου όντος είτε μη ανθρώπινου όντος. Και δεν μπορούμε να πετάμε στα σκουπίδια την κάθε ζωή», υποστήριξε.

 

Όπως επισημαίνουν οι εθελοντικές οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων, για πρώτη φορά εφαρμόζεται η νομοθεσία όσον αφορά στην εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων και θανάτωσή τους σε βαθμό κακουργήματος που, πέρα από τη φυλάκιση πέντε ετών, συνοδεύεται από πρόστιμο- «μαμούθ».

 

Η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, Μαρία Καναβάκη, τόνισε: «Μας φαίνεται σε πρώτη φάση πως η νομοθεσία είναι σκληρή, όμως έτσι πρέπει να είναι όταν πρόκειται για κακοποίηση ή βασανιστήρια ψυχών. Εμείς καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές».

 

Είναι αξιοσημείωτο πως μόλις άνοιξαν οι εθελοντές το σακί είδαν πέντε νεογέννητα γατάκια, τα οποία είχαν έρθει στη ζωή πριν λίγες ώρες. Άλλα πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή, ενώ άλλα ήταν ήδη νεκρά. Μόνο ένα κατάφερε να επιζήσει και βρίσκεται υπό προστασία εθελόντριας.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας