«Ψαρεύουν» ανυποψίαστους ξενοδόχους και τουριστικά καταλύματα: Απάτη 10.000 ευρώ στην Πέλλα Κύριο

«Ψαρεύουν» ανυποψίαστους ξενοδόχους και τουριστικά καταλύματα: Απάτη 10.000 ευρώ στην Πέλλα

Στο στόχαστρο επιτήδειων, οι οποίοι παρουσιάζονται ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και αποσπούν χρηματικά ποσά, έχουν μπει τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία. 26χρονος Έλληνας κατάφερε να αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό ιδιοκτήτη καταλύματος στην περιοχή της Πέλλας. «Τηλεφωνούν και ζητούν να κάνουν κράτηση για 5-6 νύχτες και παράλληλα μας ζητούν τραπεζικά στοιχεία, δήθεν για την πληρωμή του δωματίου», δηλώνουν  ξενοδόχοι και επιχειρηματίες στο Λουτράκι Αριδαίας και στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος Έλληνα, για απάτη σε βάρος ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος  από το Τμήμα Ασφάλειας Έδεσσας. Ειδικότερα, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του καταλύματος, με το πρόσχημα ενδιαφέροντος για την κράτηση δωματίου. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, που του ζητούσε να «πατήσει» τον σύνδεσμο που περιείχε, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ιστοσελίδα που έμοιαζε με την επίσημη σελίδα της τράπεζας και να καταχωρήσει τα τραπεζικά του στοιχεία, δήθεν για την πληρωμή του δωματίου. Με την μέθοδο αυτή, υπέκλεψαν τα στοιχεία και τους κωδικούς του ιδιοκτήτη του καταλύματος που βρίσκεται στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο και αφαίρεσαν 10.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, τα οποία μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό του 26χρονου.

 

Ανάλογα περιστατικά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα τρία τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα.

 

«Μας τηλεφωνούσε από την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον επί δέκα μέρες, ένας άνδρας από Πάτρα, ζητώντας μας να κάνει κράτηση σε δωμάτιο για πέντε (5) νύχτες», αναφέρε η πρόεδρος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Παλιού Αγίου Αθανασίου Ρούλα Γουγούση, προσθέτοντας πως τηλεφώνησε τουλάχιστον σε 8-10 επιχειρήσεις. Κάποια στιγμή οι επιχειρηματίες αντιλήφθηκαν πως πρόκειται περί απάτης, «την ψυλλιαστήκαμε όλοι» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέχρι που κάποιος ιδιοκτήτης ξενώνα του απάντησε πως τον αντιλήφθηκαν, ότι είναι απατεώνας, «και έκτοτε, δεν ξαναπήρε» προσθέτει η κα. Γουγούση.

 

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος, ο επιτήδειος Σ.Τ. έλεγε να βάλει προκαταβολή και σε πολλές περιπτώσεις να κατέθετε όλο το ποσό και των πέντε διανυκτερεύσεων, ζητώντας τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού – το IBAN- του εκάστοτε ξενοδόχου. Ή σε άλλες περιπτώσεις, τους έδινε έναν προτεινόμενο σύνδεσμο (λινκ) και τους έλεγε να πατήσουν πάνω σ’ αυτό ώστε να πληρωθούν τα χρήματα.

 

«Το έχουμε δηλώσει στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος, και αυτό που μας απαντούν είναι ότι τα στοιχεία είναι αναληθή και ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι» αναφέρει η κα. Γουγούση.
Υποψιασμένοι και στα Λουτρά Πόζαρ

 

Άλλη μια περιοχή της Πέλλας που βρίθει από τουριστικά καταλύματα και αποτελεί δημοφιλή προορισμό είναι το Λουτράκι Αριδαίας με τα φημισμένα Λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ).

 

Όπως εξηγεί   η πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Λουτρακίου Μαρία Πασόη, «μας τηλεφωνούν για να κλείσουν δωμάτιο για 5-6 νύχτες’ είμαστε πλέον υποψιασμένοι, ποιος θα κλείσει δωμάτιο για 6 νύκτες;» αναρωτιέται η ίδια.

 

Επισημαίνει πως μόνο στο δικό της κατάλυμα, τους τελευταίους δυο μήνες τους έχουν τηλεφωνήσει για εξαπάτηση τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές. «Τελευταία φορά ήταν στις 23 Μαρτίου».

 

Καλούν από κινητά τηλέφωνα, συνήθως λένε ότι θα έρθουν στην περιοχή την επομένη της τηλεφωνικής τους κράτησης, ζητούν δίκλινο δωμάτιο, «δεν κάνουν καθόλου παζάρια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις λένε ‘θέλω να το  κάνω δώρο στην κόρη μου’ για παράδειγμα» προσθέτει η ίδια.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν ενημερώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος, ωστόσο όπως μας ενημερώνουν «μας λένε, ‘να κάνετε μήνυση κατά αγνώστου’».

 

 

Συστάσεις από την Αστυνομία

 

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στην προσπάθειά της να βάλει φρένο στην εξαπάτηση των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, επισημαίνει με ανακοίνωσή της πως οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ιδίως ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

 

Να μην πείθονται από δήθεν πελάτες που τους ζητούν με οποιονδήποτε τρόπο, τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς, για την πληρωμή υπηρεσιών.

 

Σε κάθε περίπτωση, όποιος λαμβάνει παρόμοια μηνύματα στο κινητό του τηλέφωνο:

    να μην επιλέγει τους προτεινόμενους συνδέσμους (link),
    να μην απαντά στα μηνύματα,
    να μην καταχωρεί και να μην στέλνει προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

 

Περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον σύνδεσμο https://cyberalert.gr/phising/.

 

ΠΗΓΗ: grtimes.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας