Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανείπωτη τραγωδία με τουλάχιστον 44 νεκρούς - Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης Κύριο

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ανείπωτη τραγωδία με τουλάχιστον 44 νεκρούς - Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης

Ανείπωτη είναι η τραγωδία που ζει από το βράδυ της Τρίτης η Ελλάδα, καθώς μεγαλώνει η λίστα των επιβαινόντων που ανασύρονται νεκροί από τα συντρίμμια των βαγονιών των δυο τρένων που συγκρούστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στα Τέμπη.

 

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό έχουν ανασυρθεί οι σοροί 44 ανθρώπων - οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας - με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν εγκλωβισμένοι αλλά χωρίς τις αισθήσεις τους επιβάτες στο σημείο του ατυχήματος. Συνολικά, 19 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι.


Παράλληλα συνεχίστηκε, μέχρι αργά χθες, και η ταυτοποίηση των σορών από τους συγγενείς τους, στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διαδικασία της λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών αργότερα κατευθύνθηκαν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί για να τους φιλοξενήσουν.


Συνεχίζονται οι έρευνες

 

Στο σημείο του δυστυχήματος οι έρευνες συνεχίζονται σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

 

Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν έφτασαν τους 1300 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για θερμοκρασίες κατά τις οποίες ένα ανθρώπινο σώμα, όπως εξηγούν ειδικοί, είναι δυνατό να εξαϋλωθεί.

 

Ωστόσο, οι έρευνες στο σημείο της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας συνεχίζονται με την συνδρομή των γερανοφόρων οχημάτων, τα οποία διέκοψαν τις εργασίες τους κατά την διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας.

 

 


Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης

 

Την ίδια ώρα, στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας που συνελήφθη χθες και αναμένεται να του ασκηθεί δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος.


Ο ίδιος παραδέχτηκε το λάθος του ενώ υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί αλλά αυτό δεν λειτούργησε.

 

Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας. Τριήμερο εθνικό πένθος 1-3 Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων, κήρυξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 


«Πάτησα κανονικά το κουμπί»


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατά την απολογία του ο σταθμάρχης ισχυρίστηκε πως πάτησε κανονικά το κουμπί γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο αλλά το σύστημα δε λειτούργησε.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του δήλωσε: «Πάτησα κανονικά το κουμπί, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο για να αλλάξει η γραμμή. Έτσι, κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, όμως το σύστημα δε λειτούργησε».

 

Βέβαια, υπάρχει μία κατηγορία, που αναφέρει πως θα έπρεπε ο ίδιος ιδίοις όμμασι να δει εάν άλλαξε, εάν λειτούργησε αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα προκειμένου να μπει στις κανονικές ράγες το τρένο. Μάλλον αυτό δεν το είδε. Εκεί υπάρχει το ζήτημα, το οποίο υποστηρίζει ο σταθμάρχης.

 


Οι ποινές


Ο σταθμάρχης ο οποίος φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα το ασκήσει ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, πρόκειται για ένα βαρύ αδίκημα, καθώς επισείει ποινή κάθειρξης από 10 χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, εάν από τη διατάραξη στην ασφάλεια συγκοινωνιών προκληθεί σωματική βλάβη η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι μέχρι 10 χρόνια.

 

Ωστόσο, εάν επέλθει θάνατος η ποινή είναι τουλάχιστον 10 χρόνια, καθώς έχει συμβεί πολύνεκρο δυστύχημα. Μάλιστα ο Ποινικός Κώδικας αναφέρει ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιβληθεί και ισόβια κάθειρξη.

 


Η «εντολή» Ντογιάκου

 

Το dikastiko.gr δημοσίευσε την εντολή του Ισίδωρου Ντογιάκου για την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη:

 

«Προς

 

Τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας

 

Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ.

 

 

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 

Ισίδωρος Ε. Ντογιάκος»

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας