Η ολυμπιακή φλόγα στη Βέροια και στις Αιγές Κύριο

Η ολυμπιακή φλόγα στη Βέροια και στις Αιγές

Η Ημαθιώτισσα πρωταθλήτρια της χιονοδρομίας Μαρία Ντάνου άναψε τον βωμό με την ολυμπιακή φλόγα στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών, στη Βεργίνα, το απόγευμα της Τρίτης. Το ταξίδι της φλόγας προς τα Ιωάννινα, ξεκίνησε από τον Παντελή Καφέ.

 

Είχε προηγηθεί πορεία της φλόγας στην πόλη της Βέροιας. Η φλόγα έφτασε στην πόλη στα χέρια του Νίκου Παπανώτα, προπονητή ποδοσφαίρου και μαραθωνοδρόμου. Ακολούθησαν: η πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής Δήμητρα Παπανώτα, η καρατέκα Βίκυ Πανετσίδου, η χιονοδρόμος-γυμνάστρια Έλσα Παπαδοπούλου, η επταθλήτρια Σοφία Υφαντίδου και τέλος ο παλαιστής Άγγελος Αποστολίδης.

 Η ολυμπιακή φλόγα φώτισε Βέροια και Βεργίνα

 

Η τελετή στη Βεργίνα

 

Μετά το άναμμα του βωμού στη Βεργίνα και με φόντο τον τύμβο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων, ακολούθησαν οι ομιλίες εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, καλωσόρισε τους επισήμους στην κοιτίδα των Μακεδόνων: «Βρισκόμαστε στο επίκεντρο του βασιλείου του Φιλίππου Β’, στον τόπο απ’ όπου κληροδοτήθηκε στην οικουμένη το θαύμα της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο τόπος μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιδέα των Ολυμπιακών αγώνων. Οι αξιόπιστες αρχαίες πηγές του Ηρόδοτου και του Θουκυδίδη μαρτυρούν το γεγονός ότι οι Μακεδόνες βασιλείς των Αιγών, λάμβαναν μέρος στα αρχαία αγωνίσματα διεκδικώντας την Ολυμπιακή νίκη και τη δόξα» σημείωσε.

 

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Jean Luc Lavaud, ο οποίος τόνισε ότι «η πρεσβεία της Γαλλίας και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για να αναδείξουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και τις αξίες του Ολυμπισμού που συνθέτουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα».

 

Τέλος, εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Αθανάσιος Βασιλειάδης, ο οποίος σημείωσε ότι «ενώνουμε τις φωνές μας με τις τοπικές κοινωνίες και εκπέμπουμε το μήνυμα της Ολυμπιακής Φλόγας: ειρήνη, αγάπη και συναδέλφωση των λαών».

 

pena.pressa.gr

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας