Τέλος οι σύνδεσμοι οπαδών σε όλη τη χώρα, στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος των οργανωμένων στα γήπεδα

Τέλος οι σύνδεσμοι οπαδών σε όλη τη χώρα, στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος των οργανωμένων στα γήπεδα

"Αυτό το "ως εδώ" που φωνάζουμε ήρθε η χώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο", τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, αλλά και των ιδιοκτησιών των τεσσάρων μεγαλύτερων ΠΑΕ της χώρας.


Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε σε ότι αφορά την δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια ότι "οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν", ενω ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και "ούτε η χώρα, ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων ακόμη κι αν αυτή ειναι επίσημη"

 

"Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά. Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες, αλλά θα τις διαλύσουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε δέσμη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία:
Όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν και κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ

 

Συμφωνήσαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων μεγαλων ομάδων ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό ρόλο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.


Αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει απο τις υπηρεσίες ασφάλειας των ίδιων των ομάδων στην Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρινει ότι αυτό είναι απαραίτητο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως οι 4 ΠΑΕ συμφώνησαν διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι πολλές φορές ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας μπορεί να ξεφευγει από τις δικές τους δυνατότητες.

 

Ως άλλα μέτρα στην φαρέτρα μας, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε το κλείσιμο ενδεχομένως των θυρών οργανωμένων οπαδών και το πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ενώ έθεσε επί της ουσίας τους πάντες προ των ευθυνών τους για να μην φθάσουμε και στο ύστατο μέτρο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού ομάδων.

 

"Θέλω να είμαι σαφής: Ελπίζω να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο που έχει στην διάθεσή του και είναι ο προσωρινός αποκλεισμός ομάδων από όλες τις ευρωπαίκές διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να φθάσουμε εκεί και όλοι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει στην ρίζα του το κακό", πρόσθεσε.


Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην συμφωνία με τον κ Τσέφεριν να συνεργαστούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως και με την δημιουργία Παρατηρητρίου βίας με την συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατων έτσι ώστε η ΟΥΕΦΑ όχι μόνο να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά και να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή η απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες και από την ΟΥΕΦΑ για τέτοια γεγονότα, με μηδενισμούς και αποκλεισμούς από ευρωπαικές οργανώσεις.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για παραγωγική και ουσιαστική συνάντηση, ξεκαθάρισε πάντως ότι το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν απειλεί μόνο τα γήπεδα αυτά καθεαυτά, αλλά έχει μεταφερθεί και στους δρόμους και προειδοποίησε για έναν ανοιχτό κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια που είναι μεταμφιεσμενος σε μία αθλητική διαφορά.

 

Γι' αυτό και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι- και θα είναι- συνολική, μέσα και έξω από τα γήπεδα, παράλληλα, με έντονη πρόληψη και αποτελεσματική καταστολή, υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας πάντως και από την δική του πλευρά ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε επιχειρησιακή αστοχία της ΕΛΑΣ που δεν πρέπει να επαναληθεί.

 

Τόνισε επίσης την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης από το κράτος και τους παράγοντες ποδοσφαίρου.

 

Όπως είπε, η Πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των πολιτικών της στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας καθώς διαπιστώθηκαν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν, δεν θα πετύχουμε όμως τον στόχο μας χωρίς την βασική ενεργοποίηση και των παραγόντων του ποδοσφαίρου, των ομάδων και γι' αυτό βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Πρόεδροι των ΠΑΕ, οι οποίοι έχουν και αυτοί χρέος στο γήπεδο να ενεργοποιήσουν κάμερες και να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη.


Αλλά έχουν και ένα χρέος έξω από το γήπεδο, να εμπνέουν την αγάπη προς τον σύλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο, πρόσθεσε.

 

Ο κ. Τσέφεριν δήλωσε όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι, σημειώνοντας ότι κάποιοι χρησιμοπιιοήυν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις.


Αυτό είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου, δεν είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους, σημείωσε.

 

Φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να πούμε φτάνει πια, αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει, πρόσθεσε.


Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ υπογράμμισε πως η βία και ο χουλιγκανισμός είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και πρέπει να συνεργαστούμε όχι μόνο εντός της ΕΕ αλλά και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας