Από τις Καρυάτιδες στο ΠΑΣ-ΚΙΝ-ΑΛΛ και από τον Γκουσγκούνη στη...Βότκα Μολότωφ

Από τις Καρυάτιδες στο ΠΑΣ-ΚΙΝ-ΑΛΛ και από τον Γκουσγκούνη στη...Βότκα Μολότωφ

Καρπουζάκια μου, πολύ καλημέρα σας. Τι μου κάνετε; Και γω καλά είμαι αν με ρωτάτε. Φουλ εβδομάδα. Πήγα θέατρο, πήγα εκλογές, πήγα γιορτή μάνας, πήγα…. Θα ξεκινήσω με το τελευταίο, τη γιορτή μάνας δηλαδή. Όπως σας τα είπα στο προηγούμενο Καρπούζι. Γιορτή των παιδιών της μάνας έπρεπε να λέγεται γιατί αυτά έπαιζαν και γλεντούσαν. Οι μάνες όρθιες, λίγο ψψψψ, λίγο να τα κυνηγάνε, τι να σου πω, τέλεια πέρασαν. Εγώ λέω για τα επόμενα 10 χρόνια να μη το γιορτάσουν γιατί το φετινό ήταν …. Toooo much.

 

Το πόσο στεναχωρήθηκα δε λέγεται. Πέθανε ο Γκουσγκούνης. Ο Κωνσταντίνος Γκουσγκούνης ήταν Έλληνας ηθοποιός και φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις ταινίες με ερωτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο στις οποίες πρωταγωνίστησε μεταξύ 1965 και 1984. Στα ΜΜΕ αναφέρεται ως «θρυλικός», «βασιλιάς του σεξ», «cult», «σύμβολο του σεξ». Γνωστός επίσης για την αείμνηστη φράση «βεντούζα, βεντούζα». Λόγια που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις καρδιές μας. Που είναι η ΕΡΤ; Όταν πέθανε η Βουγιουκλάκη είδαμε από το Κλωτσοσκούφι μέχρι την Ωραία μου Κυρία από 2 φορές. Το αφιέρωμα σε αυτόν πότε θα το δούμε. Το «Σεξ 13 μποφόρ» ή το «Ήταν άξιος» δεν χωρούσαν στο πρόγραμμά σας; Το Καρπούζι κρατάει ενός λεπτού σιγή για τον άνθρωπο που μας ωρίμασε σεξουαλικά και μας χάρισε την αξέχαστη φράση….. Μέριασε γέρο να διαβώ. Αθάνατος.

 

11171.jpg

Αλλάζει μέρα το ''2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ MEETING ΣΤΙΒΟΥ'', λόγω προβλεπόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών. Από Τετάρτη 18 πάει Τρίτη 17 Μαΐου. Πόσο ακραίες δηλαδή μπορεί να είναι οι καιρικές συνθήκες; Λογικά θα βρέχει ε; Μπορούμε να πούμε «άσχημων καιρικών συνθηκών». Με το «ακραίων» περιμένουμε να σχίσει η γης και να μας καταπιεί. Χαχαχαχαχ, θα είμαστε όλοι εκεί.

 

Έγιναν οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής και άλλαξαν όλα. Πλέον θα λέγεται «ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής». Όπως όταν δεν τα βρίσκει το ζευγάρι και βαφτίζει το μωρό Φρειδερίκη, Σοφία, Άννα- Μαρία. Στις γιαγιάδες δηλαδή, στην Παναγία που το έταξαν και σε μια θεια που τους έγραψε 5 στρέμματα. Θα μας ρωτάνε τι ψηφίσαμε και θα βαριόμαστε να το πούμε όλο αυτό το κατεβατό. Δεν μπορούσαν όμως τα παιδάκια να το πούνε σκέτο ΠΑΣΟΚ γιατί αυτά που χρωστάει το παλιό καλό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ μπορούν ίσως να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Πρέπει να βρούμε μια λέξη να το λέμε, για σκεφτείτε και σεις. Μμμμμμ, το βρήκα. Γιάν- Πετρ από τα new entry του κινήματος, τον Γιάν-τζη Σταύρο και τον Πετρ-ίδη Παντελή. Όχι ε…….. καλά, τότε θα πούμε το πασιφανές. ΠΑΣ-ΚΙΝ-ΑΛΛ.

 

-       Που πας φίλε μου; ΠΑΣ-ΚΙΝ-ΑΛΛ;

 

Ένα ακόμη νέο απορριμματοφόρο και ένα νέο υπερσύγχρονο σάρωθρο παντός εδάφους – πολλαπλών χρήσεων απέκτησε ο Δήμος Αλεξάνδρειας για να ενισχύσει την καθαριότητα του δήμου. Αυτά τα δύο δελτία βγήκαν υπογεγραμμένα από τον δήμαρχο (για άλλη μια φορά) και όχι από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο (όπως είθισται).

478798789.jpg

Να ρωτήσω εγώ τώρα κάτι δήμαρχε μου χωρίς να θέλω να θίξω πρόσωπα και καταστάσεις. 5 αγοράσατε ως τώρα και τα σκουπίδια είναι αμάζευτα. Γιατί ξοδεύεστε τζάμπα και βερεσέ; Ο στόλος σκουριάζει αν κάθεται κάτω από τα υπόστεγα (πάτε μια βόλτα στο Πλατύ να δείτε). Εύχομαι να κλειδώνει ο χώρος που μπαίνει η μπαταρία (να μην σας τις κλέψουν και αυτές) και τα 12 άτομα που θα προσλάβετε, για όσο κρατήσει η σύμβαση τους να βοηθήσουν πραγματικά στο να ξεβρωμίσουμε.

 

Α και κάτι ακόμα δήμαρχέ μου. Πήγα προχθές στην πλατεία του Μασούτη. Ένα πραγματικό στολίδι που πραγματικά στοιχειώνει και ρημάζει. Σε τέτοιο χάλι δεν την είδα ποτέ. Κάνατε αναθέσεις έμαθα. Πριν τον προεκλογικό σας αγώνα, θα είναι καμιά πλατεία έτοιμη ή με «υποσχέσεις» θα κατεβείτε πάλι;

 

Εκπαιδευτικούς και μαθητές από Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία που συμμετέχουν στη δράση ΚΑ 227 «The Arts Ring», στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ και υποδέχτηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας το 1ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας. Τα μέλη των ξένων αποστολών συνόδευε η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας κ. Κική Μουσαφίρη και εκπαιδευτικοί του σχολείου.

 

Κάτι έπρεπε να δείξουμε στα παιδιά και επειδή δεν έχουμε τίποτα νεότερο, βολευτήκαμε για άλλη μια φορά στους αρχαίους ημών προγόνους. Μεταμορφώσαμε το Πνευματικό (στοιχειωμένο) κέντρο σε….. Ερέχθειο.

848948.jpg

Ολόκληρη σειρά με θέσεις επισήμων και ήρθε μόνο ο Δριστάς. Δεν το ήξερες Κική μου και την πάτησες; Τα μικρά δεν ψηφίζουν, εγώ θα στα λέω και αυτά;

 

Προχθές έμαθα τα πήγατε και στον Σταθμό για να δούνε το χώρο και για κανένα χυμούλι. Είχατε μαζί σας και την έκτη τάξη, όχι την δική σας αλλά του 7ου. Χόρτασαν βόλτες τα δικά σας Κική μου και επέλεξες «τυχαία» το 7ο ή είχε κάποια σημασία αυτή η κίνηση; Ρωτάω γιατί και μένα με ρώτησαν μανάδες από το σχολείο σου και δεν ήξερα τι να απαντήσω.

 

Όπως σας είπα στην αρχή πήγα θέατρο. Πήρα λοιπόν τον Θέμη και την Έφη και πήγαμε να δούμε Σφηνάκια Βότκας Μολότωφ. Η θεατρική ομάδα ΘΕΡΩΣ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι το ταλέντο δεν είναι μόνο…. να τα λες. Δεν είναι μόνο να τρέχεις και να τσιρίζεις πάνω σε μια σκηνή. Ταλέντο είναι να ερμηνεύεις, να με παρασύρεις μαζί σου, να με κάνεις να ζω εκεί που ζεις και συ εκείνη τη στιγμή. Δεν θα πω ψέματα. Κάποια διηγήματα του έργου ήταν απολαυστικά. Κάποια άλλα πάλι απλά δεν με άγγιξαν. Και εδώ είναι η μαγεία. Έφυγα ικανοποιημένος, έφυγα γεμάτος, έφυγα χορτάτος θέατρο.

5889484.jpg

Οι πρωταγωνιστές ήταν απολαυστικοί. Εντάξει, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με Κακαγιάννη και Σαχπατζίδου γιατί είναι απλά συγκλονιστικές. Μπορούν και οι δύο με μεγάλη ευκολία να περάσουν από την κωμωδία στο δράμα. Ειδικά η Αγγέλα θεωρώ πως είναι η Μαρία Καβογιάννη της Αλεξάνδρειας. (Αγγέλα ξέρεις, IBAN:1234 4578…….).

 

Την Δήμητρα Παπαγεωργίου την είχα (λάθος μου) για άλλο ρεπερτόριο, λίγο πιο βαρύ. Το ότι θα μπορούσε να παίξει με μεγάλη άνεση την πιο υστερική ρωσίδα σύζυγο δεν τις το είχα ποτέ. Σε λυπάμαι Κίμωνα. Ο Δημήτρης Μπαρτζώκας ήταν η αποκάλυψη της χρονιάς. Η πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση νέου λίγο πριν γίνει…. Άντρας. Τότε που καμιά τσέπη δεν ήταν ραμμένη. Δημήτρη μου δεν τα πρόλαβες αυτά. Ρώτα και μας που θείο να τον είχαμε τον Τσέχωφ, δεν θα μας ήξερε τόσο καλά.

 

Εντάξει, για τον Νίκο τον Πανταζή δεν θα πω τίποτα παραπάνω από απλά … υπέροχος. Ζηλεύω τις εκρήξεις του και το….. με πολύ άνεση πέρασμά του από το αστείο στο σοβαρό.

 

Επιτέλους η Κουκουτάρα έπαιξε όρθια. Κατερίνα μου επιτέλους μπορώ να στο πω. Σε όρθιους ρόλους είσαι φα-ντα-στι-κή.

 

Αν υπάρχει ένα άτομο που τσαλακώνεται με μεγάλη ευκολία και ερμηνεύει με ακόμη μεγαλύτερη τότε αυτή είναι η Άσπα η Γκιουρτζή. Όταν σε είδα Άσπα μου με το φρύδι κουρτινόξυλο και το βρακί φουφουνέλα είπα ότι, από την ψυχολόγο των Αναγκαίων Στόχων ως την τρελή γριά του Τσέχωφ έκανες μια διαδρομή που πολύ θα ζήλευαν. Το ευχάριστο είναι ότι σου αξίζει.

 

Η Ιουλία για μένα είναι εγγύηση. Αν και μικρός ο ρόλος της κατάφερε (όπως πάντα) να αφήσει το άρωμα της στη σκηνή μέχρι το τέλος της παράστασης. Άλλες την ψάχνουν, για σένα ίσως είναι κατάρα να ζεις με τη στόφα μιας καλής ηθοποιού.

 

Άφησα για το τέλος δύο από τους συντελεστές που πραγματικά με ξάφνιασαν ευχάριστα και με έκαναν να γελάσω με δάκρυα. Η Αθηνά Αποστολάκη σε ρόλο Ελένης Ανουσάκη στα Κόκκινα Φανάρια. Πέθανα. Μακάρι να ήταν όλες οι πόρνες σαν εσένα. Επίσης πρώτη φορά είδα τόσο ντυμένη ιερόδουλη (τα φιογκάκια ήταν σε λάθος σημείο Αθηνά μου). Για ακόμη μια φορά…. απλά άψογη. Όσο για τον επόμενο, τα λόγια είναι περιττά. Έπρεπε απλά να τον δεις. Σάρωσε τη σκηνή. Όχι με το εκτόπισμα του (που έχει αρκετό) αλλά με το ταλέντο του. Τέτοιο νάζι, τέτοιο σκέρτσο, χρόνια είχα να δω. Η μάνα Μήτσι στους 12 μικρούς Μήτσους ήταν απλά ένα μικρό αντίγραφο μπροστά στη «δική μας» μάνα. Νίκο Τριανταφυλλόπουλε…….. υποκλίνομαι.

 

Όλα τα παιδιά ήταν υπέροχα. Ακόμα και ο «έχετε τηλεγράφημα» με έκανε να πιστέψω ότι όντως είχα. Συγχαρητήρια σε όλους.

 

Όπως κάθε καλή μπάντα έχει το μαέστρο της έτσι και αυτή η ομάδα έχει τη σκηνοθέτιδα - μαέστρο της. Δεν ξέρω αν ο Μίδας έκανε χρυσό ότι έπιανε, αυτό που ξέρω όμως είναι πως η συγκεκριμένη έχει βγάλει τη λέξη «μέτριο» από το λεξιλόγιο και τη ζωή της. Ο τρόπος που προσεγγίζει το κείμενο, ο τρόπος που καθοδηγεί ή προστατεύει τους ηθοποιούς της, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την ποιότητα είναι μοναδικός. Η Χρύσα Αντωνίου σκηνοθετεί την ομάδα Θέρως στη θεατρική προσαρμογή των διηγημάτων του Τσέχωφ «Σφηνάκια Βότκας Μολότωφ», εμποτίζοντας τη σκηνή με την διαχρονική ποιητικότητα του ρώσικου ρεαλισμού. Και όλα αυτά γιατί πολύ απλά….. μπορεί και το γουστάρει. Άλλη μια παράσταση Χρύσα μου που μπορείς με άνεση να καμαρώνεις ότι κοσμεί το βιογραφικό σου.

 

Αυτά για σήμερα. Πάλι πολλά είπα. Ραντεβού το άλλο Σάββατο.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας