ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Πάμε για ύπνο... Κατερίνα - Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος Κύριο

ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Πάμε για ύπνο... Κατερίνα - Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Πριν πάω στο βασικό θέμα της ημέρας να σας πω όλα τα άλλα θέματα εν τάχει. Δεν θα γίνει η παρέλαση της 25ης Μαρτίου λόγω κορονοϊού (κρίμα γιατί έβγαλαν από τη ναφθαλίνη τα μπουφάν οι γυναίκες του Ερυθρού Σταυρού). Ακυρώθηκε ο αγώνας δρόμου και όλες οι εκδηλώσεις του δήμου (free ο Σταυρής για έναν μήνα, είχε πολύ άγχος βλέπετε). Ο Τόκας καθαρίζει ξένα οικόπεδα (αλήθεια, η Πειραιώς θα πληρώσει τα έξοδα που τις ξεβρώμισες το οικόπεδο;). Εγώ ξέρω, ο κόσμος όμως όχι. Μόλις ο Γερόπουλος έγινε διοικητής της Πυροσβεστικής κάηκε το Νεοχωρόπουλο. Δεν φταις εσύ Γρηγόρη μου, απλά έπεσες σε περίοδο με Μητσοτάκη πρωθυπουργό και γ@μήθηκε ο Δίας. Συγχαρητήρια και σε σένα και στον Χρήστο Αρβανιτίδη για την αναβάθμισή σας.

Επίσης, δεν ξέρω αν όσοι κοινωνήσουν κολλήσουν τον ιό, ξέρω όμως ότι στην Αφρική υπάρχει ακόμα ο Έμπολα και από τους εκεί παπάδες δεν κόλλησε κανένας (πίνοντας ότι περισσεύει από την Θεία Κοινωνία). Η χώρα παραλύει σιγά σιγά και τα χειρότερα έρχονται, λένε οι ειδικοί. Γι΄ αυτό, ας καθίσουμε όλοι στο σπιτάκι μας, δεν θα πάθουμε τίποτα. Και μην ανησυχείτε για το πώς θα περάσει η ώρα. Λίγο η τηλεόραση, λίγο το alexandriamou, λίγο το Καρπουζάκι, λίγο να αναθερμάνετε τη σχέση σας…. ένας μήνας είναι, θα περάσει.

Κάποιοι μου είπαν «τι ζόρι τραβάς με τη θεατρική ομάδα και την υποστηρίζεις τόσο;». Κανένα είναι η απάντηση. Απλά σαν ενεργός πολίτης με ενδιαφέρει κάθε τι καλό που γίνεται στον τόπο μας. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτοί που εκλέχθηκαν να διοικούν αυτόν τον τόπο πρέπει να αποφασίζουν και εμείς απλά να δεχόμαστε. Εκλέχθηκαν για να κάνουν τον τόπο μας καλύτερο και όχι για να σβήσουν τα καλύτερα αυτού του τόπου. Όταν πρωτογνώρισα τη Χρύσα Αντωνίου μου φάνηκε λιγάκι σνομπ. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι είναι μια γυναίκα με αρχές και αξίες που δεν τις παζαρεύει για κανένα λόγο. Διάβασα πολλά αυτές τις μέρες για το θέμα της απομάκρυνσης της. Ο οπαδός, της κάθε παράταξης τα ερμήνευε όπως ήθελε. Αλίμονο, στο να μιλάμε για πράγματα και πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε είμαστε μάνα.

Ο Δελιόπουλος, ο πιο πετυχημένος πρόεδρος της ΚΕΔΑ έφυγε γιατί το επέλεξε ο ίδιος. Η Αντωνίου, μια πετυχημένη σκηνοθέτης έφυγε γιατί το επέλεξαν άλλοι. Θα μου πείτε, ο ένας εκλέχθηκε ενώ η άλλη ήταν υπάλληλος. Υπάλληλος των 201 ευρώ τον μήνα. Με 5 θεατρικά ετησίως, ατελείωτες ώρες προβών και 13 δράσεις (εθελοντικά, πέρυσι) τα Χριστούγεννα γιατί με έναν Μαρτάκη δεν έβγαιναν οι γιορτές. Υπάλληλος ή κορόιδο;

Η θεατρική ομάδα έβγαλε μια επιστολή διαμαρτυρίας προσπαθώντας να εξηγήσει το πώς φτάσαμε ως εδώ. Αναρωτήθηκαν αν τους λογαριάζει κανείς γιατί ότι κάνουν το κάνουν εθελοντικά χωρίς να πληρώνονται. «Αισθανόμαστε ότι δεν εκτιμάται ο ρόλος μας και η προσφορά μας και ότι θεωρούμαστε αναλώσιμοι». Κανείς από τη διοίκηση της ΚΕΔΑ δεν τους ενημέρωσε για την απομάκρυνση της Χρύσας. Μήπως και οι εθελοντές κύριε Σταυρή μου θεωρούνται υπάλληλοι του δήμου; Δεν είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν από επίσημα χείλη αυτήν την απόφαση; Αναφέρουν επίσης «Οι μόνες δυστυχώς αναφορές περιλαμβάνουν αιχμές για λόγια και   συμπεριφορές ατόμων της θεατρικής ομάδας, έξω όμως από τη δράση και τη λειτουργία της. Η θεατρική ομάδα δεν έχει καμία ευθύνη για το πώς λειτουργούν τα μέλη της σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Το αν κάνουν αυτό που κλήθηκαν να κάνουν σωστά και έξω από αυτό σας κατηγορούν κύριε πρόεδρε, είναι δικαίωμα τους. Και σεις αυτό δεν κάνετε; Το 2014 κατεβήκατε υποψήφιος για να κυνηγήσετε τον Κούγκα που σας έτρεχε με τα μαγαζιά σας, κατηγορώντας τον για χίλια δύο. Το 2019 μέχρι και σήμερα, συνεργάζεστε μαζί του μέσα στην ίδια διοίκηση. Τον αγαπήσατε ξαφνικά; Απλά συνυπάρχετε. Η συνύπαρξη σας με την Αντωνίου γιατί σας ενοχλεί; Μήπως πίσω από όλα αυτά κρύβονται και κάποιες γκρίνιες άλλων; Τι εννοώ; Το σανίδι κύριε Σταυρή μου είναι άτιμο πολύ. Αντέχει μόνο τα ταλέντα ή κάποιες φορές και αυτούς που έχουν πολύ πείσμα. Τους υπόλοιπους τους καταπίνει ή καταλήγουν αποτυχημένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αφού δεν κατάφεραν να εκλεγούν (και δεν μιλάω για εσάς). Γιατί ως γνωστόν …. άλλο μου αρέσουν τα παραμύθια και άλλο παραμυθιάζομαι. Γι΄ αυτό βγήκε και το γνωστό άσμα «πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε ν΄ αλλάξουμε ζωή, να κάνουμε όνειρα από κείνα, που τελειώνουν το πρωί».

Σε απάντηση προς το «γιατί» της θεατρικής ομάδας βγάλατε και σεις μια επιστολή.. «Επειδή είμαστε πάντα σε διάλογο με τους πολίτες μας, θα επιθυμούσαμε να καθησυχάσουμε και να διαβεβαιώσουμε τους δημότες της Αλεξάνδρειας που αγαπούνε τον πολιτισμό και αγωνιούν για την καλλιτεχνική έκφραση στην πόλη της Αλεξάνδρειας, ότι η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αλεξάνδρειας όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά αναβαθμίζεται, εξελίσσεται και γίνεται εξωστρεφής.» Μια παράγραφος, χίλια ερωτήματα. Τι εννοείτε ότι είστε πάντα σε διάλογο με τους πολίτες; Κάνατε γκάλοπ στο δρόμο ή απλά ρωτήσατε διάφορες αποτυχημένες «θεατρίνες»;

Λέτε ότι η θεατρική ομάδα υφίσταται. Από τα 33 άτομα της ομάδας τα 28 παραιτήθηκαν υπογράφοντας την επιστολή διαμαρτυρίας (και κάποια άλλα ίσως δεν μπορούσαν να υπογράψουν για ευνόητους λόγους). Το καταλάβατε αυτό; Άρα καμιά θεατρική ομάδα δεν υφίσταται, πάτε να δημιουργήσετε μια καινούρια. Και το χειρότερο απ΄ όλα. Εξωστρεφής; Εννοείτε ότι μέχρι τώρα ήταν γκέτο; Κλίκα; Να σας ενημερώσω κύριε Σταυρή ότι ο όρος κλίκα αναφέρετε κυρίως σε πολιτικά πρόσωπα και αφορά μια ομάδα ατόμων με κοινά συμφέροντα που προσπαθούν να αναρριχηθούν στον κοινωνικό ιστό με απώτερο στόχο την κοινωνική τους ανέλιξη. Σας θυμίζει αυτό κάτι κύριε πρόεδρε; Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για τις κλίκες που δημιουργήθηκαν προεκλογικά, και όχι μόνο τι λέτε;

«Στα πλαίσια του σχεδιασμού μας και αναγνωρίζοντας την προσφορά της Κας Χρύσας Αντωνίου, την καλέσαμε και την ενημερώσαμε – ως οφείλαμε ηθικά, πρώτη από όλους – για τη μη ανανέωση της σύμβασής της ως έχει, προτείνοντάς της έναν νέο τρόπο συνεργασίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει τη συνεργασία της ίδιας με καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου και θα επεκτείνεται και στη λειτουργία της Παιδικής και Εφηβικής Θεατρικής Ομάδας». Της ανακοινώσατε την παραίτηση της αφού πρώτα (καιρό πριν) της δώσατε ημερομηνίες για τα 3 θεατρικά που ετοίμαζε με την ήδη υπάρχουσα θεατρική ομάδα. Κάνω λάθος; Μιλάτε για πρόταση συνέχισης της συνεργασίας σας σε άλλο επίπεδο και ότι σας αρνήθηκε κατηγορηματικά. Όλα αυτά τα χρόνια κύριε Σταυρή η Αντωνίου δεν ήταν η μοναδική σκηνοθέτης της ομάδας. Όλα αυτά τα χρόνια με απόλυτο σεβασμό συνεργάστηκε με τον κύριο Οδυσσέα Γωνιάδη. Για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με «καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου» όπως λέτε (είμαι περίεργος να μάθω με ποιον καταξιωμένο μίλησες); Αλλά ας μην τα λέω εγώ, ας τα πει η ίδια.

«Θέλω να δηλώσω ότι ουδέποτε μου έγινε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ επίσημη πρόταση ανανέωσης σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, παρά μόνο ανακοίνωση της μη ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης και τη διακοπή της συνεργασίας μας. Είμαι σίγουρη πως όσοι γνωρίζετε το ζήλο και το μόχθο που επέδειξα όλα αυτά τα χρόνια - πάντα πιστή στις καλλιτεχνικές μου αξίες και ειδικά στο θέατρο – κατανοείτε και το γεγονός ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να αρνηθώ μια πρόταση ανανέωσης, με σκοπό την προοδευτική αναδιοργάνωση της ομάδας. Πόσο μάλλον μία πρόταση συνεργασίας με καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου , πράγμα που έχω αποδείξει και εμπράκτως μέσα από την πολύχρονη συνεργασία μου με τον κ. Οδυσσέα Γωνιάδη. Επίσης έχω την ανάγκη να επισημάνω πως δεν ήταν λίγες οι φορές που πρότεινα την δημιουργία παιδικού τμήματος με σκοπό την προώθηση της θεατρικής αγωγής και στις μικρότερες ηλικίες».

Έχουν όμως έτσι τα πράγματα; Για ποιο λόγο θα έβγαινε να πει ψέματα ένας πρόεδρος δημόσια; Εγώ ξέρω ότι πρώτα συζητάμε κάτι και μετά κάνουμε την επίσημη πρόταση. Βλέπουμε αν είναι θετικός ή αρνητικός ο άλλος και ανάλογα πράττουμε. Κάνω λάθος; Σύμφωνα με τον κύριο Σταυρή, έγινε συζήτηση για να αναλάβει η κυρία Αντωνίου ΜΟΝΟ την παιδική ομάδα. Σε αυτό αρνήθηκε η Χρύσα γιατί δεν δέχθηκε να μην είναι και στην ομάδα ενηλίκων. Αν ισχύει αυτό, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Δεν εννοώ φυσικά ότι δεν αξίζει η Αντωνίου να έχει την ομάδα ενηλίκων (και το έχει αποδείξει) αλλά το ότι όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν είναι κεκτημένο. Τίποτα δεν μας ανήκει. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον πρόεδρο (ποιος θα μου το έλεγε ότι θα πάρω το μέρος του) αν πραγματικά πιστεύει ότι μια πιο καταξιωμένη σκηνοθέτης (κάτι ακούγεται περί Εθνικού θεάτρου και ¨βαριά¨ βιογραφικά) μπορεί να αναβαθμίσει την θεατρική ομάδα. Κρινόμαστε από τις επιλογές μας.

Αν τα κριτήρια κύριε πρόεδρε μου είναι αυτά που λέτε, δεν έχω παρά να περιμένω να δω τις εξελίξεις. Αν όμως η παραίτηση έγινε λόγω ψήφου….. τότε να σας ενημερώσω πως ούτε και γω σας ψήφισα. Μήπως θα με στείλετε στον Πύργο Ηλείας να κολλήσω τον κορονοϊό; Αν ήμασταν στην Αμερική κύριε Σταυρή μου θα κάνατε πολύ θόρυβο με αυτή την κίνηση σας.

Χρύσα μου, όσες παραστάσεις κι αν έχεις κάνει (και ήταν όλες sold out) κανείς μας δεν ήρθε να τις δει για τα πολιτικά σου πιστεύω. Ήμασταν εκεί γιατί το ταλέντο σου τις έκανε μοναδικές. Ποτέ δεν ήσουνα μια τυποποιημένη σκηνοθέτης. Αν ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ανέβαζε τη Σταχτοπούτα, όλοι θα ψάχναμε να δούμε αν υπάρχει πτώμα στην άμαξα. Αν την ανέβαζες εσύ, θα σε ρωτούσαν τη ψηφίζει η Σταχτοπούτα πριν ανοίξει η αυλαία. Λάθος εποχές ή λάθος άτομα;

Και θα κλείσω με κορονοϊό πάλι. Όλοι οι σύλλογοι σταμάτησαν τις πρόβες προσπαθώντας και αυτοί να βοηθήσουν στην μη εξάπλωση του ιού. Όλοι έβγαλαν μια απλή και λιτή ανακοίνωση και τέλος. Ένας σύλλογος έκανε και πάλι τη διαφορά.

3

Ε; Στυλάκι άψογο; Δημήτρη μου θα σε μαλώσω όμως. Δύο τα κακά της ανακοίνωσης. Το πρώτο, ο Σιμωνίδης ο Κείος έγραψε αυτό το κείμενο πάνω στην ταφόπλακα των 300 στις Θερμοπύλες. Το δεύτερο, η φωτογραφία που έβαλες είναι από μαγαζί που κλείνει οριστικά. Θέλεις να μας πεις κάτι με τρόπο; Δεν το πιστεύω, απλά τα μπέρδεψες λιγάκι. Ας μη σπέρνουμε τον πανικό. Γι΄ αυτό είμαι εγώ εδώ, θα σε βοηθήσω αμέσως. Τα αρχαία είναι το ατού μου. Κατέβασε την ανακοίνωση που έβαλες και στη θέση της βάλε αυτήν «Ω ξειν, αγγέλλειν Εστιακοί ότι χοροί καταλύονται τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Δεν εμπνέει ανησυχία. Και άλλαξε και φωτογραφία. Διακοπή για 2 βδομάδες κάνεις όχι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Βάλε αυτή.

4

Εθελοντής είναι όταν κάποιος προσφέρει τις υπηρεσίες του, συνήθως για κάποιο κοινωφελή σκοπό. Κάποιοι γονείς στο 1ο δημοτικό σχολείο μαζεύτηκαν για να το βάψουν και να το συμμορφώσουν. Εθελοντικά. Οι κυρίες στην φωτογραφία δεν είναι απλά εθελοντές αλλά κασκαντέρ. Και μιλάμε φυσικά για δημόσιο κτήριο. Εγώ ξέρω ότι όταν ζητάμε εθελοντές για κάτι, ζητάμε ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο για να βοηθήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ελαιοχρωματιστές. Και γω θέλω να πάω εθελοντής στα χειρουργεία αλλά κανένας γιατρός δεν θα μου δώσει το νυστέρι. Αν πέσει η κυρία και χτυπήσει τα νοσήλια θα τα καλύψει το σωματείο ελαιοχρωματιστών, ο δήμος ή η ίδια από την τσέπη της; Άλλο φώναξα τις κυρίες να βάλουν μια σκούπα και άλλο την ανέβασα στην τρίφυλη για να βάψει τις γωνίες. Κάνω λάθος δήμαρχε μου;

5

Πολλά είπα πάλι σήμερα. Προσεχώς θα μιλήσουμε για κάποιους που διαχειρίζονται τα χρήματα των πολιτών σαν να είναι  «του μπαμπά τους το τσιφλίκι»...ας δείξουν προσοχή... Ραντεβού το άλλο Σάββατο εκτός κι αν είμαι στην εντατική λόγψ κορονοϊού και δεν μου επιτρέψουν το λάπτοπ.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας