ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ - Πήγα στα μνήματα, πήγε στον Μπάιντεν και όλοι μαζί στη Γουρουνοχαρά - Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος Κύριο

ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ - Πήγα στα μνήματα, πήγε στον Μπάιντεν και όλοι μαζί στη Γουρουνοχαρά - Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος


Καρπουζάκια μου, πολύ καλημέρα σας. Δεν θα σας πω ούτε τι έφαγα, ούτε τι ήπια τα Χριστούγεννα γιατί έφαγα έναν σκιασμό και δεν ήπια τίποτα. Θα σας πω όμως πως πέρασα όταν πήγα τη μάνα μου στο χωριό της, την Εξοχή Κατερίνης. Όταν φτάναμε στο χωριό, άνοιξε την τσάντα της και έβγαλε από μέσα ένα ολόκληρο πακέτο κεριά, ένα λίτρο λάδι, φιτυλάκια και ένα σπίρτο.

 


Τι έγινε ρε μάνα της λέω, θα το κάψουμε το αυτοκίνητο; Όχι βρε, θα πάμε πρώτα από τα μνήματα και μετά θα πάμε στον θείο σου. Πριν προχωρήσω να σας πω πως η μάνα μου είναι πόντια και το χωριό της είναι πάνω στο βουνό. Οπότε, για να πας στα μνήματα πρέπει να ξέρεις ορειβασία. Και ξεκινάμε (μην τρομάξετε με τα ονόματα, δεν είναι ινδιάνικο χωριό αλλά ποντιακό).

 


Άναψε ένα τον παππού τον Χάμπο και την γιαγιά σου την Ποινή. Ανάβω. Την ξαδέλφη μου τη Βέρα και τον ξάδελφο μου, α ρε Μήτσο. Ανάβω. Ένα για τον αδελφό μου τον Νάνο (Γιάννη τον λέγανε τον θείο αλλά επειδή ήταν κοντός.....), ανάβω. Ένα την Μαρικούτσα, ένα τον Γιαννίκο, ένα τον ξάδελφο μου τον Γιανκούλη, ένα, ένα.... Πόσα κεριά έμειναν; Καμιά δεκαριά ρε μάνα. Τότε άναψε ένα την Γούλι τη Πάνονος, ένα τη Δεσποινή τη Χάτσικα, ένα την Παρθένα τη Χατζάρας και ένα τον Ματθαίο. Αααα, άναψε και ένα στον θείο μου το Σάββα, αυτός με έστειλε να μάθω κομμώτρια.

 


Κόντεψα να πάθω πολιτισμικό σοκ. Τι ονόματα είναι αυτά; Λες και βρίσκομαι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Κίνας και περιμένω επίθεση από Νίντζα πολεμιστές. Ποιοι είναι όλοι αυτοί ρε μάνα της λέω. Ε, πως μου απαντάει, σόι μου είναι. Έμεινε κανένας να πάμε να πιούμε καφέ η τζάμπα κάναμε τόσο δρόμο;

 


Άστα αυτά μου λέει, έμεινε κανένα κερί. Ένα της απαντάω. Ολόκληρο πακέτο και έμεινε μόνο ένα. Και εδώ αρχίζει το καλό. Στην ξαδέλφη μου τη Μάρω άναψε το. Που είναι το μνήμα της λέω. Ξα κι θυμούμαι μου απαντάει. Πως τη λένε στο επίθετο τη ρωτάω. Τη Κίτσας η κόρη εν, μου λέει. Άντε τώρα, σε ένα νεκροταφείο όλο ανήφορα να βρεις τάφο με όνομα «Μάρω, τη Κίτσας η κόρη».


Άρχισα να γυρνάω μέσα στους τάφους σαν το ίσκιωμα. Ρε μάνα, εγώ ούτε φατσικά δεν την ήξερα τη συγχωρεμένη, πως θα τη βρω; Στη φωτογραφία μου λέει κρατάει ένα τσιγάρο. Τώρα μάλιστα, το κρατάει ρε μάνα της λέω, δεν καπνίζει κιόλας να δω τον καπνό και να πάω. Ψάξε και άσε τα λόγια μου απαντάει. Όταν βρήκα τη Μάρω είχα γίνει μούσκεμα στον ιδρώτα. Έκανα κάτι γάμπες που και ποδοσφαιριστής θα ζήλευε.

 


Και αφού τελειώσαμε (έτσι πίστευα) πήραμε την κατηφόρα για το αυτοκίνητο. Ουιιιι, τη θεία μ την Όλγα ξέχασα. Δεν έχουμε άλλο κερί της λέω, εκτός κι αν θες να ανάψω εσένα μπας και ησυχάσω. Πάνε πάρε ένα κερί από τον Γιανκούλη που του βάλαμε δυο και πάνε άναψε το στη θεία μ. Συμπέρασμα, πήγαμε για ένα κερί και κάτσαμε 1 ώρα και επίσης, πήγα 83 κιλά και έφυγα 80,5.


Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο μονολογεί «την άλλη φορά θα πάρω 2 πακέτα κεριά, δεν έφτασαν». Είναι η τελευταία φορά που την πάω στα μνήματα στο χωριό της. Αυτή έχει σκοπό να ανάψει κερί σε όλους τους πεθαμένους του χωριού. Δεν κάθεσαι ρε μάνα της λέω εδώ, να γίνεις μια καντηλανάφτισσα να ησυχάσω και γω. Η απάντηση ήταν αποστομωτική. Και το βρακί σου ποιος θα στο πλένει;


Αφήνω πίσω αυτά και πάω σε κάτι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής. Ο Γκυρίνης δεν πήγε στην Αμερική μόνο για να κάνει Χριστούγεννα. Πήγε να δει και τον Μπάιντεν. Κι όμως είναι αλήθεια. Όχι που κάποιοι βιαστήκατε να πείτε ότι τα παράτησε όλα και κάνει βόλτες. Για δουλειά πήγε ρεεεεε.

 

 


Οι πληροφορίες μου λένε ότι πήγε για να πάρει την γνώμη του πλανητάρχη για το ποιους πρέπει να βάλει αντιδημάρχους στο νέο σχήμα. Να πιει και έναν καφέ η Κική με την Τζιλ, να ξεσκάσει η γυναίκα. Οι πληροφορίες μου επίσης λένε ότι ο πρόεδρος θέλει νέα άτομα στο σχήμα κάτι που δυσαρεστεί τον δήμαρχο. Άντε τώρα να αρχίσεις να βρίζεις τους καινούριους μέχρι να στρώσουν. Καλά τους έχει ήδη στρωμένους τους παλιούς.

 


Μπράβο δήμαρχε. Ααα και μη στεναχωριέσαι, κάτσε όσο θες, εδώ όλα ρολόι. Αν θες πάνε και από τον Πούτιν μια βόλτα. Άμα μάθει ότι πήγες στον Τζο και δεν πέρασες από αυτόν, θα θυμώσει. Δεν το έχει σε τίποτα να μας ρίξει και κανέναν πύραυλο από τα νεύρα του και να γίνει εδώ του Κίεβου το κάγκελο. Ευκαιρία να αγοράσει και καμιά γούνα η Κική.

 


Αλλάζω θέμα και πάω σε κάτι που μας βασανίζει πολλά χρόνια τώρα. Δεν μας έφταναν τα αδέσποτα τα σκυλιά, ήρθαν και...... αρνιά. Ναι, ναι αρνιά. Ολόκληρο κοπάδι βρέθηκε να βοσκάει στο χώρο που γίνεται το παζάρι. Ξέρω και τον τσομπάνη, ξέρω και για ποιο λόγο το έκανε αλλά ας βγούνε να τα πούνε αυτοί, να μη λένε ότι έχω εμμονές πάλι.

 


Εγώ να ευχηθώ, τη νέα χρονιά που σε λίγο έρχεται, να δούμε τα ζωντανά του Θεού και σε πιο κεντρικούς δρόμους. Στη Βετσοπούλου λόγου χάρη. Έτσι και αλλιώς κανένας δεν βγαίνει για ψώνια (που να βρούμε λεφτά), να φαίνεται ότι κινείται η αγορά.

 


003.png
Και πάμε στα έθιμα των γιορτών που δεν είναι αλλά από την γνωστή σε όλους μας γουρουνοχαρά. Ναι, ναι, σφάζεις γουρούνια και χαίρεσαι, τέλος πάντων. Ο ΛΟΝΑΠ για άλλη μια φορά τράβηξε όλα τα βλέμματα διοργανώνοντας την πιο πετυχημένη γουρουνοχαρά. Και φυσικά ήταν όλοι εκεί (εκτός του Γκυρίνη που είπαμε πως πίνει τσάι με τον Τζο).


Μπουκουβάλας, Μοσχοπούλου και Λαφαζάνη ήταν εκεί για να τιμήσουν την εκδήλωση και να μας δείξουν ότι το γυαλί, εκτός από σκιά, δίνει και στυλ. Εκεί ήταν και ο Κίμωνας Παράσχου ο οποίος αρχίζει να μου θυμίζει... βουλευτή. Ναι, αν προσέξετε τα χρώματα που φοράει στις γραβάτες μάλλον κάπου προς τα εκεί το πάει. Αλήθεια Κίμωνα, έμαθα κάτι και θέλω να μου πεις αν ισχύει. Τελειώνει η θητεία σου ως διοικητής στους μετανάστες;

 


004.jpg
Από την άλλη πλευρά του τραπεζιού ήταν το βαρύ πυροβολικό. Θέλω να πω σε όλους αυτούς πως αν, αν λέω, κερδίσει το δικαστήριο η Κουρκουτά και πάρει και τις εκλογές, κανένας από σας δεν θα πάει στο Greece Next top model, εκτός από... έναν. Ποτέ ένα μοντέλο δεν κοιτάει στα μάτια τον φακό. Κοιτάει το απέραντο γαλάζιο για να μην κερδίσει με το βλέμμα του τον αγοραστή και δεν δει καθόλου το ρούχο.

 

005.jpg

Και φυσικά τα αίματα ανάψαν και ξεκίνησαν οι χοροί. Που το βρίσκει τόσο κουράγιο η Λαφαζάνη και σηκώθηκε να χορέψει, δεν μπορώ να το καταλάβω. Έχει να τη δει το σπίτι της ένα μήνα. Έκανε κορμί λαμπάδα με τόσο περπάτημα που ρίχνει κάθε μέρα. Περπάτησε τον Αι Βασίλη, περπάτησε τα κρουστά, πήγε σε δυο κηδείες, περπάτησε την Αστερούπολη (για αυτήν θα τα πούμε αφού τελειώσει).

 

 

006.jpg

Ελένη μου, δεν σου φτάνει η δουλειά, τρέχεις και για την ΚΕΔΑ. Να σου στείλω μέχρι τα Φώτα τη μάνα μου να σου βάλει κανένα πλυντήριο, να σου κάνει κανένα φαΐ να λαδώσει το εντεράκι σου; Άντε πουλάκι μου μην έχουμε άλλα προβλήματα μετά. Κράτα την όσο θες και μην νοιάζεσαι, καμιά υποχρέωση. Σήμερα εγώ, αύριο εσύ....

 


Πάντως όσοι δεν ήρθατε στη γουρουνόχαρα, χάσατε. Φέτος ο όμιλος ξεπέρασε κάθε προσδοκία και εκεί που όλοι οι σύλλογοι κληρώνουν για δώρα ότι stock τους δίνουν τα μαγαζιά, αυτοί κλήρωσαν.... ράβδους χρυσού. Πολύ καλά διαβάσατε, 15 ευρώ το λίτρο έφτασε. Από σήμερα λοιπόν ο Λαογραφικός όμιλος αλλάζει όνομα και από Ρουμλουκι μετονομάζεται σε.... Ριχάρδος.

 

 alexandriamou_LONAP2612IMG_1380

 Και μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο σας για το 2024. Μια αξιόλογη προσπάθεια, για ακόμη μια χρονιά έκανε ο σύλλογος Καμποχωρίου κυκλοφορώντας ένα ακόμη συλλεκτικό ημερολόγιο για όλους τους φίλους του.

 


010.jpg
Αυτά για σήμερα. Αυτό το Καρπούζι είναι το τελευταίο για το 2023. Μια χρονιά που δεν θα πω πως για μένα ήταν ιδιαίτερα καλή. Ελπίζω το 2024, αν και δίσεκτο, να χαρίσει σε όλους μας υγεία και πολύ τύχη. Το πρώτο απαραίτητο, το δεύτερο αναγκαίο. Αααα και κάτι ακόμα, αν με διαβάζει ο Γκυρίνης στας Αμέρικας, ας μου φέρει δώρο ένα μαγνητάκι για το ψυγείο.

 


Καλή χρονιά σε όλους και ραντεβού το άλλο Σάββατο.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας