ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Την είχε μεγάλη; Πάνε στο Πνευματικό και θα δεις-Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος Κύριο

ΜΟΥΦΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Την είχε μεγάλη; Πάνε στο Πνευματικό και θα δεις-Γράφει ο Μάκης Φιλιππόπουλος

Καρπουζάκια μου πολύ καλημέρα σας. Σήμερα σας έταξα να δώσω δώρα στους επώνυμους αλλά μάλλον θα τα πάρουν την Πρωτοχρονιά. Όχι γιατί δεν πρόλαβα να ψωνίσω αλλά γιατί κάποιοι κοιτάζουν το δέντρο αλλά χάνουν τα μελομακάρονα. Και ενώ φτάσαμε σε φάση να λέμε στα παιδάκια που θα μας πουν τα κάλαντα «λυπάμαι, δεν περνάτε στην επόμενη φάση» κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα το μόνο που έχουν να κάνουν είναι… κοιλιά. Αγαπητοί κύριοι, αντί να σκέφτεστε τι θα μασαμπουκώσετε αυτές τις μέρες, κάντε απλά μια καλή πράξη. Αν έχετε τζάκι ή καλοριφέρ στο σπίτι σας, κάντε απλά like στο άρθρο και ίσως είστε εσείς ο τυχερός που θα φιλοξενήσει στο σπίτι του την μικρή Κικίτσα που έσκασε ο λέβητας στο σπίτι της και έχει ξεπαγιάσει. Κάντε γρήγορα πριν καταντήσει άγαλμα.

Και μιας και είπα άγαλμα. Περάσατε καθόλου από το Πνευματικό αυτές τις μέρες; Αν όχι να σας ενημερώσω ότι όλο το φουαγιέ έχει γεμίσει με αγάλματα. Ναι, ναι θα ανοίξει και μετά θα ξανακλείσει αλλά αυτά θα τα πούμε μια άλλη φορά. Το θέμα μας σήμερα είναι τα αγάλματα και ότι γέμισε το φουαγιέ τσ@@τσ@@ρια. Μα το Θεό σας λέω. Μικρά, μεγάλα όλα εκεί. Θα μου πείτε τώρα ότι όλα τα αγάλματα είναι γυμνά, τι σε σοκάρει; Εμένα προσωπικά τίποτα αλλά η θεία που θα μπει μέσα θα πάθει ένα σεξουαλικό σοκ. Προτείνω λοιπόν στους υπεύθυνους να κάνουν κάποιες μικρές αλλαγές για να το πάρει η θεία πιο ομαλά. Κάντε τα κάπως έτσι….. και στο κλίμα των ημερών θα είστε και το κέντρο υγείας θα γλιτώσει κάποια εγκεφαλικά.

002

Όσο για αυτό το τσιμεντομνημείο των 30 και πλέον χρόνων που στέκεται στη μέση της πόλης, ότι και να πω είναι λίγο. Κάποιοι είπαν να γίνει λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στο Ρουμλούκι. «Τα πήρα λίγο να σας πως την αλήθεια όταν ξαναδιάβασα για "ρουμλούκι" και πάλι "ρουμλούκι" και όλα "ρουμλούκι" κλπ... Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα αυγά απ' τα φασόλια : Άλλο "πολιτισμός" και "παραγωγή και ανάπτυξη νέων πολιτιστικών προϊόντων και παραγωγών" και ΑΛΛΟ η "λαογραφία", η διαφύλαξη της παράδοσης και διδασκαλία της. ΜΕΡΟΣ του συνόλου "Πολιτισμός" είναι η "λαογραφία", πώς να το κάνουμε δηλαδή ! Προσέξτε τώρα : αν το πάρουμε το ίδιο σενάριο ...ανάποδα θα χορεύουμε τσάμικα & γερακίνες στα Μέγαρα Μουσικής και στα Ηρώδεια και στους γάμους, στα πανγκύρια και στα γλέντια θα ...ζωγραφίζουμε και θα παίζουμε ..Άμλετ !

Η πόλη θέλει ένα πραγματικό και λειτουργικό Πολιτιστικό ΣΟΚ για να ξεκινήσει να δημιουργεί "πολιτιστικά δρώμενα" και να παράγει νέα "πολιτιστικά προϊόντα" στις τέχνες, στις νέες εικαστικές τεχνοτροπίες και να βρει το στίγμα της - σαν μεγάλη πόλη - στην Πολιτιστική βιομηχανία της χώρας μας. Ο δήμος μας έχει πολλά Γυμνάσια και Λύκεια, σχολές που διδάσκουν και παράγουν τέχνες (χορός, μουσική, κλπ), έχει ανήσυχους κινηματογραφιστές, ονειροπόλους ηθοποιούς & θεατρόφιλους, έχει έμπειρους και ταξιδεμένους χορωδούς, έχει αριστούχους μαθητές βραβευμένους σε διαγωνισμούς καινοτομίας , έχει, έχει, έχει... Όλοι αυτοί, αλλά και άλλοι τόσοι που τους στηρίζουν και τους καμαρώνουν, ψάχνουν να βρουν μια στέγη, μια ομπρέλα, ένα χώρο, ένα "κοινό", έναν πραγματικό "Πολυχώρο Πολιτισμού & Επικοινωνίας" για να μπορέσουν να δείξουν σε εμάς και πολλούς άλλους που θα καλέσουμε να έρθουν, που θα μάθουν ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ "συμβαίνουν πράγματα" στην πόλη μας!! Όσο για την συνέχιση και διάδοση της ιστορίας μας και της λαογραφίας μας, να είστε σίγουροι πως αυτό γίνεται ήδη, και χωρίς την "ομπρέλα" του νέου -παλιού Πολιτιστικού Κέντρου ! Και ευτυχώς δηλαδή, γιατί το τέλμα τόσων χρόνων προσπαθούν να μας το ανακόψουν οι προσπάθειες των δεκάδων λαογραφικών μουσικοχορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων που συντηρούν και διαδίδουν την παράδοση των προγόνων τους. Αυτό ονομάζεται "λαογραφία" και είναι μέρος του πολιτιστικού μας προϊόντος. Και όσο ΔΕΝ παράγουμε νέα και όσο ΔΕΝ δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες να εργαστούν καλλιτέχνες & δημιουργοί, θα φαντάζει το κλαρίνο, ο ζουρνάς και η λύρα ως η μοναδική μας όαση στην έρημο της 30ετούς απραξίας μας».

Αυτή η απάντηση που με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, ήρθε από το στόμα ενός ανθρώπου που εκτιμώ απεριόριστα. Μιλάω για τον Δημήτρη Ρωσσάκη ο οποίος αγαπάει τον τόπο του, το τόπο μας. Ίσως θα έπρεπε να τον αγαπούσαν και οι ιθύνοντες λίγο παραπάνω αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Ελπίζω να την διαβάσουν αυτοί που πρέπει και να προβληματιστούν. Έστω.

Δεν ξέρω αν τα μάθατε τα νέα αλλά η πόλη μας θα έχει (μέχρι στιγμής) τρεις υποψήφιους για βουλευτές. Τον Ηλία Ιακωβίδη για το ΚΚΕ και τους Νίκο Μπρουσκέλη και Μπάμπη Γκιόνογλου για το ΚΙΝΑΛ. Η ερώτηση είναι μία. Εάν με το καλό εκλεγείτε θα κάνετε ότι έκαναν και οι άλλοι βουλευτές; Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τη Βάνα μου, Νίκο; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπω μάλλον δεν θα βγει κανένας από τους τρεις αλλά αν τα καταφέρουν, το σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλές τέτοιες φωτογραφίες στο μέλλον.

003

Και από την βουλή πάμε στα αθλητικά που δεν κατέχω και πολύ. Επίθεση δέχτηκε ο διαιτητής Σ.Π. της ΕΠΣ Ημαθίας από παίκτη που αγωνίζεται σε ομάδα του δήμου Αλεξάνδρειας χθες σε καφετέρια της πόλης. Αυτό που τα ΜΜΕ δεν ονοματίζουν ούτε το θύμα αλλά ούτε και τον θύτη πολύ με δαιμονίζει. Έφαγε πολλές ή τίποτα ψιλές; Το ρωτάω για να καταλάβω την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή. Όχι ότι εγκρίνω τέτοιες κινήσεις αλλά αν έφαγε κανά δυο ψιλές ας μη τρέχουμε σε μηνύσεις και τέτοια. Όταν πήγαινα δημοτικό έτρωγα κάθε μέρα ξύλο από τον δάσκαλο. Όχι ότι ήμουνα καλό πουλάκι αλλά και νεύρα από τη γυναίκα του να είχε, σε μένα θα ξεσπούσε. Αν ήταν να τον τρέχω, ακόμα στα δικαστήρια θα ήμασταν. Και αλλού πέφτει ξύλο παιδιά, ρίξτε καμιά ματιά γύρω σας. Ξέρετε πόσοι σύζυγοι τραβούν μαρτύριο; Δεν βγήκε κανένας να φωνάξει «όχι στη βία κατά των αντρών, όχι στην παντόφλα, δεν είναι κατσαρίδες». Χτυπάμε τη βία σε κάθε μορφή της. Τη χτυπάμε όμως, δεν τη χαϊδεύουμε.

Η γιορτή σοκολάτας ήρθε και πέρασε. Τέρμα πια τα Χριστούγεννα για τον δήμο μας. Μπορείτε να ξεστολίσετε τώρα. Φέτος μπορεί οι γιορτές να ήταν μόνο δύο (η μία της περιφέρειας) αλλά μας χόρτασαν πυροτεχνήματα. Γκυρίνης και Δελιόπουλος (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάμα) περιηγήθηκαν στα περίπτερα και σκόρπισαν χαμόγελα. Ρε Παναγιώτη, αν και σε συμπαθώ πολύ θα στο πω. Στο τέλος φορτσάρουμε, κάνουμε όσα δεν κάναμε, ρίχνουμε λάσπη με το ραμπαδέλι και όχι με το φτυάρι. Τι δεν καταλαβαίνεις; Με το χαμόγελο βγαίνεις Miss Υφήλιος, όχι δήμαρχος.

004

Καλά που ήταν και η θεατρική ομάδα και σας ξεντρόπιασε. Αυτή η ομάδα παίζει δύο θεατρικά κάθε χρόνο και τον υπόλοιπο καιρό ντύνεται από κατσαρίδα μέχρι χιονάνθρωπος για να σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Όχι κερί αλλά την ολυμπιακή φλόγα πρέπει να τους ανάψετε. Και παρόλα αυτά πήγες και στον Άγιο Βασίλη. Να κάνεις τι; Δώρα φέρνει, όχι ψήφους. Και είχες και μαζί σου και τον άλλον που ούτε το όνομα του δεν θέλω να πω γιατί θα του κάνω διαφήμιση. Νοιάστηκε η περιφέρεια και για μας. Το καλύτερο ανέκδοτο όλων των εποχών. Καλά λέει ο σοφός λαός, είδες κοντό, γύρνα πλάτη.

5

Ο Άγιος Βασίλης δήμαρχε μου, το πολύ πολύ να σου φέρει ένα τρενάκι για να περνάς την ώρα σου. Είμαι σίγουρος ότι περίμενες να πω «για να το καβαλήσεις και φύγεις». Χρονιάρες μέρες δεν λέω ποτέ κακίες. Τον διπλανό σου όμως άνετα τον έστελνα στο Ροβανιέμι να συσκευάζει τα δώρα των μικρών μαζί με τα ξωτικά. Ο άγιος Βασίλης φέτος μόνο σε ένα κοριτσάκι θα φέρει καλό δώρο. Ναι, αλήθεια σας λέω, ήταν καλό κοριτσάκι. Έπαιξε με επιτυχία το μυρμήγκι και τώρα ετοιμάζεται να σαρώσει παίζοντας την….. ηλίθια. Κατερίνα μου, όταν έλεγα να σε δω σε κάποιο ρόλο ανθρώπινο, εννοούσα κάτι σε Φιλουμένα Μαρτουράνο. Όχι αυτό που κατάλαβε η Χρύσα.

007

Και ενώ η γιορτή σοκολάτας συνεχιζόταν, στα αυτιά κάποιου ακούστηκε ο Εθνικός ύμνος. Αυτό που δεν με πιστεύεται με κάνει να βγαίνω από τα ρούχα μου. Δείτε τον Δριστά και πείτε μου, για πιο λόγο κοκάλωσε έτσι; Ψύξη πάντως δεν είναι.

008

Το καλύτερο πάντως της γιορτής ήταν το σόου με τις φωτιές. Άλλος έπαιζε, άλλος όμως συνεχίζει να τις προκαλεί. Πρόεδρε μου φέτος δεν σε χόρτασα. Ήσουν σαν το swift, περνάει μία και η σκόνη εξαφανίζεται. Ανάβεις φωτιές, ανάβεις κι΄ όλα τα καις κι απ΄ όπου περάσεις, φέρνεις καταστροφές. Να μην καείς πρόσεχε όμως, ξέρεις τι λένε για όποιον παίζει με τα σπίρτα...

009

Η Βίκυ συνεχίζει να έχει νεύρα (εγώ τον Κώστα λυπάμαι) αλλά εκδήλωση δεν χάνει. Βίκυ μου, αν βρω έστω και μία φωτογραφία σου να γελάς, θα την κάνω κορνίζα και θα την βάλω στην τραπεζαρία (ευκαιρία να βγάλω και εκείνη που είμαι σα βλαμμένο στον γάμο της αδελφής μου, που η μάνα μου δεν την ξεπονάει).

010

Και θα κλείσω τη γιορτή σοκολάτας με ένα βλέμμα. Δείτε τον Αντώνη Σταμάτη πως ¨γαμπρίζει¨ τον δήμαρχο. Νάζι, πονηριά και λίγο σεξαπήλ όλα σε μια ματιά. Ούτε η Βάνα Μπάρμπα στο Σημάδι του Έρωτα δεν κοιτούσε έτσι τον Τζόρτζογλου. Αντώνη μου, τελικά μια ματιά σου μόνο φτάνει, αεροπλάνο να με κάνει. Το΄ χεις μπαγάσα, το΄ χεις.

011

Κατά τ΄ άλλα, ο Χαλκίδης πάλι έβριζε τον Γκυρίνη σε μια μάζωξη που έκανε, γυναίκες δεν είχε μέσα (17 θέλεις Μιχάλη μου). Επίσης έχρισε τον εαυτό του 5ο βουλευτή της ΝΔ στις εκλογές. Οπότε, για να καταλάβω, όλοι εμείς που δεν ήμασταν ποτέ ΝΔ να μη σε ψηφίσουμε Μιχάλη μου; Μωρέ λάθος άκουσα ότι κατεβαίνεις ανεξάρτητος ή από το μυαλό μου το έβγαλα; Τι να πω, μάλλον γέρασα.

Και θα κλείσω με αυτό. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λουτρού Ημαθίας σας προσκαλούν στα "Καλαντίσματα του Δωδεκαήμερου" με έθιμα και καλλιτεχνήματα για τα παιδιά μας, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 (χθες δηλαδή) και ώρα 6:00 μ.μ. στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Βέτα μου, αν και συνήθως δίνω 50 λεπτά, άντε και στην καλύτερα κανένα ευρώ, σε σένα θα δώσω 5. Τιμή μου να σε ακούσω να ψάλεις.

012

Ραντεβού το άλλο Σάββατο.

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας