Τίτλοι Ειδήσεων

 

Οφειλές στα ταμεία: Ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ -Ποιους αφορά Κύριο

Οφειλές στα ταμεία:  Ρύθμιση με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ -Ποιους αφορά

Γενική ρύθμιση-σκούπα 12 και 24 δόσεων για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν προς τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του κορονοϊού και της καραντίνας προωθεί με νομοθετική διάταξη το υπουργείο Εργασίας.

Η ρύθμιση , όπως αναφέρει ο Ελ. Τύπος, αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, εργοδότες και επιχειρήσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση για την έκτακτη αυτή ρύθμιση θα είναι τα 50 ευρώ. Οι 12 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ όσοι διαλέξουν τις 24 θα έχουν τόκο 2,5% στο ποσό των δόσεων.

Στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά που έχουν πάρει παράταση πληρωμής ως τον Απρίλιο του 2021. Εφόσον δηλαδή εκπνεύσει η προθεσμία της παράτασης (Απρίλιος 2021) οι οφειλέτες θα μπορούν να εντάξουν τα χρέη τους σε μία από τις δύο ρυθμίσεις.

Παράλληλα δίδεται η δυνατότητα να ξαναμπούν στις παλιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες που λόγω κορονοϊού άφησαν απλήρωτες δόσεις στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020.
Το… τεφτέρι

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τριμηνιαίες εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο πρώτο τρίμηνο του 2020 τα χρέη στα Ταμεία ήταν 35,38 δισ. ευρώ και στο δεύτερο τρίμηνο (εν μέσω καραντίνας) αυξήθηκαν στα 37 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) εμφανίστηκαν 931,94 εκατ. ευρώ νέα χρέη από κύριες οφειλές και προσαυξήσεις ενώ στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) το χρέος αυξήθηκε κατά 687,26 εκατ. ευρώ από νέες κύριες οφειλές και πρόσθετα τέλη.
Οι εν λόγω οφειλέτες δύναται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης που έχασαν με την καταβολή της δόσης Νοεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρέχοντος μηνός. Με την πληρωμή αυτή επανέρχονται οι δόσεις που είχαν μείνει από την παλιά τους ρύθμιση για την εξόφληση της οφειλής τους.

Πρόστιμο 3.000€ για μη δήλωση τηλεργασίας

Πρόστιμο 3.000 ευρώ ισχύει από σήμερα για τους εργοδότες που δεν προαναγγέλλουν στην «Εργάνη» το 50% του προσωπικού τους που μπαίνει σε τηλεργασία για τον μήνα Νοέμβριο. Το δε ωράριο για το υπόλοιπο 50% που θα εργάζεται στο χώρο εργασίας προσαρμόζεται αναλόγως, ώστε η προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων να γίνεται ανά μισάωρο και να ολοκληρώνεται εντός δύο ωρών.

Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο, και λόγω των έκτακτων μέτρων με αύξηση της τηλεργασίας, οι εργοδότες δεν υποχρεώνονται να δηλώσουν τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, ούτε τις υπερωρίες στο σύστημα «Εργάνη», χωρίς αυτό να αλλάζει φυσικά τη μορφή και το περιεχόμενο των συμβάσεων των εργαζομένων.

πηγη: aftodioikisi.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας