Άκρως ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση του 7ου - 1ου - 5ου Δημ. σχολείων Αλεξάνδρειας με ομιλήτρια την Dr. Χριστίνα Αντωνοπούλου (φώτο-βίντεο) Κύριο

Άκρως ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση του 7ου - 1ου - 5ου Δημ. σχολείων Αλεξάνδρειας με ομιλήτρια την Dr. Χριστίνα Αντωνοπούλου (φώτο-βίντεο)

Τα 7ο-1ο-5ο Δημοτικά Σχολεία Αλεξάνδρειας και οι σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων διοργάνωσαν με επιτυχία την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Ψυχοσωματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικογένεια, στις σχέσεις και στην ανάγκη να ονειρευόμαστε" το απόγευμα της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας.

Κύρια ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικαστηριακή Ψυχολόγος Dr. Χριστίνα Αντωνοπούλου, η οποία έχει πολυετή πείρα στις δικαστικές αίθουσες και έχει ασχοληθεί με πάρα πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου και την εξαφάνιση του Άλεξ από τη Βέροια και την πολύκροτη περίπτωση της δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου.

Οι διευθυντές των τριών σχολείων, κ. Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, κ.  Διονύσης Τσιφτσόπουλος και η κ. Κυριακή Μουσαφίρη προσκάλεσαν την Dr Χριστίνα Αντωνοπούλου, την οποία υποδέχθηκαν θερμά στο δημαρχείο της πόλης.

Η κ. Αντωνοπούλου ξεκίνησε την εισήγηση της με ένα ποίημα ενώ στη συνέχεια μίλησε για την επίδραση της οικονομικής δυσχέρειας ως αποτέλεσμα της παρούσας οικονομικής κρίσης στη γονεϊκή ψυχική υγεία, στη γονεϊκή συμπεριφορά, και στην αντιλαμβανόμενη από τους γονείς συμπεριφορά των παιδιών, με κύριο γνώρισμα πως οι γονείς κατηγορούν τον ίδιο τους τον εαυτό για την οικονομική ανεπάρκεια.

Επίσης ανάφερε πως την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί κατά κόρον οι αυτοκτονίες, κυρίως στους άντρες, τα διαζύγια, ο εθισμός στο αλκοόλ και τα φθηνά ναρκωτικά ακόμη και οι καθημερινές επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ ένα παράδοξο της κρίσης είναι η αύξηση των γεννήσεων διότι όπως τόνισε η ίδια, ο άνθρωπος έχασε την ταυτότητα του και φέρεται παράλογα ψάχνοντας σωτηρία στους εξωγενείς παράγοντες.

Συνέχισε εξηγώντας πως η οικονομική κρίση διαταράσσει όλη την ιεραρχία των αναγκών και, ως εκ τούτου, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινή ζωή απειλούν τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως έχουν καταργηθεί τα στερεότυπα.

Η απώλεια της εργασίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος όπως χαρακτήρισε η κ. Αντωνόπουλου, διότι στη συνέχεια αδυνατεί να στηρίξει τον εαυτό του και την οικογένειά του, και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται προστριβές στο οικογενειακό περιβάλλον, χάνουμε τον σεβασμό και τον θαυμασμό προς τα οικεία πρόσωπα μας, που μέχρι χθες είχαμε ψηλά.

Έκανε μια σύντομη αναφορά για τις κρίσεις πανικού και πως ο φόβος επηρεάζει ακόμη και τις απλές λειτουργίες του εγκεφάλου και γεμίζει με το αίσθημα του θανάτου.

Λίγο πριν το τέλος εξήγησε τον ορισμό του μετατραυματικού στρες, το οποίο βιώσαμε οι περισσότεροι που χτυπηθήκαμε από την οικονομική κρίση όπως επεσήμανε η ίδια αφού σύγκρινε την κρίση με τον πόλεμο και τα αποτελέσματα που απέφερε όλα αυτά τα χρόνια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό τις οποίες απάντησε η κ. Αντωνόπουλου με πολύ αγάπη, αφού όπως είπε, ένιωσε λες και το όλο εγχείρημα ήταν ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι.

Την ομιλία συντόνισε ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας κ. Γρηγόρης Γιοβανόπουλος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δριστάς, ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου της πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης Ημαθίας, Νίκος Αμανατίδης και η  Σχολική Σύμβουλος Π.Α. Ημαθίας, Ευθυμία Γώτη.


Η Dr Χριστίνα Αντωνοπούλου ασχολείται κυρίως με θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενδοοικογενειακής βίας, θέματα βιασμού, PTSD (Μετατραυματική Διαταραχή του Στρες), ΔΕΠΥ (Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής, Υπερκινητικότητα), ανθρωποκτονίες, ψευδείς καταγγελίες κακοποίησης, παιδιά μάρτυρες ως Δικαστηριακή Ψυχολόγος για πάνω από 40 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Η.Π.Α..

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σπουδές:

 • ΒΑ (Bachelor of Arts) Queens College,City University of New York
  ΨυχολογίαΚοινωνιολογία
 • ΜΑ (Master of Arts) New School For Social Research
  Γνωστική Ψυχολογία
 • ΜΑ (Master of Arts) New York University
  Ψυχοκοινωνιολογία της εκπαίδευσης
 • PhD (Doctor of Philosophy) New York University
  Ψυχοκοινωνιολογία της εκπαίδευσης
 • PhD (Doctor of Philosophy) Southeastern University
  Ψυχολογία Προσωπικότητας
Εργάστηκε ως
 • Βοηθός Κοσμήτορα, Oswego College, State University of New York
 • Ψυχολόγος, Fashion Institute of Technology, State University of New York
 • Λέκτορας, Queens College, City University of New York
 • Καθηγήτρια, Deree Pierce College
 • Καθηγήτρια, Ευρωπαικό παράρτημα Πανεπιστημίου Maryland
 • Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης
 • Καθηγήτρια, Σχολές Αξιωματικών Αστυνομίας
 • Καθηγήτρια, New York College
 • Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της θα βρείτε την ιστοσελίδα:

http://cantonop.com/

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας