Σε πλήρη απαξίωση τα δημόσια ΙΕΚ: Ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση από το Μάρτιο! Βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για υλικά

Σε πλήρη απαξίωση τα δημόσια ΙΕΚ: Ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση από το Μάρτιο! Βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για υλικά

Στον «αέρα» βρίσκονται τα δημόσια ΙΕΚ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης όπως καταγγέλλουν οι διευθυντές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Οι διευθυντές εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τα δημόσια ΙΕΚ και καλούν το υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις τώρα εάν όντως τους ενδιαφέρει να εξακολουθεί να λειτουργεί η δημόσια δωρεάν κατάρτιση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους.

 

Τα τελευταία δυο χρόνια ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια ΙΕΚ έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγή, πάρα πολλά παιδιά αναγκαστικά οδηγήθηκαν σε αυτά αφού υπήρχε και η διαβεβαίωση από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι θα αναβαθμιστούν και θα στηριχτούν με μεγάλα κονδύλια.

 

Στην πράξη όμως δε φαίνεται να έγιναν έτσι τα πράγματα και τώρα οι διευθυντές των σχολείων λένε ότι η υποχρηματοδότηση ενδέχεται να οδηγήσει σε «αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων», αφού όπως τονίζουν παρά την ψήφιση νομοσχεδίου για τη χρηματοδότησή τους, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Σχεδόν δύο χρόνια μετά την νομοθετική “αναβάθμιση” τους τα Δ.ΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα με προεξάρχοντα τα ακόλουθα:

 


Έλλειψη χρηματοδότησης

 

Τα Δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν λάβει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 2022. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ “φρόντισε” να καταργήσει την πάγια προκαταβολή που είχε καταφέρει ο Γ.Γραμματέας να εξασφαλίσει για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους. Κατόπιν αυτού ψηφίσθηκαν: νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των Δ.ΙΕΚ, τροπολογία για την νομοθέτηση της ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, αλλά και αυτό βεβαίως είναι επισφαλές, για λόγους που δύναται να εφεύρει ή να επικαλεσθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να μην υλοποιηθεί.

 

Άρα ούτε πιστώσεις στους υπάρχοντες λογαριασμούς ούτε τρόπος χρηματοδότησης. Με το παρόδοξο, όσα ΙΕΚ έχουν κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο της παγίας προκαταβολής να τους απαγορεύει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να το χρησιμοποιήσουν. Οι Νόμοι έχουν ψηφισθεί πότε θα εφαρμοστούν; Όλοι οι Διευθυντές των Δημοσίων ΙΕΚ, έχουμε περιέλθει σε απόγνωση, καταβάλλοντας εξ΄ ιδίων χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ.

 

Στην κορυφή της απόγνωσης τοποθετούμε τα υλικά εκπαίδευσης, όπου η εξεύρεση χορηγών και δωρητών, μας έχει καταντήσει επαίτες και την επαγγελματική κατάρτιση σε επίπεδο ζητιανιάς με κίνδυνο να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση των εξετάσεων εργαστηριακών μαθημάτων. Αναγκάσθηκαν οι διευθυντές οργανωμένων Δ.ΙΕΚ να ανακοινώνουν την υπαγόρευση θεμάτων της προόδου για τους ανωτέρω λόγους... Προσανατολιζόμαστε δε, αν δεν λυθεί «χθες» το πρόβλημα να αποστείλουμε στους εκπαιδευτές τις συμβάσεις τους να τις εκτυπώσουν... και τέλος να δηλώσουμε αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων κλπ. Ποιος θα καλύψει τα παραπάνω έξοδα και πότε;

 

Πως δουλεύουν τα ΔΙΕΚ χωρίς χρήματα από αρχές Οκτωβρίου;

 


Υποστελέχωση

 

 

Μετά τις περιορισμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ενέκρινε όλες τις εκπρόθεσμες ανακλήσεις, ενώ δεν δέχθηκε να γίνουν συμπληρωματικές αποστάσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν πολλά ΙΕΚ να λειτουργούν υποστελεχωμένα, ενώ σε μεγάλα ΙΕΚ με 7 θέσεις προσωπικού και με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, να απασχολούνται μόνο 2 άτομα. Οι συνθήκες εργασίας στα ΔΙΕΚ είναι δύσκολες γι’ αυτό και όλοι τα αποφεύγουν. Σαράντα οκτώ μέρες στα ΙΕΚ δεν είχαν τοποθετηθεί νέοι υποδιευθυντές ή είχαν ελάχιστους καθώς υπήρχε μια συγκεχυμένη κατάσταση.

 

Οι καθυστερήσεις της επεξεργασίας της προκήρυξης υποδιευθυντών, της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων μοριοδότησης επέφεραν την τοποθέτησή τους μετά την έναρξη του εξαμήνου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά ΙΕΚ. Καμία νέα προκήρυξη για την πλήρωση των κατά προσέγγιση 50 κενών θέσεων υποδιευθυντών που δε γνωρίζουμε πότε θα καλυφθούν.

 

WWW.ETHNOS.GR

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας