Σχολεία: Tο νέο πρωτόκολλο όταν υπάρχει κρούσμα σε μαθητή Κύριο

Σχολεία: Tο νέο πρωτόκολλο όταν υπάρχει κρούσμα σε μαθητή

Με νέα πρωτόκολλα όσον αφορά τον κορονοϊό θα λειτουργήσουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

 

Μια διαφορετική πραγματικότητα θα αντιμετωπίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί όταν επιστρέψουν στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα βάσει των όσων ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας που παραχώρησε το υπουργείο Υγείας την Μεγάλη Τετάρτη.

 

Ξεκινώντας από την αποτίμηση της μέχρι σήμερα στρατηγικής η κυρία Παπαευαγγέλου τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» καθώς, όπως είπε, «πετύχαμε, παρά την μεγάλη έξαρση του πανδημικού κύματος, να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών».

 

«Τον Φεβρουάριο, στην κορύφωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η «Όμικρον», τα παιδιά, λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα αλλά και καθολικού ελέγχου της ηλικιακής αυτής ομάδας, έφτασαν να αποτελούν το 33% του συνόλου των κρουσμάτων. Στην συνέχεια, όμως, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών άρχισαν να μειώνονται σταθερά και μάλιστα έπεσαν πολύ πιο γρήγορα, νωρίτερα από ότι στον γενικό πληθυσμό. Στην κοινότητα, δηλαδή. Έτσι φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πριν να κλείσουν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά να αποτελούν μόλις το 20% του συνόλου» σημείωσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

 

Ανακοινώνοντας τι θα ισχύσει στα σχολεία με την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών μετά τις γιορτές του Πάσχα, πιθανότατα την Τρίτη 3 Μαΐου, είπε ότι «οι μαθητές δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό προ συμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση των self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα».

 

«Προφανώς, τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, να γίνει ξεκάθαρο, ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν» συμπλήρωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

 

Εξηγώντας, δε, τι θα ισχύσει με το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος είπε ότι «στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος».

 

«Είναι προφανές ότι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξής των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο. Αν έχει πυρετό, αν έχει συνάχι, αν έχει κακοδιαθεσία» πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής ζητώντας από τους γονείς στις περιπτώσεις εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

 

«Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού» κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας