Βραβείο για το Δημοτικό Σχολείο Νησίου και στα Education Leaders Awards 2025! Κύριο

Βραβείο για το Δημοτικό Σχολείο Νησίου και στα Education Leaders Awards 2025!

Διπλή βράβευση φέτος για το Δημοτικό Σχολείο Νησίου στα Education Leaders Awards & στα Bravo Schools 2025!

 

Με έναν τίτλο που δεν χωρά υπερβολές αλλά μόνο αλήθειες, το Δημοτικό Σχολείο Νησίου Ημαθίας απέδειξε ότι η ουσία της καινοτομίας δεν βρίσκεται στο μέγεθος των σχολικών μονάδων, αλλά στη δύναμη της ψυχής, της φαντασίας και της αγάπης. Στο φετινό θεσμό των Education Leaders Awards 2025, το σχολείο τιμήθηκε με βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμα Προγράμματα», επιβραβεύοντας την τολμηρή του απόφαση να φέρει τη Ζωοθεραπεία μέσα στην τάξη, στην αυλή, στο γραφείο της Διευθύντριας του σχολείου.

 

Ήταν το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα με μια τέτοια πρόταση: να μετατρέψει τρεις σκύλους – πρώην αδέσποτους και κακοποιημένους που βρέθηκαν να υποφέρουν στους δρόμους της πόλης μας – σε γέφυρες επικοινωνίας, ενσυναίσθησης και αποδοχής, για όλα τα παιδιά, και κυρίως για εκείνα που δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους στο σχολείο. Η Διώνη, ο Πόθος και ο Άξελ έγιναν οι ήρωες ενός εκπαιδευτικού παραδείγματος με ουσιαστικό αποτύπωμα.

 

Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε μόνο στη συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών, αλλά λειτούργησε ενταξιακά, προσφέροντας χώρο και φωνή σε μαθητές Ρομά, παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητές που δεν έχουν ακόμη κατακτήσει τη γλώσσα. Με τη συνεργασία της ψυχολόγου του σχολείου, των εκπαιδευτικών, της τοπικής κοινωνίας και με την επιστημονική αρωγή του οργανισμού Ζω.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), η ζωοθεραπεία μετατράπηκε σε μια καθημερινή πράξη αποδοχής και αγάπης, που άλλαξε τη ζωή τόσο των παιδιών όσο και των ζώων.

 

Η Διευθύντρια του σχολείου ταξίδεψε στην Αθήνα για να παραλάβει το βραβείο εκ μέρους όλων: των παιδιών, των δασκάλων, των γονιών και – ίσως περισσότερο από όλους – των τριών σκύλων που κάποτε έψαχναν στα σκουπίδια για τροφή και σήμερα τρέχουν ελεύθεροι σε μια αυλή γεμάτη παιδικά γέλια.

 

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Παιδείας, κας Σοφίας Ζαχαράκη, και της Προέδρου των Education Leaders Awards, κας Άννας Διαμαντοπούλου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγνώριση της πρότασης ενός μικρού σχολείου που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την εκπαιδευτική ένταξη και τη συναισθηματική αγωγή.

 

Αυτή είναι η δεύτερη φετινή διάκριση για το σχολείο, μετά το βραβείο που απέσπασε στα Bravo Schools 2025, και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως ακόμα και σε ένα μικρό σχολείο ενός χωριού, μπορούν να γεννηθούν τα πιο μεγάλα όνειρα.

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Νησίου αποδεικνύει πως όταν πιστεύεις σε μια δεύτερη ευκαιρία – είτε αυτή αφορά έναν άνθρωπο είτε ένα ζώο – ο κόσμος μπορεί στ’ αλήθεια να αλλάξει.

 

Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εμπνευστές του προγράμματος:

 

«Συνεχίζουμε. Για κάθε ζωή που αξίζει να ξαναρχίσει.

 

Για κάθε σχολείο που οφείλει να είναι ένας χώρος αγάπης, δημιουργίας και αποδοχής.
Για κάθε πλάσμα που κάποτε ήταν ένας Άξελ, μια Διώνη, ένας Πόθος...
και βρέθηκε έστω ένας άνθρωπος να του αλλάξει την ιστορία.»

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας