26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών - Που μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια στην Αλεξάνδρεια

26 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών - Που μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια στην Αλεξάνδρεια

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Εάν σας ¨σκίζει την καρδιά¨ η προσπάθεια να τα βγάλετε πέρα με κάποιον που έχει πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών , ουσιών ή αλκοόλ...τότε ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ!

 

Οι συγγενείς και οι φίλοι ατόμων εθισμένων στη χρήση ουσιών μπορούν να απευθύνονται στις ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ - ¨ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ¨ στο χώρο του Κατηχητικού πίσω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξάνδρειας κάθε Τρίτη 6μ.μ. - 8μ.μ.

 

ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ: 2333022021 - 6938 476887
www.familiesanonymous.org.gr

 

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, από διαφορετική αφετηρία μπορεί να καταλήγει στη χρήση ουσιών, αλλά ανεξάρτητα τι τον έστρεψε στη χρήση ή ποια ουσία κάνει χρήση, η χρήση ουσιών είναι μια ατομική επιλογή φυγής από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ως άνθρωπος. Με τα ναρκωτικά νομίζει ότι βρίσκει διέξοδο στα προβλήματα του, αλλά τα προβλήματα και οι αιτίες που τα γεννούν παραμένουν παρόντα και αναλλοίωτα. Άρα βασικό ζήτημα για την Πρόληψη είναι ο άνθρωπος να μάθει να μην έχει παθητική στάση απέναντι στη ζωή και τα προβλήματα. Εξάλλου βασικό χαρακτηριστικό της εμπλοκής με τα ναρκωτικά τα στάδια της χρήσης – πειραματισμός- περιστασιακή – συστηματική – εξάρτηση – για τον άνθρωπο είναι ότι χάνει το ενδιαφέρον του για τη ζωή, για τις δραστηριότητες και τις σχέσεις που τον κάλυπταν στο παρελθόν.

 

Τα στοιχεία στη χώρα μας σήμερα δείχνουν ότι πάνω από το 65% των εφήβων έχει πειραματιστεί με την κάνναβη, ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που συστηματοποιεί τη χρήση της (από 3,4% το 1984 σε 13,5% το 2011), ότι το 8% των μαθητών κάνει συστηματική χρήση κάνναβης, το 1,8% όσων κάνουν χρήση κάνναβης είναι μαθητές Α’ και Β’ Γυμνασίου, ότι έχει μειωθεί η ηλικία πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά πριν τα 14 έτη, ότι οι νέες μαθήτριες μπαίνουν πολύ πιο δυναμικά στη χρήση από ότι στο παρελθόν.. Η γενική χρήση ουσιών στην Ελλάδα στους μαθητές είναι 9%, όταν στην ΕΕ είναι 22% και στις ΗΠΑ 36%.

 

Θα λέγαμε λοιπόν ότι η χρήση ουσιών εκφράζει μια βαθιά κρίση που διαχέεται σε όλα τα πεδία των σημερινών κοινωνικών σχέσεων, έχει βαθιά κοινωνικές αιτίες- εκεί βρίσκεται η μήτρα του προβλήματος – και πλήττει μεταξύ άλλων και τις νεαρές ηλικίες που χάνουν την προοπτική τους και αντανακλάται στην καθημερινότητα της νέας γενιάς.

 

Με τη διάδοση των ναρκωτικών, μια ολόκληρη νεολαία διαπαιδαγωγείται να μην σκέφτεται, να μην αγωνίζεται, να μην αντιδρά, να μην αναζητά λύσεις. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργούνται αλλοτριωμένες ανάγκες και υπαρξιακά αδιέξοδα. Πολλές φορές η νεολαία βιώνει συναισθήματα φόβου, συναισθήματα ενός αφόρητου και βουβού ψυχικού πόνου. Την ίδια στιγμή, της αποδίδεται η ευθύνη της “ατομικής επιλογής” σε ένα σύστημα όμως που της έχει προδιαγράψει τη γκάμα των επιλογών και την γαλουχεί απλά να επιλέγει κάτι από αυτές και όχι να διεκδικεί τις πραγματικές, αναγκαίες επιλογές. Πόσο μπορεί τελικά η τοξικοεξάρτηση να είναι ατομική και όχι κοινωνική υπόθεση;

 

Και η νέα γενιά δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο περιθώριο της ζωής, αλλά να είναι πρωταγωνίστρια, για να διαμορφώσει τη ζωή που της αξίζει. Θέλουμε νέους ανθρώπους με καθαρή ματιά στα πράγματα για να μπορούν να φέρουν τη ζωή στα μέτρα τους. Για αυτό η νέα γενιά χρειάζεται μια ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ – ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας