4 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

4 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

 

Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:

 

Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.
Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).
Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.

 

Πρέπει να αλλάξουμε όλοι συνήθειες για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την σοβαρή κατάσταση. Τί μπορούμε να κάνουμε:

 

Πιέζουμε τον δήμο μας για την στείρωση και την περίθαλψη των αδέσποτων.
Αφήνουμε ξηρά τροφή και νερό έξω από την πόρτα μας.
Ενισχύουμε τη φιλοζωική της περιοχής μας με εθελοντική βοήθεια, φάρμακα και τροφές.
Στειρώνουμε το κατοικίδιο μας.
Και αν θέλουμε κατοικίδιο υιοθετούμε με υπευθυνότητα και σώζουμε ένα πλάσμα από τον δρόμο.

 

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια σκύλοι και 480 εκατομμύρια γάτες εκτιμάται ότι περιπλανώνται αδέσποτοι στους δρόμους ολόκληρου του πλανήτη έχοντας μπροστά τους ένα προσδόκιμο ζωής που μετά βίας ξεπερνά τα δύο χρόνια και κινδυνεύοντας καθημερινά από ασιτία, ασθένειες, ατυχήματα, δηλητηριάσεις, αλλά και παράνομο εμπόριο με άγνωστη κατάληξη.

 

Αν και ο πληθυσμός των αδέσποτων είναι αδύνατον να καταμετρηθεί με ακρίβεια, το πρόβλημα των αδεσπότων είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα 365 ημέρες το χρόνο και όχι μόνο σήμερα που θα μνημονευτεί ιδιαίτερα λόγω της παγκόσμιας ημέρας αδέσποτων. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός σκύλων και γατών στους δρόμους φτάνει τα 3 εκατομμύρια. Και το χειρότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ζωοφιλικών σωματείων, ένας μεγάλός αριθμός αδέσποτων ήταν πρώην δεσποζόμενα ζώα που εγκαταλείφθηκαν.

 

Η πανδημία μάλιστα φαίνεται να λειτούργησε με ένα διττό ρόλο όσον αφορά τα αδέσποτα. Έτσι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησε σε σημαντική αύξηση των υιοθεσιών ζώων συντροφιάς, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου κατεγράφη αύξηση των εισαγωγών σε τροφές και αξεσουάρ για σκύλους και γάτες κατά τουλάχιστον 12% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, διεθνώς υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά εγκατάλειψης ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, όταν πολλοί ιδιοκτήτες ζώων έφτασαν να τα εγκαταλείπουν στο δρόμο εξαιτίας της άγνοιας και φοβούμενοι ενδεχόμενη συμβολή τους στη μετάδοση του ιού. Αρκετοί μάλιστα επικαλούνται και την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.


Σε διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Το θέμα των αδέσποτων αλλά και των ζώων συντροφιάς γενικότερα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, καθώς τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να γίνει άλλη μία προσπάθεια επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς ύστερα από την απόσυρση του τελευταίου σχεδίου νόμου που είχε καταρτιστεί το 2018.

 

Το νέο νομοσχέδιο θα κατέβει για πρώτη φορά από το υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας της μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας σε ένα υπουργείο, στο οποίο δεν υπάγονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Σημαντικό τμήμα της ζωοφιλικής το έχει υποδεχτεί θερμά. Ωστόσο είναι αρκετοί εκείνοι που εντοπίζουν «γκρίζες ζώνες» σε ορισμένες διατάξεις του μεταξύ των οποίων αυτή που απαγορεύει την καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, αλλά επιτρέπει αόριστα την καταβολή των εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.

 

Βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι η υποχρεωτική στείρωση όλων των ζώων συντροφιάς με δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες να προβούν στην αναπαραγωγή τους αλλά μόνο για μία φορά. Ως κίνητρο για τους επιμελείς ιδιοκτήτες ζώων θεσπίζεται η μείωση έως και κατά 10% στα δημοτικά τέλη ή και η παραχώρηση από τους δήμους Voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση, ενώ αυστηροποιούνται περαιτέρω τα πρόστιμα για την κακοποίηση.

 

Επιγραμματικά, το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες προβλέπει:

 

Αναπαραγωγή με κανόνες: Θα δίνεται άδεια σε κάθε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου μόνο για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, με δήλωση υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Θα εξακολουθήσει να δίνεται άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις. Θα προβλεφθεί ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή και σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι κανόνας η υποχρεωτική στείρωση.

 

Απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop, απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα και πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.

 

Δημιουργία Πανελλήνιας Πλατφόρμας Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

 

Για την υιοθεσία αδέσποτων, οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρημένα στο Μητρώο Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις. Στις συμφωνίες μπορεί να ορίζεται ότι τα σωματεία αυτά μπορούν να εκπροσωπούν τον δήμο για την έκδοση των απαιτούμενων για την υιοθεσία ζώων εγγράφων. Επιπλέον επιτρέπεται η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις του εξωτερικού εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο.

 

Η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών απαγορεύεται. Επιτρέπεται όμως η καταβολή των εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.

 

Διευρύνεται ο ορισμός της κακοποίησης ζώων με την ξεκάθαρη αναφορά σε εγκατάλειψη, πυροβολισμό, εκούσιο τραυματισμό και φόλες (δηλητηρίαση).

 

Αυστηροποιούνται τα υφιστάμενα πρόστιμα και στην κατεύθυνση αυτή υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής και οι ποινικές κυρώσεις για σοβαρής απαξίας πράξεις κακοποίησης.

 

Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για νέες παραβάσεις, όπως αυτό των 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου περισσότερες από 6 φορές.

 

Αναπτύσσεται ψηφιακή εφαρμογή, καθώς και 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών για τη διευκόλυνση αναφοράς περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

 

Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων και διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η εγγραφή παραβάτη στο Μητρώο εμποδίζει την καταχώρισή του ως ιδιοκτήτη ζώου στο ΕΜΖΣ, ενώ σε περίπτωση αθώωσης, η εγγραφή διαγράφεται χωρίς ίχνη.

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας