Αγωνία μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα, συνεχείς οι μετασεισμοί Κύριο

Αγωνία μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα, συνεχείς οι μετασεισμοί

Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Φλώρινας από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής 2 χιλιόμετρα Δυτικά της πόλης, σε εστιακό βάθος 14,1 χιλιομέτρων.

 

Ευτυχώς παρά την ισχυρή δόνηση δεν αναφέρθηκαν παρά ελάχιστες ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων – κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών – ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

 

Κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία στην ΠΕ Φλώρινας την Δευτέρα. Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν του έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

 

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή επίσης σε Κέρκυρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε Σκόπια, Βουλγαρία, ακόμη και στην Πρίστινα, όπως φαίνεται από το tweet που ανέβασε ο χρήστης @xhildinho.

 

Αμέσως μετά ακολούθησαν πολλές σεισμικές δονήσεις, με την πιο ισχυρή να είναι μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στις 23:53. Οι κάτοικοι ανήσυχοι έχουν βγει στους δρόμους.

 

«Το '94 είχαμε 6 Ρίχτερ στην περιοχή»


«Το 1994 είχαμε στην περιοχή σεισμό 6 Ρίχτερ από παρακλάδι αυτού του ρήγματος και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Οι κάτοικοι πρέπει να θωρακίζουν το εσωτερικό των σπιτιών τους. Να αποφεύγουν ετοιμόρροπους τοίχους. Στα σπίτια πρέπει να στερεώνουμε τα βαριά αντικείμενα», συνέχισε ο Ακης Τσελέντης μιλώντας στο MEGA.

 

«Το εστιακό βάθος ήταν μικρό, ο σεισμός μεγάλος, άρα θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς και τις επόμενες ημέρες, μπορεί και την επόμενη βδομάδα», κατέληξε ο κ. Τσελέντης.

 

«Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός»


Ο Ευθύμης Λέκκας, από την άλλη, έκανε λόγο για ρήγμα το οποίο «είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί».

 

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε εμπειρικά ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό, «αλλά αν δεν δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε», σημείωσε και εξήγησε πως είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει.

 

«Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτήρια και όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

 

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο


Μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, οι τοπικές αρχές της περιοχής αποφάσισαν να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους.

 

Συγκεκριμένα, σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, με απόφαση των Δημάρχων των πόλεων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων.

 

Κλειστά τα σχολεία στην περιοχή

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

seismos_flwrina_art

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας