Ανοίγουν σήμερα τις πύλες τους η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου και η 5η Art Thessaloniki Fair στη ΔΕΘ

Ανοίγουν σήμερα τις πύλες τους η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου και η 5η Art Thessaloniki Fair στη ΔΕΘ

Ανοίγει σήμερα τις πόρτες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στο χώρο της ΔΕΘ κάτι που περίμεναν περίπου δύο χρόνια οι λάτρεις του βιβλίου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί έως τις 28 Νοεμβρίου στα περίπτερα 15, 14 και 13 της ΔΕΘ – Helexpo.

Κύριος άξονας της Έκθεσης Βιβλίου θα είναι η Εθνεγερσία του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση. Επιπλέον, τιμώμενη θεματική θα είναι η γερμανόφωνη λογοτεχνία, φιλοξενώντας συμμετέχοντες από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.

Η 18η ΔΕΒΘ φιλοξενεί 15 χώρες, πάνω από 450 συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, ομιλητές και 236 εκθέτες. Η φετινή ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί υβριδικά με παράλληλη συνύπαρξη φυσικού και διαδικτυακού προγράμματος.

Για μία ακόμα χρονιά  διοργανώνεται το Φεστιβάλ Μετάφρασης και το ΕΙΠ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, την Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις και χρήσιμα εργαλεία για τους επαγγελματίες της μετάφρασης όπως και θεωρητικές συζητήσεις πάνω σε ειδικά ζητήματα.

Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Έντεκα πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς, με μικρό ή και ανέκδοτο ακόμα έργο που -με τις εκδόσεις και τις δημοσιεύσεις τους- έχουν προκαλέσει προσδοκίες για τη μελλοντική λογοτεχνική τους πορεία παρουσιάζονται στη φετινή Έκθεση. Διαβάζουν κείμενα τους με μεγαλύτερούς τους λογοτέχνες της Εταιρείας Συγγραφέων στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, πληροφορούνται για ευκαιρίες στον ευρωπαϊκό χώρο και συναντιούνται με τους Γιώργο Σκαμπαρδώνη και Ισίδωρο Ζουργό για να μαθητεύσουν στη δική τους εμπειρία.

Παιδική Γωνιά: Εκδηλώσεις για Παιδιά και Εφήβους

Εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό: Παρουσιάσεις βιβλίων, διαδραστικά και μουσικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο, αφηγηματικοί περίπατοι και πολλά άλλα περιμένουν τους μικρούς μας φίλους.

Την ίδια περίοδο διοργανώνεται στη ΔΕΘ η 5η Art Contemporary Thessaloniki Fair στα περίπτερα 9 και 10 της ΔΕΘ – Helexpo. Οι επισκέπτες της Έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28/11 θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πάνω από έργα από κοντά και να αποκτήσουν ένα έργο που θα επιλέξουν.

Η φετινή Art Thessaloniki έχει ως τιμώμενο καλλιτέχνη τον κ. Γιάννη Φωκά, σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των γκαλερί που θα φιλοξενηθούν στην Έκθεση συγκαταλέγονται γκαλερί της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής.

Εκτός από την συμμετοχή των 29 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό των 20 παράλληλων projects θα παρουσιαστεί η μουσειακή έκθεση με έργα του διεθνή γνωστού καλλιτέχνη Victor Vasarely σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje.

Στο πλαίσιο της Art Thessaloniki θα παρουσιαστεί το έργο 10 καλλιτεχνών, που διακρίθηκαν μέσα από τα βραβεία Mataroa. Στα εγκαίνια της 5ης Art Thessaloniki Fair η βραβευμένη συνθέτρια ως η παγκοσμίως καλύτερη της χρονιάς Λίνα Τόνια θα πρωτοπαρουσιαστεί τη νέα της σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (1821-2021) από τον χρωστήρα και την πένα φιλελλήνων ζωγράφων, όπου θα παρουσιαστούν 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel, Peter Von Hess και ευρωπαϊκές εφημερίδες κατά την περίοδο του αγώνος 1821-1828.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας