Καιρός: Η συνέχεια Νοεμβρίου πιο ψυχρή...οι βοριάδες ρίχνουν αισθητά τον υδράργυρο

23 Νοε 2022
Καιρός:  Η συνέχεια Νοεμβρίου πιο ψυχρή...οι βοριάδες ρίχνουν αισθητά τον υδράργυρο

Η αλλαγή του καιρικού σκηνικού το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου ήταν αισθητή ειδικά στη δυτική Ελλάδα, στην οποία εδώ και πάνω από μία βδομάδα βρέχει καθημερινά κατά τόπους.

Στην υπόλοιπη χώρα οι βροχές ήταν πιο παροδικές και όχι παντού αξιόλογες. Η συνέχεια του Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα είναι πιο ψυχρή με τους βοριάδες να παίρνουν το πάνω χέρι και να ρίχνουν αισθητά τον υδράργυρο.

 

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη, αναμένονται έως τις πρωινές ώρες τοπικές μπόρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική-νοτιοδυτική Πελοπόννησο, ενώ μπόρες και τοπικές καταιγίδες στην ανατολική Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το πρωί παροδικές βροχές πιθανόν να εκδηλωθούν και στη δυτική Κρήτη. Σταδιακά από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα σταματήσουν, ενώ μπόρες από το απόγευμα και το βράδυ θα σημειώνονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο και βροχές πρόσκαιρα την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πάντως, σε όλη τη χώρα και στις προαναφερθείσες περιοχές θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα φτάνει τους 18-19 και τοπικά τους 20οC, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί θα είναι αρκετά χαμηλές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-5 και στο βόρειο το βράδυ 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές 5-6 μποφόρ.

 

Την Παρασκευή, αναμένονται μπόρες στο βορειοανατολικό Αιγαίο (λίγες πρόσκαιρες καταιγίδες), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πολύ τοπικά στα Δωδεκάνησα και τις ανατολικές Κυκλάδες και στο βόρειο κομμάτι της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης. Από το μεσημέρι προς το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις το βράδυ στη δυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση θα φτάνει τους 16-17 και τοπικά τους 18οC, ενώ το πρωί θα σημειωθούν και αρνητικές ελάχιστες στη δυτική Μακεδονία (γενικά αρκετό κρύο ειδικά στα ηπειρωτικά). Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από τις ίδιες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ.

 

Το Σάββατο, αναμένονται πυκνές υψισυννεφιές στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και αργά το βράδυ στη Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλία. Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση θα φτάνει το μεσημέρι τους 15-16 και τοπικά τους 17οC. Οι άνεμοι στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

 

Την Κυριακή, αναμένεται συννεφιασμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως οι βροχές θα είναι πολύ λίγες και θα εντοπίζονται στα προσήνεμα στον ανατολικό-βορειοανατολικό τμήματα της χώρας, δηλαδή τη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, την ορεινή ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι πιο αξιόλογα στα ορεινά των παραπάνω περιοχών. Επιπλέον, μπόρες θα σημειωθούν στα Δωδεκάνησα. Xιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Εύβοιας και της Θεσσαλίας πάνω από τα 1200-1300 μέτρα περίπου, ενώ στη δυτική Μακεδονία από τα 800-900 μέτρα. Πιθανότητα για ασθενή φαινόμενα υπάρχει και για το Ιόνιο. Η θερμοκρασία σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα δε θα ξεπερνά τους 13-15οC στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα φτάνει τους 16-17oC. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και θα πνέουν με ένταση 5-7 μποφόρ, εκτός από τα νοτιοανατολικά που θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ασθενή ένταση.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας