Ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει τον καιρό στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα, φέρνοντας βροχές και καταιγίδες σε συγκεκριμένες περιοχές.
Παράλληλα, το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο επιμένει στην εκτίμηση για έντονη πανελλαδική κακοκαιρία στο τέλος Οκτωβρίου και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, με βροχές και καταιγίδες στα πεδινά και σημαντικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στα βραχυπρόθεσμα, το μοντέλο δείχνει μεταβλητότητα και πολλές αλλαγές, επηρεάζοντας την ακρίβεια των προβλέψεων.
Πιο ήπιος θα είναι ο καιρός το Σάββατο, σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολόγου της ΕΡΤ, Νικολέτας Ζιακοπούλου. Ωστόσο από την Κυριακή προβλέπεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι όποιες βροχές σημειωθούν το Σάββατο στα δυτικά, τα βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο θα είναι σύντομες και ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία, ιδιαίτερα το μεσημέρι, θα φτάνει τους 22-24 βαθμούς.
Από την Κυριακή το πρωί θα έρθει η «δεύτερη δόση» από το νέο κύμα κακοκαιρίας, καθώς το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα και θα φέρει πολλές βροχές και ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται ιδιαίτερα σε Πελοπόννησο και στο Αιγαίο, ενώ θα επηρεαστεί πολύ και ο νομός Αττικής. Από το μεσημερί της Κυριακής και μετά, οι βροχές θα είναι συνεχείς σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
Θα πέσει αρκετό νερό, ενώ αναμένεται και πτώση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με συννεφιά, που δεν θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς.
Τη Δευτέρα θα υπάρχουν κάποιες καταιγίδες πάλι σε Πελοπόννησο και Αιγαίο, ενώ την Τρίτη ο καιρός θα είναι καλύτερος.
Ωστόσο, την Τετάρτη θα έχουμε πάλι νέες βροχές στα δυτικά και από την Πέμπτη θα σημειωθεί αισθητή βελτίωση.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 19 με 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 22 με 24 και κατά τόπους στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την νότια Πελοπόννησο τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική με πιθανότητα τοπικών βροχών νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 20 βαθμούς κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 με 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και τις Σποράδες τις πρωινές κυρίως ώρες.
Άνεμοι: Στην ανατολική Πελοπόννησο δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 με 24 και κατά τόπους στην ανατολική Πελοπόννησο τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 και από το μεσημέρι δυτικοί με την ίδια ένταση
Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 και στην Κρήτη τοπικά 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 με 23 και στα Δωδεκάνησα από 18 έως 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.