Πανσέληνος Ιουνίου 2024: Πότε θα δούμε το ολόγιομο «Φεγγάρι της Φράουλας» Κύριο

Πανσέληνος Ιουνίου 2024: Πότε θα δούμε το ολόγιομο «Φεγγάρι της Φράουλας»

Αντίστροφη μέτρηση για την Πανσέληνο του Ιουνίου 2024.Το Σάββατο 22 Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 03:07 θα έχουμε την πρώτη καλοκαιρινή Πανσέληνο.

 

 Το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουνίου, ονομάζεται και «Φεγγάρι τη Φράουλας», καθώς σύμφωνα με τους Ινδιάνους της Αμερικής, πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες φράουλες και δεν σχετίζεται με το χρώμα του φεγγαριού.

 

Αλλα ονόματα για την Πανσέληνο Ιουνίου

  • Φεγγάρι του Μελιού (επειδή το μέλι είναι έτοιμο για συγκομιδή τον Ιούνιο)
  • Φεγγάρι του Υδρόμελου (καθώς εκείνη την περίοδο οι ιθαγενείς συνήθιζαν να παρασκευάζουν υδρόμελο)
  • Φεγγάρι των Τριαντάφυλλων (επειδή ανθίζουν τον Ιούνιο)
  • Θερμό Φεγγάρι (λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες)
  • Φεγγάρι της Φύτευσης (επειδή αυτή η περίοδος συστήνεται για τη φύτευση αρκετών σπόρων)

 

Καθώς κατά το θερινό ηλιοστάσιο η Σελήνη βρίσκεται κοντά στον πλανήτη μας, η πανσέληνος Ιουνίου 2024 θα βρίσκεται πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Η χαμηλή της θέση σημαίνει δύο πράγματα:

 

  • Το φως της πανσελήνου θα περνάει μέσα από περισσότερο αέρα και σκόνη, κάνοντάς την να φαίνεται πιο «πορτοκαλί» και λιγότερο λαμπερή από άλλες πανσελήνους.
  • Το φεγγάρι θα μοιάζει μεγαλύτερο, επειδή θα είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα και έτσι έχουμε το φαινόμενο της «σεληνιακής οφθαλμαπάτης

Φυσικά, η Σελήνη θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στον ορίζοντα κατά την ανατολή της. Επομένως, εάν θέλετε να δείτε μια ακόμα μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη πανσέληνο, ρίξτε μια ματιά στον ουρανό λίγο πριν τις 21:00.

 

Εάν θέλετε να δείτε την πανσέληνο να μοιάζει μεγαλύτερη και να έχει μια ακόμα πιο σκούρα απόχρωση από ότι περιμένουμε να έχει, ρίξτε μια ματιά στον ουρανό λίγο πριν τις 21:00, κατά τη διάρκεια δηλαδή της δύσης του Ηλίου.

 

 

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας