Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου - Σε ποιες χώρες θα γίνει ορατή Κύριο

Ολική έκλειψη ηλίου τη Δευτέρα 8 Απριλίου - Σε ποιες χώρες θα γίνει ορατή

8/4: Η μεγαλύτερη Ολική Έκλειψη Ηλίου μετά από 217 χρόνια

 

Η Βόρεια Αμερική προετοιμάζεται για μία ασύγκριτη εμπειρία κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ την ολική έκλειψη ηλίου σε κλίμακα που δεν έχει ξανασυμβεί. Στις 8 Απριλίου φέτος, εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον νοτιοανατολικό Καναδά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν το φαινόμενο του απόλυτου σκοταδιού και να θαυμάσουν το στέμμα του ήλιου με γuμνό μάτι.

 

Παρόλα αυτά, λίγοι αντιλαμβάνονται το πόσο σπάνιο και μοναδικό είναι αυτό το γεγονός. Ακολουθούν κάποιοι απ’ τους λόγους για τους οποίους αυτή η έκλειψη ηλίου μπορεί να θεωρηθεί η κορυφαία των τελευταίων εκατοντάδων χρόνων αλλά και γιατί ίσως να παραμείνει αξέχαστη για πολλές γενιές στο μέλλον.

 

Η επερχόμενη ολική έκλειψη ηλίου στις 8 Απριλίου θα σημειώσει ένα σπάνιο γεγονός στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ εδώ και 217 χρόνια, με τη διάρκειά της να φτάνει τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα σ’ ορισμένες περιοχές του Μεξικού. Αν κάποιος παρακολουθήσει την ολική έκλειψη απ’ τα σύνορα των ΗΠΑ και του Μεξικού, η ολικότητα θα διαρκέσει 4 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.

 

Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μια ολική έκλειψη ηλίου τέτοιας διάρκειας στη Βόρεια Αμερική ήταν το 1806. Αυτή η έκλειψη, γνωστή κι ως έκλειψη του Tecumseh, διήρκεσε έως και 4 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. Πρόκειται επίσης για την πρώτη ολική έκλειψη στο Οχάιο από το 1806. Αυτή η ολική έκλειψη θα συμβεί κατά τη διάρκεια του ηλιακού μέγιστου ολότητας, όταν το φεγγάρι θα καλύπτει πλήρως τον ήλιο και μόνο η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι ορατή, λάμποντας μ’ έντονο λευκό χρώμα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς θα είναι μία απ’ τις πιο πολυπαρατηρημένες που έχουν συμβεί ποτέ στη Βόρεια Αμερική, με περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν μέσα στο μονοπάτι της ολικότητας. Συνολικά, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι στο βόρειο Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον νοτιοανατολικό Καναδά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το θέαμα.

 

Πέρα απ’ την εντυπωσιακή θέα του ηλιακού στέμματος, αυτή η ολική έκλειψη μπορεί να φέρει κι άλλες εκπλήξεις, όπως την ορατότητα ενός κομήτη κατά τη διάρκεια της ολικότητας. Παράλληλα, η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή από την Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου 2026, ενώ η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα θα λάβει χώρα στις 8 Φεβρουαρίου 2027.

 

Το InfoWars, ένας ιστότοπος που έχει περιέλθει σ’ αμφισβήτηση, υποστηρίζει ότι η έκλειψη θα επηρεάσει πόλεις με το όνομα “Νινευή”, αλλά αυτό αληθεύει μόνο για δύο απ’ τις οκτώ πόλεις μ’ αυτό το όνομα στις ΗΠΑ. Επίσης, προσπαθεί να συνδέσει την έκλειψη με ιστορικά γεγονότα χωρίς να παρέχει στοιχεία.

 

Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων έχουν εκφράσει εικασίες χωρίς επαρκή στοιχεία, συνδέοντας την έκλειψη με πιθανούς σεισμούς. Αυτός ο συνδυασμός συνωμοσιών σχετίζεται με προηγούμενους σεισμούς μετά από ηλιακές έκλειψεις, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν τη σύνδεση.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας