Πώς βαθμολογούν οι τουρίστες την Κ. Μακεδονία - Πολιτισμός και θάλασσα τα δυνατά χαρτιά

Πώς βαθμολογούν οι τουρίστες την Κ. Μακεδονία - Πολιτισμός και θάλασσα τα δυνατά χαρτιά

Ποια τα πολύ δυνατά χαρτιά της Κεντρικής Μακεδονίας, πού φαίνεται να υπάρχει υστέρηση - Τι βαθμό βάζουν οι ξένοι ανά εθνικότητα, τον... χειρότερο βάζουν οι Έλληνες.

 


Ο πολιτισμός, η θάλασσα, η γαστρονομία και η ψυχαγωγία, αλλά και η σχέση τιμή - κόστους είναι οι άσοι στο…μανίκι της Κεντρικής Μακεδονίας που χρόνο με τον χρόνο κερδίζει τους δικούς της φανατικούς οπαδούς.

 

 

Όπως προκύπτει από σχόλια 26.301 χρηστών του διαδικτύου για την Κεντρική Μακεδονία, την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2023, που συνέλεξε το ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο παρακολούθησης της τουριστικής δραστηριότητας μέσα από διαφοροποιημένες πηγές, σε συνεργασία με την εταιρεία TCI Research, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει κατά μέσο όρο βαθμολογία 9,2, όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 9,1.

 

 

Το ισχυρότερο χαρτί της περιοχής σύμφωνα με τους χρήστες του διαδικτύου είναι ο πολιτισμός καθώς συγκεντρώνει 9,5 και ακολουθούν με 9,2 άλλες τρεις κατηγορίες, η θάλασσα, η εξυπηρέτηση και η σχέση κόστους - τιμής. Υψηλή βαθμολογία που αγγίζει το 9 αποκομίζει η κατηγορία φαγητό και διασκέδαση, ενώ η υγιεινή ακολουθεί με 8,5.

 

 

Αναφορικά με τα βιώσιμα ταξίδια, η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει μόλις 8 όταν ένα τρίμηνο νωρίτερα ο αντίστοιχος βαθμός ήταν σκαρφαλωμένος στο 9,1,  βαθμός που ήταν ο υψηλότερος έναντι όλων των περιφερειών της χώρας. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος της βαθμολογίας στην κατηγορία βιώσιμα ταξίδια στην Ελλάδα είναι στο 8,4.

 

 

Τον υψηλότερο βαθμό στην  Κεντρική Μακεδονία  δίνουν οι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι την «τιμούν» για την συνολική της εικόνα με 9,3, ακολουθούν οι Τούρκοι και οι Αμερικάνοι που την αξιολογούν με 9, οι Κύπριοι με 8,9 και οι Γερμανοί με 8,7. Τον…χειρότερο βαθμό στην Κεντρική Μακεδονία δίνουν οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, και συγκεκριμένα 8,6.

 

 

Οι περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

 

Με τα σχόλια να είναι περιορισμένα σε αριθμό (902) η Δυτική Μακεδονία συγκεντρώνει ένα συνολικό βαθμό που αγγίζει το 9,5 για την τουριστική εμπειρία που προσφέρει, με τη γαστρονομία να αποτελεί το νούμερο ένα πλεονέκτημα της περιοχής καθώς βαθμολογείται με 9,5. Όπως αναφέρεται, πάντως στην έρευνα,  τα σχόλια για τις άλλες κατηγορίες μέτρησης δεν είναι επαρκή για να αξιολογηθούν.

 


Από μια δεξαμενή 3.395 σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αντλήσει τα στοιχεία του το ΙΝΣΕΤΕ αναφορικά με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η οποία βαθμολογείται με 9,1 για τη συνολική της εικόνα. Για τον πολιτισμό λαμβάνει 9,3, για τη θάλασσα 9,1, για τη γαστρονομία 9 ενώ για την εξυπηρέτηση 8,8 . Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως προορισμός value for money και λαμβάνει 8,8.

 

 

Η έρευνα

 

Η έρευνα έχει συλλέξει στοιχεία και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, που αποτυπώνουν την τουριστική εμπειρία των επισκεπτών. Στο πλαίσιο της ανάλυσης έχουν αξιολογηθεί 94.000 σχόλια για αξιοθέατα και 52.000 για εστιατόρια / bar στην Ελλάδα. Παράλληλα έχουν συλλεχθεί σχόλια και για τους ανταγωνιστικούς προορισμούς με την Ελλάδα, ήτοι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία.

 

 

Επιμέρους στοιχεία

 

 

Η διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας ενισχύθηκε σε όλες τις θεματικές. Ειδικότερα, τα θέματα του πολιτισμού και της γαστρονομίας συνέχισαν να επιδρούν θετικά στη φήμη της χώρας.

 

 

Στις διαδικτυακές συζητήσεις έμφαση δόθηκε στις πολιτιστικές πτυχές, αναγνωρίζοντας κυρίως την Αθήνα ως τον «κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό πόλης» στην Ευρώπη.

 

 

Αν και οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή εξακολουθούν να διατυπώνονται στο διαδίκτυο, υπήρξε σημαντική μείωση του όγκου τους.

 

 

Επιπλέον, αυτό το τρίμηνο στις συζητήσεις αναδείχθηκαν πολλά λιγότερο γνωστά μέρη και δραστηριότητες επισημαίνοντας τη μοναδικότητά τους.

 

 

Η αξιολόγηση της εμπειρίας

 

• Tο επίπεδο ικανοποίησης παρέμεινε πολύ υψηλό (Ελλάδα: 9,1) και σημαντικά υψηλότερο από την βαθμολογία της Ευρώπης συνολικά (8,7).

 

• Σχεδόν όλες οι περιφέρειες είχαν βαθμολογία μεγαλύτερη του 9, με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία να φθάνουν στο 9,5, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρονική και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας.

 

 

Σε εθνικό επίπεδο οι αξιολογήσεις για τα επιμέρους συστατικά του τουριστικού προϊόντος (Πολιτισμός 9,4, Εμπειρία στη Θάλασσα 9,1 και Γαστρονομία 9,0), έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη/ίση του 9 ενώ, και οι τρεις αυτοί δείκτες είναι πάνω από 8,0 σε όλες τις περιφέρειες.

 

 

Η υψηλή αξιολόγηση του Πολιτισμού ακολουθούμενη από την Εμπειρία στη Θάλασσα και τη Γαστρονομία παρουσιάζει ένα μοτίβο παρόμοιο στις περισσότερες περιφέρειες, υποδεικνύοντας μια ισχυρή εκτίμηση των ταξιδιωτών για τις πολιτιστικές πτυχές της Ελλάδας.

 

 

Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ το Προσωπικό, δίνοντας εξαιρετική βαθμολογία, περί το 9,5 στο σύνολο της χώρας.

 

 

Σχετικά με το Βιώσιμο Ταξίδι και την Υγιεινή, ενώ η Ελλάδα λαμβάνει συνολικά θετικές αξιολογήσεις, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών.

 

 

Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδίδουν στην Ελλάδα τις υψηλότερες συνολικές αξιολογήσεις, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς επισκέπτες.

 

Πηγή: www.voria.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας