1 δισ. ευρώ στους δήμους για την υλοποίηση τεχνικών έργων Κύριο

1 δισ. ευρώ στους δήμους για την υλοποίηση τεχνικών έργων

Στην εξασφάλιση οικονομικής και τεχνικής στήριξης των δήμων προχωρά η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, να ανακοινώνει στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης

και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, την εκχώρηση ενός δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων των δήμων. Θυμίζουμε ότι η εκχώρηση ποσού, στην ΕΕΤΑΑ ήταν πάγιο αίτημα των δήμων, με την ΚΕΔΕ να το προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ.

Η εκχώρηση του ενός δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα υλοποιηθεί εντός του 2017 και σύμφωνα με τον υφυπουργό θα προορίζεται για έργα ωφέλιμα για τους δήμους “που δεν ήταν επιλέξιμα από τα ΕΣΠΑ”. Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι η διευρυμένης σύνθεσης ομάδα εργασίας διερευνά τη σύσταση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τους δήμους, καθώς και την προτυποποίηση μελετών για έργα που θα υλοποιούν αυτοί. Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο που ξεκινά από 3,32%. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από το ΤΠ&Δ, για την επιχορήγηση μελετών που θα αφορούν την ωρίμανση έργων ΟΤΑ με περιορισμένες διοικητικές και χρηματοοικονομικές δυνατότητες.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στην τεχνική βοήθεια, που παρέχεται στους μικρούς και απομακρυσμένους δήμους. “Επιλέγουμε να θωρακίσουμε τους δήμους - ειδικά εκείνους των ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών - με όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς διαθέσιμους πόρους και να υλοποιήσουν έργα με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης. Να σημειωθεί ότι από το νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ με τελικούς δικαιούχους τους δήμους και στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν προσκλήσεις ύψους 720 εκατ. ευρώ.

Στήριξη των ΟΤΑ που επλήγησαν από πλημμύρες

Μαζί με την τεχνική στήριξη στους δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει την οικονομική ενίσχυση των δήμων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Χθες, εκδόθηκαν οι υπόλοιπες υπουργικές αποφάσεις για δαπάνη ύψους 930.000 ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Θάσου λαμβάνει 150.000 ευρώ, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, Κ. Χατζηεμμανουήλ, καθώς πλημμύρες, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν ζημιές μεγάλης έκτασης. Επίσης, από 100.000 ευρώ λαμβάνουν οι Δήμοι Ανατολικής Μάνης, Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Λεβαδέων. Από 80.000 ευρώ λαμβάνει ο Δήμος Μεγαλόπολης, για τον οποίον έχει εκδοθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη στεγαστική συνδρομή στους πληγέντες. Από 50.000 ευρώ λαμβάνουν οι Δήμοι Αγαθονησίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Δομοκού και Κύμης - Αλιβερίου. Τριάντα χιλιάδες ευρώ λαμβάνει ο Δήμος Αβδηρών. Μέχρι στιγμής, στα 3,78 εκατ. ευρώ ανέρχεται η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας