Δελτίο και στα φάρμακα; Άρθρο του Πέτρου Τσαπαρόπουλου Κύριο

Δελτίο και στα φάρμακα; Άρθρο του Πέτρου Τσαπαρόπουλου

Το τελευταίο καιρό δημιουργούνται μεγάλες ουρές στα φαρμακεία στην προσπάθεια των χρόνιων ασθενών να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακά τους αλλά και γονέων να βρούνε φάρμακα καθημερινής χρήσης (αντιβιοτικά, αντιπυρετικά) για τα παιδιά τους.


Μια τραγική εικόνα που έρχεται να συμπληρώσει την δεινή θέση των Ελλήνων που μαζί με την μεγάλη απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους, τα ρεκόρ ακρίβειας και τα κάθε λογής δελτία αντιμετωπίζουν και τα άδεια ράφια των φαρμακείων.


Μετά την διάλυση του ΕΣΥ και τους χιλιάδες θανάτους έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη έλλειψη των φαρμάκων πρώτης ανάγκης.


Το πρόβλημα των ελλείψεων αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και απευθύνει δημόσια έκκληση για την επίλυση του προβλήματος.


Ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η οποία όπως αναφέρει κινείται προς λάθος κατεύθυνση.


Η ΝΔ κάτω από την επίκληση της διεθνούς διάστασης του προβλήματος καλύπτει την νεοφιλελεύθερη αντίληψη της περί δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορρυθμίζεται!


Το αποτέλεσμα είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερη τιμή και να τα στερούν από την εγχώρια αγορά στοχεύοντας στην αύξηση των τιμών τους.


Στην ίδια λογική κινείται και ο ΙΦΕΤ (κρατική φαρμακαποθήκη) που ενώ θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα προωθεί εξαγωγές φαρμάκων όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Η μόνη λύση είναι


• η επ΄ αόριστον απαγόρευση εξαγωγής των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη
• η αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών για απόθεμα τρίμηνης διάρκειας
• η δημιουργία “εθνικού αποθέματος“ σε ζωτικής σημασίας φάρμακα
• εμπιστευόμαστε τα φάρμακα της Ελληνικής βιομηχανίας.


Η πανδημία απέδειξε ότι η ελεύθερη αγορά βλάπτει σοβαρά την υγεία.


Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει με ισχυρή κρατική παρέμβαση την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.


Είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα!

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας