Δημοσκόπηση GPO: Η πρώτη μετά τις παρακολουθήσεις: Κλείνει κι άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση GPO: Η πρώτη μετά τις παρακολουθήσεις: Κλείνει κι άλλο η «ψαλίδα» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Η ακρίβεια και οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης “ροκανίζουν” τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε 6,3 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των υποκλοπών περνά σε δεύτερη μοίρα και ελάχιστα επηρεάζει την πρόθεση ψήφου.

 

Η πολιτική φθορά της κυβέρνησης φαίνεται επί του παρόντος διαχειρίσιμη, αλλά επιταχύνεται. Η πλειοψηφία των πολιτών – και περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων της ΝΔ – θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχεις ευθύνες για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

 

Στις διαπιστώσεις αυτές καταλήγει δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία GPO για την εφημερίδα “Τα Νέα” και παρουσιάζεται στο σημερινό φύλλο της.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων περιορίζεται μέσα σε ενάμισυ μήνα από 8,9 ποσοστιαίες μονάδες σε 6,3.

 

Η ΝΔ συγκεντρώνει 31.4% στην πρόθεση ψήφου, χάνοντας 1,7% από το 33,1% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO στις 2 Ιουλίου.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 0,9%, συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,1%, ενώ στη δημοσκόπηση του Ιουλίου εμφανιζόταν με 24,2%


Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ευνοείται από τις εξελίξεις και κερδίζει 1% στην πρόθεση ψήφου, ανεβάζοντας το ποσοστό του σε 12,1%, από 11,1% τον Ιούλιο

 

Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 5,7% (έναντι 5,8% στην προηγούμενη μέτρηση) και Ελληνική Λύση με 4,8% (έναντι 4,6%).

 

Εκτός Βουλής μένει (δημοσκοπικά) το ΜεΡΑ 25, που εμφανίζεται με ελαφρώς συρρικνωμένο ποσοστό (2,1%, έναντι 2,3% στην προηγούμενη μέτρηση).


Το κόμμα “Ελληνες για την Πατρίδα” του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζεται να συγκεντρώνει την προτίμηση του 1,6% του εκλογικού σώματος, χάνοντας πάντως έδαφος, καθώς στη δημοσκόπηση του Ιουλίου εμφανιζόταν με 1,9%.

 

Το 10,1% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις εκλογές. Υπάρχει λοιπόν μιά μεγάλη δεξαμενή ψήφων στην οποία θα προσπαθήσουν να “αλιεύσουν” τα κόμματα μέχρι τις εκλογές


Οι υποκλοπές, οι ευθύνες Μητσοτάκη και η γνώμη των ψηφοφόρων του

 

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας-δημοσκόπησης για το θέμα των υποκλοπών. Αν και διαπιστώνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει την πρόθεση ψήφου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υφίστανται πολιτική φθορά, χάνοντας σε αποδοχή και σε αξιοπιστία

 

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι η συγκεκριμένη υπόθεση να σας επηρεάσει στην τελική επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσετε στις εκλογές», το 8% δηλώνει «λίγο» και το 60.9% «καθόλου».

 

Στην ερώτηση «πιστεύετε πως υπάρχουν ευθύνες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη υπόθεση»

 

Περίπου 6 στους 10 ερωτηθέντες (59,1%) δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ευθύνες για το σκάνδαλο (46,5% «ναι» και 12,6% «μάλλον ναι»)
Ενας στους τρεις (34,4%) θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπλέκεται ή δεν ευθύνεται (20.3% «όχι» και 14,1% «μάλλον όχι»).

 

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός ανέρχεται στο 32,9% (15,4% «ναι», 17,5% «μάλλον ναι»).

 

Πάντως κατά την άποψη των ερωτηθένων το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος (36,7%). Ακολουθούν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός (36,3%). Η υπόθεση των υποκλοπών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,7%

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας