Φρόσω Καρασαρλίδου: ¨Επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος¨ Κύριο

Φρόσω Καρασαρλίδου: ¨Επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος¨

Η Φρόσω Καρασαρλίδου, πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Α.Σ Βέροιας, του Α.Σ Απόλλων και του Α.Σ Νάουσας και πραγματοποίησαν επίσκεψη στις δενδροκαλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό της 10-13 Μαρτίου. Διαπιστώθηκε και ομολογήθηκε από όλους καθολική ζημιά στις καλλιέργειες βερίκοκων , δαμάσκηνων , αμυγδάλων , κορόμηλων και στις πρώιμα ανθισμένες ποικιλίες επιτραπέζιων ροδάκινων , νεκταρινιών και βιομηχανικών ροδάκινων .


Με αφορμή τις επαφές της με τον αγροτικό κόσμο, που έγιναν στο πλαίσιο της αδιάλειπτης επικοινωνίας που έχει τόσα χρόνια μαζί τους, η Φρ. Καρασαρλίδου δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή και στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους τους:


• Άμεση πρόσληψη γεωπόνων από τον ΕΛΓΑ για γρήγορη εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς ανά αγροτεμάχιο .
• Καθολική κάλυψη και αποζημίωση σε όλα τα στάδια της ανθοφορίας .
• Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να καλυφθούν οι αποζημιώσεις
• Έκτακτα μέτρα όπως η κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και η χρηματοδότηση της απώλειας εισοδήματος , από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση ,τον πόλεμο και το νέο εμπάργκο .


Ο Νομός Ημαθίας πλήττεται για τρίτη συνεχή χρονιά από «ακραία» καιρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το οκταετές εμπάργκο της Ρωσίας στο επιτραπέζιο ροδάκινο , σε συνδυασμό με το φετινό εμπάργκο στο βιομηχανικό ροδάκινο και την κομπόστα θα αποτελειώσει τον αγροτικό κόσμο. Ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου , η τεράστια αύξηση της τιμής του ρεύματος , οι δυσθεώρητες αυξήσεις στα λιπάσματα και τα γεωργικά φάρμακα έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής.


Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος και ο πρωτογενής τομέας ,ειδικότερα σήμερα που βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας