Φρόσω Καρασαρλίδου: «ΟΧΙ στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία» Κύριο

Φρόσω Καρασαρλίδου: «ΟΧΙ στην επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία»

Την ώρα που το σύνολο της κοινωνίας επιβραβεύει τους εργαζόμενουςστις υπηρεσίες υγείας για την υπερπροσπάθεια στη μάχη κατά της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επιστροφή του καθεστώτος της εργολαβίας στα δημόσια νοσοκομεία και την εκδίωξη των συμβασιούχωνκαθαριότητας στην ανεργία.


Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει σε ασφυκτικές δημοσιονομικάσυνθήκες να αναστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προχωρήσει σεμικρά αλλά σημαντικά βήματα για την στήριξη των εργαζομένων σε αυτό.


Στον τομέα της καθαριότητας, κατάργησε τον επαίσχυντο θεσμό της εργολαβίας και προχώρησε σε απευθείας συμβάσεις με εργαζόμενους, επ'ωφελεία τόσο του δημόσιου συστήματος υγείας (εκτιμάται ότιεξοικονομήθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ) όσο και των ίδιων τωνεργαζομένων, που εργάζονται πια με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθούς.


Κι ενώ έχουν πάρει παράταση οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τις 31.12.2021, προκαλεί ερωτηματικά η εμμονή της κυβέρνησης στην επιστροφήσε ένα αμαρτωλό παρελθόν, ακολουθώντας πιστά τις στρατηγικές επιλογέςτης για παραχώρηση τμημάτων του δημόσιου τομέα και εν προκειμένωτης καθαριότητας στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπου υπάρχει ήδη η προηγούμενηκακή εμπειρία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τη μη διασφάλιση τωννόμιμων δικαιωμάτων τους.


Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο, τηνανάγκη για απόλυτη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας σεόλους τους εργασιακούς χώρους. Η καθαριότητα των νοσοκομείων αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη, η οποία απαιτεί μόνιμο προσωπικό, υπεύθυνο καιμε γνώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και όχι εργολαβικές εταιρίεςπου αλλάζουν τακτικά υπαλλήλους προκειμένου το κόστος να είναι χαμηλόκαι τα κέρδη τους μεγαλύτερα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας