Η Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Ημαθία Κύριο

Η Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Ημαθία

Επίσκεψη στο νομό Ημαθίας (Δελτίο τύπου)

 

Το νομό Ημαθίας επισκέφθηκε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, το Βουλευτή του νομού και Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τους Βουλευτές του νομού Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τους Βουλευτές Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη και Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη, τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο, τον πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζο, την Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΝΔ Μαρία Νάτσιου, τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων ΝΔ Ανδρέα Καρασαρίνη και τον Γραμματέα Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΝΔ Κώστα Μαμουλή.

 

Το κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχε σε σύσκεψη αγροτικών φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας παρουσία των Βουλευτών των νομών, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη καθώς και με μέλη της Δημοτικής Αρχής, επισκέφθηκε την αγροτική επιχείρηση Αντωνίου Βεζύρογλου και Σία, συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελίκης στην έδρα του Δημοτικού Διαμερίσματος, επισκέφθηκε το περιφερειακό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλαο Καρανικόλα και μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθεμίων και συναντήθηκε με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας. Τα μέλη του κλιμακίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ συμμετείχαν σε συνάντηση με μέλη της ΔΕΕΠ Ημαθίας που προκάλεσε ο Πρόεδρός της κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής.

 

Στην υλοποίηση προγράμματος που θα περιορίζει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική κρίση, προχωρεί το ΥΠΑΑΤ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστών από τις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ θα καλύψει και τις 1.224 αιτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, ο οποίος πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:


1. Με δεδομένο ότι, επί συνόλου περσινών παραχθέντων 180.000 τόνων, οι εξαγωγές σε Ουκρανία (36.000 τόνοι) και Λευκορωσία (6.000 τόνοι), εφέτος λόγω του πολέμου μηδενίσθηκαν, θα ζητήσει την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών από την Ε.Ε και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου.
2. Τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν από de minimis.
3. Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να καλυφθεί – και μέσω de minimis- η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

 

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι για το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε για αποζημιώσεις 350 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα 158 προήρχοντο από εισφορές στον Οργανισμό, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τον προϋπολογισμό.

 

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Σχετικά με τους εργάτες γης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση που ψηφίσθηκε για δυνατότητα 5ετούς παραμονής και ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση, μέσω προγραμμάτων, για την κατασκευή καταλυμάτων.

 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος που μετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων.

 

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην έκπτωση φορολογίας κατά 50% στα κέρδη των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

 

Παράλληλα το κλιμάκιο υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο, βρέθηκε στο κέντρο της Βέροιας και επισκέφθηκε έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μεταξύ των οποίων ο Ιερός Ναός του Χριστού Παντοκράτορα Βεροίας και ο Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Παταπίου. Λίγο αργότερα τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν διαδοχικά με τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, με τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κώστα Βοργιατζίδη και μέλη της Δημοτικής Αρχής, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Γιώργο Μπίκα και μέλη της διοίκησης, με το Δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλαο Καρανικόλα καθώς και με μέλη της Δημοτικής Αρχής, ενώ επισκέφθηκαν το Δημοτικό Διαμέρισμα Ανθεμίων όπου και πραγματοποίησαν συνάντηση με εκπροσώπους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας.

 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων και η Γραμματεία Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής και η αναβάθμισή του στην ψηφιακή εποχή».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας