Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας: Δεν θα μετατεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές Κύριο

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας: Δεν θα μετατεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν τίθεται θέμα μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών, η διεξαγωγή των οποίων σύμφωνα με το νόμο έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο 2023, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, υπενθυμίζοντας και την κατηγορηματική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη μαζί του

.

«Δεν νομίζω πως ο χρόνος των εκλογών είναι ένα λάστιχο που το τεντώνουμε κατά το δοκούν. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν όπως ο νόμος ορίζει. Είναι θέμα σοβαρότητας της ίδιας δημοκρατίας οι εκλογές να γίνουν όποτε έχουν οριστεί, είτε μας αρέσει είτε όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

 

Ο κ. Παπαστεργίου, όπως και όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έθεσαν επίσης την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων για δράσεις πυροπροστασίας, τη φυγή με την κινητικότητα, προς άλλους φορείς του δημοσίου υπηρεσιακών στελεχών των δήμων, καθώς και το θέμα των εργαζομένων που είχαν προσληφθεί ως έκτακτοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και τέλος του μηνός λήγουν οι συμβάσεις τους.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την έλλειψη προσωπικού που έχουν οι δήμοι, υπογράμμισε τη σημαντική προσφορά αυτών των εργαζομένων στη λειτουργία των δήμων, αλλά σημείωσε ότι δεν προσφέρουν «καλές υπηρεσίες και στους δήμους και στην Πολιτεία», όσοι «αφήνουν ελπίδες ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν», επισημαίνοντας το Σύνταγμα.

 

Τέλος, ενημέρωσε το ΔΣ της ΚΕΔΕ και για την συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα και την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» τη νέα σχολική χρονιά, λέγοντας ότι «τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, το ύψος χρηματοδότησης θα είναι το ίδιο».

 

Την ίδια στιγμή, να απαντήσει στο εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024, καλεί τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, με επίκαιρη ερώτηση σημειώνει ότι «η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μέσω νομοθετικής διάταξης την παράταση για μερικούς μήνες ακόμη της θητείας των σημερινών δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2024, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε. με επανειλημμένες δηλώσεις τους».

 

«Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος προκύπτει ότι ο συντακτικός νομοθέτης καταλείπει στον κοινό νομοθέτη ευρεία διακριτική ευχέρεια να οργανώσει την ανάδειξη των αρχών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το γεγονός, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να καθορίζει ελεύθερα τον χρόνο εκλογής των οργάνων, καθώς υποχρεούται να κινείται αυστηρά εντός του πλαισίου που οριοθετούν αφενός η αρχή της ισότητας και αφετέρου οι επικρατούσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγιαννάκης υπογραμμίζει ότι «λόγω της γενικότερης αντιθεσμικής λογικής που διακατέχει την κυβέρνηση της ΝΔ σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, η ενδεχόμενη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών θα αποτελεί το “κερασάκι στην τούρτα” των αντισυνταγματικών τροποποιήσεων της Νέας Δημοκρατίας».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας