- Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.
- Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.
- Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.
- Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.
- Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας.
- Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για:
- Την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και όχι στο κράτος, προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει πραγματική θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για μείωση κατά 30%.
- Άρση των capital controls μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
- Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%.
- Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%.
- Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο χρόνια.
- Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
- Ενίσχυση του κομβικού ρόλου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Στις βασικές οικονομικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται επίσης:
- Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Μία ρύθμιση, η οποία είναι βασισμένη στη «γαλάζια» πρόταση για τη Δεύτερη Ευκαιρία. Συγκεκριμένα, όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη καταβολή θα είναι 20 ευρώ το μήνα, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δε θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση.
- Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
- Στήριξη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από 760 εκατομμύρια που είναι σήμερα, προκειμένου να καλύπτονται 800.000 συμπολίτες μας.
1.000 ευρώ πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί.
- Μηνιαία κουπόνια ύψους 180 ευρώ σε όλα τα νέα ζευγάρια που δε βρίσκουν θέση σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
- Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.
- Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που καταβλήθηκε για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
- Φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή μόλις 10%.
Μητσοτάκης για Σκοπιανό : Δεν ψηφίζουμε κι αν δεν περάσει τώρα η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή
Μήνυμα περιείχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και προς την πλευρά της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Αν η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή. Χαρακτήρισε «ντροπιαστική και χυδαία την προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς» και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, τον προειδοποίησε, «να μην διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».
Ο πρόεδρος της ΝΔ -και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- προανήγγειλε ένα νέο «απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης» τονίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο: «από την αξιολόγηση δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».
«Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Θέλω τους δημοσίους υπαλλήλους αρωγούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης υποσχόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα στήριξη εξασφαλίζοντας «αξιοκρατία, διαφάνεια, επιμόρφωση, κατάρτιση».
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και επέκταση της ψηφιακής υπογραφής «παντού». «Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για «μία ηλεκτρονική βάση όλων των γεωχωρικών δεδομένων, στην βάση μιας ενδιαφέρουσας πρότασης που κατέθεσε το ΤΕΕ», σύμφωνα με την οποία «όλη η πληροφορία για το τι μπορεί να χτιστεί, πού μπορεί να χτιστεί, θα βρίσκεται σε μια βάση δεδομένων».
«Μπορούμε»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Πριν από πολλές δεκαετίες, το 1954, ο Κώστας Αξελός, στο εναγώνιο πόνημά του με τίτλο «Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας», έγραφε για την κατεστραμμένη Ελλάδα του ’50: "Είναι μια χώρα εξαίσιας ωραιότητας ... που συνθέτει ένα σύνολο με ανήκουστες δυνατότητες που δεν περιμένουν παρά την εκπλήρωσή τους". Αυτές τις "ανήκουστες δυνατότητες" καλούμαστε να εκπληρώσουμε. Και αυτό θα κάνουμε. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με κυβερνήτες τους πιο άξιους των Ελλήνων. Έτσι μόνο θα πάμε μπροστά. Μπορούμε».