Νέα πρόκληση: Απαγόρευσαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει στην Τουρκία

Νέα πρόκληση: Απαγόρευσαν στον Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές δεν άφησαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να μπει στην Τουρκία χωρίς να του έχουν αναφέρει κάποιον λόγο γι’ αυτό.

 

Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη με πλοίο της γραμμής από τη Θεσσαλονίκη, στις 11:30 το πρωί του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχει ως προεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

 

Όπως αναφέρουν κύκλοι του περιφερειάρχη, στο ethnos.gr, χωρίς να του παρουσιάσουν οι Τούρκοι κάποιο συγκεκριμένο λόγο, από τότε του αρνούνται την είσοδο στη χώρα και τον έχουν οδηγήσει σε ένα γραφείο.

 

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα, το μείζον θέμα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι συμμετέχοντες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου των Περιφερειαρχών, αφού δεν μπορεί να γίνει η σύνοδος, μια και ο κ. Τζιτζικώστας είναι προεδεύων.

 

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίαςτονίζει, όπως αναφέρουν οι κύκλοι του, δε θα μπει στην Τουρκία, ακόμα και να του επιτραπεί τελικά η είσοδος από τις τουρκικές Αρχές.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο κ. Τζιτζικώστας αποχώρησε από τη Σμύρνη με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

 

Η σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».


Επικοινωνία Θεοδωρικάκου – Τζιτζικώστα

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Τζιτζικώστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική τη στάση των τούρκων. Έκανε δε λόγο για απίστευτη πρόκληση και την καταδίκασε.

 


Όπως εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τζιτζικώστας, πήγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μόνο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όταν έφθασε του είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας