Ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, τον ΟΚΑΝΑ και το Κ.Υ. Βέροιας Κύριο

Ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ επισκέφθηκε τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, τον ΟΚΑΝΑ και το Κ.Υ. Βέροιας

Την Τρίτη 19/10 ο Ανδρέας Ξανθός – πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ- μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας

επισκέφθηκαν τις δημόσιες δομές υγείας ,τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, τον ΟΚΑΝΑ και το κέντρο υγείας Βέροιας.

 

Συναντήθηκαν με τον διοικητή των νοσοκομείων κ.Πλιόγκα, τον αναπληρωτή διοικητή στην Νάουσα κ. Λυκοστράτη

αλλά κυρίως με το ανθρώπινο δυναμικό, τα σωματεία των εργαζομένων , καταγράφοντας τις δυσκολίες,

τα προβλήματα και τις ακάλυπτες ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.


Το Ε.Σ.Υ αποδιοργανωμένο, λόγω της μεγάλης πίεσης από την πανδημία εδώ και 1,5 χρόνο, δεν έχει ενταχθεί σε ένα σχέδιο μόνιμου χαρακτήρα ενίσχυσης και αναβάθμισης του , με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την τακτική του λειτουργία και την αντιμετώπιση των μη covid περιστατικών.

 

Μεγάλο φάσμα χρόνιων πασχόντων είχαν δυσκολία πρόσβασης στις δημόσιες δομές.

 

Οι προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού και τα ορισμένα επιπλέον κρεβάτια Μ.Ε.Θ που αναπτύχθηκαν δεν αποτελεί επίτευγμα.

 

Δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική παρέμβαση ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοιού στην κοινότητα

αλλά και να προετοιμαστεί κατάλληλα το σύστημα υγείας ώστε να αντιμετωπίσει τις επιδημικές αιχμές.

 

Αντιθέτως προωθείται η ιδιωτικοποίηση του είτε με έμμεσο τρόπο(αυξάνοντας τις ιδιωτικές δαπάνες) είτε με άμεσο τρόπο (μέσω των ΣΔΙΤ και της αναδιοργάνωσης του ΕΟΠΥΥ στα πρότυπα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών)


Η κυβέρνηση είχε μια αίσθηση προσωρινότητας για την πανδημία, δεν θέλησε να επενδύσει σε επιπλέον πόρους για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, ανάγκη που προβάλλεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Εξαιτίας της στρατηγικής της, των αντιφατικών επιλογών και μηνυμάτων που στέλνει δημιούργησε ανησυχία, αμφισβήτηση και δυσπιστία σε ένα ευρύτερο κομμάτι της κοινωνίας με αποτέλεσμα την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.


Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ αντιμετωπίζουμε τον εμβολιασμό με το αξιακό υπόβαθρο όχι μόνο της ατομικής προστασίας αλλά και της πράξης κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας. Απαιτείται συνολική επανεκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος με τεκμηριωμένο, στοχευμένο τρόπο εγκαταλείποντας τη λογική του τιμωρητισμού και του πειθαναγκασμού. Η αυταρχική και κοινωνικά άγρια γραμμή της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή μη εμβολιασμένους εργαζόμενους σε δομές υγείας- πάνω από 100 στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας- οδηγώντας τους στο όριο της αναξιοπρέπειας και της αδυναμίας επιβίωσης πρέπει να σταματήσει.


Το Ε.Σ.Υ χρειάζεται άμεσα :


1) μέγιστη δυνατή ενίσχυση με επιπλέον ανθρώπινο υγειονομικό δυναμικό
2) καλύτερη οργάνωση και δικτύωση των δομών -ιδιαιτέρως της α΄βμιας φροντίδας υγείας-ώστε να μην είναι νοσοκομειοκεντρική η διαχείριση της πανδημίας
3) παρέμβαση προοπτικής ώστε το ήδη κουρασμένο υγειονομικό προσωπικό να αισθανθεί ότι υπάρχει ορατή βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αλλά και ανταμοιβή της προσφοράς τους:
• Εντάσσοντας το Ε.Σ.Υ στα βαρέα και ανθυγιεινά.
• Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2000 ευρώ και αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό υγειονομικό προσωπικό.
• Δίνοντας προοπτική μόνιμης παραμονής στους συμβασιούχους.
• Βελτιώνοντας την καθημερινότητα στο Ε.Σ.Υ και την εκπαίδευση των νέων γιατρών δίνοντας το σήμα ότι η πολιτεία θέλει να επενδύσει στην δημόσια περίθαλψη.

 

 

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


Θεματική επιτροπή Υγείας

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας