Σοκ και δέος από τη δράση του κυκλώματος με χρηματισμούς γιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις! Δρούσε και στην Ημαθία

Σοκ και δέος από τη δράση του κυκλώματος με χρηματισμούς γιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις! Δρούσε και στην Ημαθία

Σοκ και δέος προκαλεί η δράση του τεράστιου κυκλώματος παράνομης συνταγογράφησης φαρμάκων με χρηματισμούς γιατρών στο οποίο εμπλέκονται εκατοντάδες άτομα.

 

Χτες η αστυνομία, μετά από μήνες ερευνών, προχώρησε σε 13 συλλήψεις, ιατρικών επισκεπτών αλλά και στελεχών φαρμακευτικών εταιρειών για χρηματισμούς γιατρών και παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως για παθολογικές και καρδιολογικές παθήσεις.

 

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα των διωκτικών αρχών, ενώ απαιτήθηκαν και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου εμπλεκόμενων προσώπων. Η ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνει πάνω από 100 άτομα και ανάμεσά τους, βρίσκονται, κατά τις ίδιες πηγές, γιατροί και φαρμακοποιοί, ενώ το ύψος της φερόμενης απάτης φαίνεται να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 

Οι "αδιάφθοροι" της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε συλλήψεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Οι συνολικά 13 συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που άσκησε ποινική δίωξη εναντίον τους για εγκληματική οργάνωση, απάτη, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία και δωροληψία σε βάρος του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακίνηση ναρκωτικών μέσω συνταγογραφήσεων κ.ά.

 

Όλοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου Ειδικού Ανακριτή Θεσσαλονίκης από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

 

Η δράση τους

 

Πάνω από 120.000 ευρώ κατασχέθηκαν μετά από έρευνα στα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ.

 

Σύμφωνα με με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μετά από έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, σε συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο πρόεδρος, ο διευθυντής πωλήσεων και 10 ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου.

 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

 

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

 

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

 

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας κατ' επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Για την επίτευξη της εγκληματικής τους δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης :

 

- Στοχευμένη - κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών

 

- Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ , εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές

 

- Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εν γνώσει τους και με την συναίνεσή τους

 

- Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους - διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή διαφορετικό φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), και προκαλώντας στη συνέχεια την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη είχαν χορηγήσει, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που είχε προσκομίσει ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

 

Βασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ' ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

 

 

Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

 

Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους, και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας, έχοντας υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

 

Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση γιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη - παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί.

 

Περαιτέρω, τα επιφορτισμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης - προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

 

Ακολούθως, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα που έπρεπε να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

 

Στη συνέχεια οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά - αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

- 123.300 ευρώ

- 12 βιβλιάρια καταθέσεων

- 54 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb)

- 5 μαχαίρια

- Χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων

- 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων, λίστες με συνεργάτες ιατρούς

-393 Έντυπα μηνιαίων συνταγογραφήσεων ιατρών και

- ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη - και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

 

Το κύκλωμα

 

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, aρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο πρόεδρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία παράγει και διανέμει γενόσημα φάρμακα και δραστηριοποιείται στους τομείς της Δερματολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας και Νευρολογίας. Παράλληλα, συνελήφθη ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Χ.Χ, ο οποίος έπαιρνε το «μαύρο» χρήμα, όπως το ανέφεραν, και το μοίραζε στους δύο τομεάρχες, έναν ιατρικό επισκέπτη της εταιρείας και προϊστάμενο της Βορείου Ελλάδος, καθώς και έναν ιατρικό επισκέπτη της εταιρείας ο οποίος ήταν προϊστάμενος Νοτίου Ελλάδος. Εκείνοι με τη σειρά τους μοίραζαν τα χρήματα στους υφισταμένους τους, ιατρικούς επισκέπτες. Οι «αδιάφθοροι» πέρασαν χειροπέδες σε ακόμα επτά ιατρικούς επισκέπτες και μία 46χρονη ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, που ήταν εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας.

 

Η αρχή του τέλους

 

Το κύκλωμα άρχισε να ξηλώνεται, όπως αναφέρει το iefimerida.gr , στις 18/9/2020 όταν συνελήφθη από τις Εσωτερικές Υποθέσεις ο ειδικός γενικός γιατρός Σ.Δ., στους Λογγάδες Ιωαννίνων, για «Δωροληψία Υπαλλήλου», «Νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις». Όπως προέκυψε από τις έρευνες, από το 2015, ο συγκεκριμένος γιατρός συνεργαζόταν με άτομα τα οποία είναι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών και συνταγογραφούσε συγκεκριμένα γενόσημα φάρμακα, συμφερόντων των εταιρειών αυτών, με το αζημίωτο. Κατά την εξέτασή του, ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε τα στοιχεία συγκεκριμένων υπαλλήλων με τους οποίους είχε συνεργαστεί, ενώ κατονόμασε και τρεις εταιρείες, μία εκ των οποίων εμπλέκεται σε αυτή την περίπτωση. Κατά τη διάρκεια των ερευνών από τις εσωτερικές υποθέσεις, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι, ιατρικοί επισκέπτες των φαρμακευτικών εταιρειών που είχε κατονομάσει ο συγκεκριμένος γιατρός, είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις και φαρμακοποιών. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούσαν κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων των εταιρειών τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι γιατροί να παίρνουν «δώρα», οι εταιρείες να αποκομίζουν κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους και οι φαρμακοποιοί να αποκομίζουν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, για μία από αυτές τις εταιρείες προέκυψε η ύπαρξη οργανωμένης ομάδας, με διαρκή και δομημένη δράση.

 

πηγή: makthes.gr,  iefimerida.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας