Συνάντηση του Τάσου Μπαρτζώκα, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιο Σταμενίτη, για τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, την ακαρπία, και τον Κανονισμό του ΕΛ.ΓΑ.

Συνάντηση του Τάσου Μπαρτζώκα, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιο Σταμενίτη, για τη συνδεδεμένη στο καλαμπόκι, την ακαρπία, και τον Κανονισμό του ΕΛ.ΓΑ.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του Βουλευτή, Τάσου Μπαρτζώκα, και του Υφυπουργού, Διονύσιου Σταμενίτη, συζητήθηκαν όλα τα επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έθεσε στον κ. Υφυπουργό το πρόβλημα με τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον αραβόσιτο. Ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες αγρότες στον Νομό Ημαθίας. Ο Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή, ότι η καταβολή της ενίσχυσης συνδέεται με την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων, η οποία διαπιστώνεται από τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του ΥΠΕΝ. Ο κ. Υφυπουργός περιέγραψε τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να καθοριστούν με ακρίβεια οι περιοχές, στις οποίες η καλλιέργεια αυτή δεν είναι επιλέξιμη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Επίσης, ο Τάσος Μπαρτζώκας έκανε αναφορά στις ζημιές που έχουν υποστεί πολλές δενδροκαλλιέργειες της Ημαθίας από το φαινόμενο της ακαρπίας. Ειδικότερα, υπάρχουν εκτεταμένες ζημίες στη ροδακινοπαραγωγή, στα αχλάδια, στα δαμάσκηνα, περονόσπορος σε σταφύλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Για αυτά τα ζητήματα, ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή, πως ήδη ο ΕΛΓΑ καταγράφει τα προβλήματα στις καλλιέργειες ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο να εξετάσει τρόπους στήριξης των παραγωγών με βάση τα περιθώρια που παρέχουν το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο.

Τέλος, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε, πως επίκειται άμεσα - και πάντως μέχρι τέλους του έτους- η υπογραφή της σχετικής Κ.Υ.Α. για την καταβολή 76 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Υφυπουργός, κ. Σταμενίτης, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του Υπουργείου το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και η επίλυση τεχνικών προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο να υπάρχει ταχύτητα και ακρίβεια στα συστήματα πληρωμών προς τους παραγωγούς.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας συνεχίζει να αφουγκράζεται τα προβλήματα των αγροτών και να διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ ευχαρίστησε τον Υφυπουργό, για την άμεση ανταπόκριση σε όλα τα θέματα που αφορούν τους γεωργούς της Ημαθίας αλλά και όλης της Επικράτειας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας