Θεοχαρόπουλος:΄΄Είναι ανάγκη μετεξέλιξης της εκλογικής σύμπραξης των δύο κομμάτων'' Κύριο

Θεοχαρόπουλος:΄΄Είναι ανάγκη μετεξέλιξης της εκλογικής σύμπραξης των δύο κομμάτων''

Συνέντευξη στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής (στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη) παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Στη συνέντευξή του

αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της εκλογής του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στις εξελίξεις που μπορεί αυτή να σημάνει για τον συνασπισμό ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Επίσης ο Ημαθιώτης πολιτικός αναφέρθηκε στην ανάγκη μετεξέλιξης της εκλογικής σύμπραξης των δυο κομμάτων – τέτοια είναι, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν διαφορετικά – σε έναν πολιτικό σχηματισμό (έκανε λόγο για «σοσιαλδημοκρατικό πόλο») που θα διαθέτει πανελλαδική οργάνωση, μη παραλείποντας να δώσει και το στίγμα της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «εμείς είμαστε σταθερά και διαχρονικά αταλάντευτα ευρωπαϊστές».

Η συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

1. Το θέμα των ημερών στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ. Ποια είναι η θέση σας για την εξέλιξη αυτή;

Το κόμμα της ΝΔ εξέλεξε τον αρχηγό της και εύχομαι επιτέλους να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του ανατέθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Γιατί μέχρι τώρα ουσιαστικά στην Βουλή η μόνη παράταξη που διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα λειτουργήσει ως αρχηγός της ΝΔ και μετά να τον κρίνουμε. Εδώ ταιριάζει η παροιμία «ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαπτίσαμε»

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης καλείται να υπηρετήσει τις θέσεις ενός βαθιά συντηρητικού κόμματος και για την εκλογή του στηρίχθηκε σε δυνάμεις της σκληρής και λαϊκής δεξιάς και αυτά είναι αντικειμενικά δεδομένα. Όμως θέλω να μείνω σε ένα γεγονός το οποίο παρατηρήθηκε αυτή την εβδομάδα. Αναφέρομαι στην τάση γρήγορης μυθοποίησης και απομυθοποίησης ορισμένων προσώπων. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από τους μεσσίες και τους σωτήρες. Ας μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη.

2. Παρόλα αυτά, πολλοί λένε αλλά και φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη θα επηρεάσει σημαντικά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Κοιτάξτε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι πάγκος ούτε του Τσίπρα ούτε του Μητσοτάκη. Είναι ο νέος πόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα μας. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει η παράταξη των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών και από την άλλη το Λαϊκό Κόμμα.

Στην χώρα μας υπάρχει ένα παροδικό φαινόμενο, η ξαφνική ισχυροποίηση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, με αυταπάτες και ιδεολογικές αγκυλώσεις που οδήγησαν στα αδιέξοδα του καλοκαιριού και σύντομα δυστυχώς θα οδηγήσουν και σε νέα. Για να μην οδηγηθούν οι πολίτες λοιπόν σε ακραίες λαϊκίστικες φωνές πρέπει να ισχυροποιηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη.

Είναι διαφορετικής τάξεως ζήτημα βέβαια η εθνική συνεννόηση που είναι απαραίτητη με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και άλλης τάξεως ζήτημα η συγκρότηση των κομμάτων βάσει των υπαρκτών ιδεολογικών και προγραμματικών διαφορών. Τώρα όσον αφορά για αυτά που ακούγονται κατά καιρούς περί ευρωπαϊκού κόμματος, εμείς είμαστε σταθερά και διαχρονικά αταλάντευτα ευρωπαϊστές αλλά τα κόμματα έχουν ιδεολογική και προγραμματική βάση. Για τον λόγο αυτό η ανασυγκρότηση της δεξιάς παράταξης είναι υπόθεση της δεξιάς, υπόθεση δική μας είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

3. Να έρθω συνεπώς στον δικό σας χώρο, τι πρέπει να γίνει ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν ισχυρό πόλο της κεντροαριστεράς όπως έχετε δηλώσει ότι επιδιώκετε; Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη;

Κοιτάξτε 1 από τα 11 σημεία στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι ότι στόχος μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος. Τον Σεπτέμβριο τα βήματα έγιναν πολύ γρήγορα και συμφωνήσαμε ότι η συμπαράταξή δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας.

Τα επόμενα όμως μετεκλογικά βήματα δεν είναι όσο γρήγορα θα έπρεπε. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η αδράνεια, το σημειωτόν και η κυριαρχία μίας τάσης δικαίωσης με όρους παρελθόντος αντί της φυγής προς τα εμπρός. Τώρα έφθασε η ώρα για άλματα μπροστά από όλους με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Να υπερβούν όλοι τους κομματικούς εγωισμούς και τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις. Αλλιώς η ιστορία θα μας προσπεράσει. Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποκτήσει άμεσα πανελλαδική δομή, περιφερειακά όργανα και να μην είναι μόνο υπόθεση κορυφής. Να αποκτήσει κινηματικά χαρακτηριστικά. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μετατραπεί σε έναν ευρύ χώρο που να συμμετέχουν όσοι βρίσκονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Η Συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης πρέπει να γίνει άμεσα εντός τριμήνου με στόχο τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό, την αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος και να μπουν οι βάσεις ώστε να ξεπεραστούν αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να πάμε γρήγορα για τον δικό μας “ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της κεντροαριστεράς της λογικής και της ευθύνης”. Στόχος η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αποτελέσει το όχημα που θα μας οδηγήσει στον ενιαίο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας.

4. Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους και σε λίγες ημέρες μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή. Τι θα πράξετε;

Δεν συμφωνούμε με το κεντρικό πλαίσιο της πρότασης που μας παρέδωσε ο Υπουργός Εργασίας και περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και αύξηση εισφορών. Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για μετατόπιση του προβλήματος στις επόμενες κυβερνήσεις και γενεές.

Διαφωνούμε επίσης με την αύξηση των εισφορών καθώς είναι ένα μέτρο που θα οδηγήσει σε νέο κύκλο ύφεσης και ανεργίας και συνεπώς θα χειροτερεύσει και το ασφαλιστικό πρόβλημα. Εξάλλου το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν μειωθεί η ανεργία και για το θέμα αυτό δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση 11 μήνες τώρα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επεξεργασμένες θέσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Θα δώσουμε μάχη για να υιοθετηθούν και να μην έχουμε αρνητικές εξελίξεις.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας