Τις σημαντικές ρυθμίσεις για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες ανέλυσε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ως Εισηγητής της ΝΔ στη Βουλή

Τις σημαντικές ρυθμίσεις για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες ανέλυσε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ως Εισηγητής της ΝΔ στη Βουλή

Τα άρθρα του νέου Κώδικα Μετανάστευσης που απλοποιούν και κάνουν πιο αποτελεσματική τη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και ταυτόχρονα πιο ευέλικτη τη διαδικασία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ευρισκόµενου στη χώρα εργατικού δυναµικού, ανέλυσε ο Εισηγητής της ΝΔ , Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη σχετική συζήτηση επί του Νομοσχεδίου, που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

 

Όπως τόνισε, προερχόμενος από έναν αγροτικό νομό, τον Νομό Ημαθίας γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί λόγω της έλλειψης εργατών γης από τρίτες χώρες.

 

Χαρακτηριστικά δε ανέφερε ότι καθώς οι ελλείψεις συνολικά στη χώρα για τον πρωτογενή τομέα ξεπερνούν τις 25.000, παρουσιάζεται πια μία ραγδαία εκτόξευση των μισθών των εναπομεινάντων αλλοδαπών εργατών γης αλλά και μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής, που εν τέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή.

 

Τόνισε δε με έμφαση ότι το ζήτημα δεν λύνεται με το ισχύον πλαίσιο, δηλαδή με το να έρχονται οι εργάτες γης για έξι μήνες, και να τους κάνουμε μια πρόσκληση περίπου «στα τυφλά», χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να ξέρουμε, ούτε από που κρατάει η σκούφια τους, ούτε και από ποιους, για πόσο χρονικό διάστημα και κάτω από ποιες συνθήκες φιλοξενούνται και απασχολούνται στη χώρα μας κάθε έτος.

 

Όπως δεν λύνεται ούτε με διαδικασίες επιλογής εργατών και έκδοσης αποφάσεων που κινούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με ρυθμό χελώνας, έτσι ώστε όταν τελικά διεκπεραιώνονται να έχουμε φτάσει «στο αμήν».

 

Ως εκ τούτου, με το νέο πλαίσιο

 

· ενώ μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία ρυθμιζόταν με ΚΥΑ, κάτι που συνεπαγόταν την εμπλοκή μίας πλειάδας Υπουργείων και την χρονοβόρα διαδικασία διεκπεραίωσης,

 

πλέον θα ρυθμίζεται απλά και γρήγορα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που θα εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, και που θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.

 

· Ενώ, ειδικά για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, και όσον αφορά στον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια, θα λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος.

 

· Η δε αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, θα καθορίζεται με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά 10%.

 

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο Εισηγητής της ΝΔ:

 

Αυτοματοποιείται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας,

 

· με αµιγώς ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών,

 

· µε δηµιουργία ηλεκτρονικής θυρίδας για κάθε πολίτη τρίτης χώρας,

 

· με ψηφιοποίηση όλου του αρχείου της νόµιµης µετανάστευσης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και τις ∆ιευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων

 

· και µε τη δηµιουργία κέντρων λήψης βιοµετρικών δεδοµένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για την επιτάχυνση της επίδοσης των αδειών διαµονής.

 

Η θέσπιση δε μίας καινοτόμας εποχικής άδειας για διαμονή έως 9 μήνες το έτος και έως 5 έτη, αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση προς διευκόλυνση τόσο των αγροτών όσο και των ελληνικών προξενικών αρχών.

 

Οι συγκεκριμένες άδειες διαµονής που θα χορηγούνται, σημείωσε ο κ. Τσαβδαρίδης, θα ισχύουν για εννέα µήνες ανά έτος, µε την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του.

 

Την ίδια στιγμή, για να μπορεί να επιστρέψει πίσω στη χώρα μας, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύµβαση εποχικής εργασίας ΠΡΙΝ από την αναχώρησή του για την Ελλάδα, ενώ αυτό το καθεστώς θα ισχύει για πέντε χρόνια.

 

Με την παρέλευση των πέντε αυτών χρόνων, ο δικαιούχος θα απολέσει αυτοµάτως τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα µας.

 

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΕΩΡ. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ &


ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ο. Ν.Δ.


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ


1) Ευθυμίου Βαρλάμη 9 (πρώην Τρύφωνος)


Τ.Κ. 59132 - Βέροια Ημαθίας


Τηλ. : 2331029035-2331072019


Fax: 2331072029


2) Βετσοπούλου 80 - Τ.Κ. 59300


Αλεξάνδρεια Ημαθίας


Τηλ. : 2333027043


Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας