Το alexandriamou.gr στη Συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στα ΜΜΕ στην 82η ΔΕΘ...(βίντεο) Κύριο

Το alexandriamou.gr στη Συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα στα ΜΜΕ στην 82η ΔΕΘ...(βίντεο)

“Ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της καθιερωμένης

συνέντευξης τύπου στην 82η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων - Γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»

Με ταχύτητα για να ολοκληρωθεί η γ΄αξιολόγηση - Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα - Η Ελλάδα μπορεί να συνομιλεί με τη Ρωσία, την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο»

Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία

«Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας”, τόνισε, γνωστοποιώντας ότι θα συγκληθεί άμεσα το υπουργικό συμβούλιο ώστε η κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις σετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε πιθανές κωλυσιεργίες για την ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ζήτησε από το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει σε σχέση με το πρόγραμμα θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του χρόνου.

«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Η κυβέρνηση δίπλα στον κόσμο της παραγωγής

“Στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα της δημιουργίας και την Ελλάδα του μόχθου. Μόνο με μεταρρυθμίσεις και αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων, μπορούμε να φύγουμε από τα επτά χρόνια της επιτροπείας”,υπογράμμισε επισημαίνοντας ξανά πως σε έναν χρόνο από τώρα, η 83η ΔΕΘ θα διεξαχθεί με την χώρα εκτός μνημονίων.

Παράλληλα εκτίμησε ότι με την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα να καλυφθούν οι στόχοι αλλά και να δοθεί, ξανά, μέρισμα στους πιο αδύνατους οικονομικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα από το 2019 θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή.

Επενδύσεις: Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ

“Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα”, σημείωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα, τονιζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση, επί διακυβέρνησης τους σημειώθηκε η μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει καταγραφεί.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ξανά πως για την κυβέρνηση, η επιχειρηματικότητα κα η δίκαιη ανάπτυξη είναι συνυφασμένες με την προστασία του περιβάλλοντος και τις εργασίας.

«Το 2016 έγινε ρεκόρ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα», τόνισε.

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών."

“Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε όταν η Ελλάδα γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε επενδυτικές στρατηγικές”, σχολίασε απαντώντας σε ερώτηση για τις επενδυτικές κινήσεις από την Κίνα και την αύξηση του ευρωπαικού επενδυτικού ενδιαφέροντος με την πρωτοβουλία Μακρόν για την στηριξη τους.

Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα τη στρατηγική της τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα η οποία θα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη αλλά θα μπορεί να απλώνει τα κλαδιά της και στην Ανατολή και στο βορά και στο Νότο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε δόγμα μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι μέσα στην Ευρωζώνη, πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που μπορεί όσο καμία άλλη να συνεννοείται να συνομιλεί και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τον Αραβικό κόσμο. Λίγες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμβληματικές μεταρρυθμίσεις

“Ο νόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ισχύει κανονικά καθώς συγκροτήθηκε το ΕΣΡ και προχωράει ο διαγωνισμός”, τόνισε, δηλώνοντας δικαιωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ακόμα, υπογράμισε την σημασία των νομοσχεδίων για την εργασία και την παιδεία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το τελευταίο ως “εμβληματική μεταρρύθμιση”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας , δηλαδή το φθινόπωρο του 2019 ενώ σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, σημέιωσε ότι οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται δημόσια ανοικτά και πάνω στα προγράμματα τονίζοντας ότι η επιλογή που υπαρχει είναι το εαν οι πολιτικές δυνάμεις θα ταχθούν με την δεξιά ή με την Αριστερά.

“Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα διλήμματα και επιλογές για το μέλλον της χώρας. Υπάρχουν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στις οποίες πρέπει να κριθούμε.

Η αντίληψή μας για τις εργασιακές σχέσεις, για την προστασία του περιβάλλοντος εάν βρισκόμαστε στην όχθη του νέου φιλελευθερισμού ή μιας αντίληψης για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους. Σε αυτά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν συμπτώσεις ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονται παραδοσιακά στο στρατόπεδο της Δεξιάς και δυνάμεις στο στρατόπεδο της Αριστεράς. Υπάρχουν δυνάμεις στη σημερινή δεξιά και στη σημερινή κεντροαριστερά που είναι στην ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη λογική και δυνάμεις που μπορούν να βρουν πλαίσιο συνάντησης στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική προστασία”.

Επίσης, υποστήριξε την ανάγκη διπλωματικής λύσης στην Βενεζουέλα ενώ σχετικά με την στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία ‘εκανε λόγο “για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε”. Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη.

Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας - Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει

«Το ζήτημα της διεκδίκησης τίθεται σε θεσμικό επίπεδο από την πλευρά της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και έχει αναδιατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από τον ΠτΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης της Πολωνίας για το ίδιο θέμα.

«Νομίζω, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις. Εάν η Πολωνία επιλέξει να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς σε επίπεδο διεθνούς δικαστηρίου θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Αν προχωρήσει σε διμερές επίπεδο δεν μπορεί να προδικάσει η μία εξέλιξη την άλλη. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν θέλω να την κρίνω αλλά δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην πολιτική σημαντική για μας αξία της αλληλεγγύης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Το alexandriamou.gr ήταν και εκεί, εκπροσωπούμενο από τη δημοσιογράφο κ. Έφη Στεφ. Καραγιάννη.

 

 (δείτε όλη την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εδώ

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας