Τοποθέτηση της παράταξης "ΕΝΑ μαζί" στην αργία του κ. Κουτσογιάννη

Τοποθέτηση της παράταξης "ΕΝΑ μαζί" στην αργία του κ. Κουτσογιάννη

Θέση για την τοποθέτηση του δημάρχου Νάουσας, Νίκου Κουτσογιάννη σε αργία πήρε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης "ΈΝΑ Μαζί" Νικόλας Καρανικόλας. Στην οποία αναφέρει:

 

"Με έκπληξη και θλίψη, πληροφορηθήκαμε το γεγονός ότι ο κ. Κουτσογιάννης τέθηκε σε αργία με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την θέση τον οδήγησαν οι χειρισμοί του κατά την προηγούμενη περίοδο διοίκησής του, οι οποίοι συνιστούν σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, κατ’ εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος και οι οποίοι μάλιστα έχουν οδηγήσει τον κύριο Κουτσογιάννη σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.

 

  Πρόκειται για μία υπόθεση που ξεκινά 9 χρόνια πίσω στο 2015, και την πρώτη θητεία του ως δήμαρχος, σχετικά με τους όρους και την μίσθωση δημοτικού ακινήτου. Με βάση δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, η δικαστική απόφαση προέκυψε όταν ο τότε και εκ νέου δήμαρχος υπέπεσε στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση επειδή, ενώ γνώριζε την παραβίαση αυτών των όρων, υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο και στη συνέχεια δεν κίνησε τις διαδικασίες για τη λύση του και την αποβολή του μισθωτή. 

 

  Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα που επισυνάπτουν τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, «με τη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης ο κατηγορούμενος προέβη με σκοπό και δη επιδιώκοντας να προσπορίσει παράνομο όφελος στον μισθωτή, και ειδικότερα, επιδιώκοντας με την παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόντων να επιφέρει την παράνομη ωφέλεια και δη με την παράβαση των καθηκόντων του να αποκτήσει ο μισθωτής παράνομα εξ αυτού ωφελήματα... Η απόφαση είναι τελεσίδικη καθώς είχε προηγηθεί αντίστοιχη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση τον Δεκέμβριο του 2022».

 

  Έτσι, μετά από την τελεσίδικη αυτή απόφαση, ο κ. Κουτσογιάννης τέθηκε σε αργία έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες στα ανώτερα δικαστήρια όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος. Αν δεν υπάρξει κάποια διαφορά και εκεί, τότε ο κύριος Κουτσογιάννης κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς άμεσης έκπτωσης από το αξίωμά του.

 

  Σήμερα είμαστε εδώ δυστυχώς, σε αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση, όχι για ένα ευχάριστο γεγονός που ανυψώνει τον Δήμο μας, αλλά για να επιλέξουμε κάποιον αντιδήμαρχο που θα αναπληρώσει τον εν αργία Δήμαρχο. Θλιβερή πραγματικά στιγμή που γράφεται στις σελίδες της ιστορίας του ηρωικού μας τόπου.

 

  Αναφορικά με την στάση της παράταξής μας η οποία επέλεξε την σιγή αναμένοντας τις εξελίξεις και το δημοτικό συμβούλιο καθ’ όλες αυτές τις μέρες, έχουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

 

  Η απόφαση αυτή, είναι μια απόφαση που μας θλίβει όλους και δεν μας τιμά σαν κοινωνία. Πρόκειται για μία άσχημη στιγμή για όλους εμάς που αποφασίσαμε να θέσουμε τον εαυτό μας στο κοινό καλό και την ανάπτυξη του τόπου μας. Αποτελεί όμως και μια θλιβερή εικόνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για την εικόνα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, αφού αντίστοιχο παράδειγμα δεν είχαμε ποτέ, ενώ ελάχιστοι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση.

 

  Δυστυχώς, ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας βρίσκεται αυτές τις μέρες στο κάδρο της επικαιρότητας με θύελλα δημοσιευμάτων για την αργία του κ. Κουτσογιάννη και τους λόγους που την επέβαλλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης

 

  Κοινώς, εκτεθήκαμε και σε πανελλήνια μάλιστα κλίμακα αφού, όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας δημοσίευσαν την είδηση αυτή κάνοντας μας πρώτο θέμα στο πανελλήνιο για αρνητικούς λόγους.

 

  Δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε αυτή την περίοδο η Νάουσα να ακούγεται πρώτη είδηση ως κορυφαίος τόπος προορισμού για την Αποκριά, όπως και πέρυσι, μόνο αυτό δεν γίνεται. Δίνουμε εντέλει, προς τα έξω, μια εικόνα ενός Δήμου σε μια παρακμάζουσα κατάσταση. Μια εικόνα που πληγώνει όλους τους σκεπτόμενους Ναουσαίους, όλους τους ενεργούς και περήφανους δημότες του Δήμου μας.

 

  Ακόμα περισσότερο αμαυρώνεται όλη η σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια που ξεκίνησε από την δική μας διοίκηση τα τελευταία χρόνια. Όλοι γνωρίζουν ότι ο τόπος μας είχε αρχίσει να κλείνει τα τελευταία έτη σημαντικές πληγές του παρελθόντος και να μπαίνει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά. Να σας θυμίσω την επαναλειτουργία του χιονοδρομικού μας κέντρου, την λειτουργία της Αστυνομικής Σχολής, την προετοιμασία για την εκκίνηση του ξενοδοχείου του Αγίου Νικόλα, τα σημαντικά έργα υποδομής, ευρύτερα ζητήματα του Δήμου μας όπως η κλωστοϋφαντουργία Βαρβαρέσος και το Νοσοκομείο μας. Αυτή η απόφαση λοιπόν επιφέρει ιδιαίτερα και σημαντικά ζητήματα για το μέλλον του τόπου, ενώ είναι εμφανής ο κίνδυνος, να μας οδηγήσει σε περαιτέρω εσωστρέφεια και εσωτερική «κατανάλωση» της όποιας συζήτησης, για το αν είναι δίκαιη ή άδικη, ή ακόμη χειρότερα για να ψάχνουμε μέσα και δίπλα μας, σκιές και επινενοημένους εχθρούς.

 

  Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία απόφαση άδικη για όλους τους Ναουσαίους που θέλουμε την προκοπή και την ανάπτυξη του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

 

  Ελπίζουμε πραγματικά αυτή η πολιτική τρικυμία που κατέληξε στο να είναι ο Δήμος μας ακυβέρνητο καράβι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

 

  Αναφορικά με τις αντιδράσεις και τις πρώτες δηλώσεις του κυρίου Κουτσογιάννη περί «εκτρωματικής απόφασης που καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου προερχόμενη από τις πιο σκοτεινές εποχές που έχει ζήσει ο τόπος» είναι κάτι που καταδικάζουμε. Μπορούμε να τις κατανοήσουμε μόνο αν και εφόσον προέρχονται από την ένταση της στιγμής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δηλώσεις που περιποιούν τιμή στον πρώτο δημότη του Δήμου μας. Μας προσβάλουν όλους με τον πιο βάναυσο τρόπο, αφού προσβάλλουν πρωτίστως τους δημοκρατικούς θεσμούς που οφείλει να έχει κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν, όταν μια απόφαση μας αρέσει να χαιρετίζουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και όταν δεν μας αρέσει να επιτιθέμεθα προς πάσα κατεύθυνση. Αν όμως, όντως, θεωρεί ότι υπάρχει κάποια πλεκτάνη γύρω από τις τραγικές αυτές εξελίξεις, οφείλει με αποδείξεις να δώσει στο φως όλους όσους εμπλέκονται. Σε κάθε άλλη περίπτωση ας είμαστε εγκρατείς και ας μην σπείρουμε την διχόνοια στην κοινωνία μας, ας μην δημιουργηθούν εικόνες και συμπεριφορές όχλου με εξεγερμένους υποστηρικτές, στις γειτονιές, στα καφενεία και στο διαδίκτυο. Είναι πολλά τα έτη που ο τόπος μας έχει ταλαιπωρηθεί από τέτοιες διχαστικές συμπεριφορές.

 

  Εμείς ως «ΕΝΑ Μαζί» επιμένουμε στις αρχές μας που έχουμε από την πρώτη ημέρα να στεκόμαστε μακριά από τοξικότητα, προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αντίπαλα στρατόπεδα, αφού άλλωστε το σημερινό θέμα έχει να κάνει με διένεξη μεταξύ του κ. Κουτσογιάννη και φορέων της δικαιοσύνης.

 

  Σε αυτό όμως που συμφωνούμε με τον κύριο Κουτσογιάννη, είναι ότι η λαϊκή βούληση είναι νωπή, και παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με τις δικαστικές του περιπέτειες, τον καθιστά τον μοναδικό που μπορούσε μέχρι χθες να κάθεται στην καρέκλα του Δημάρχου.

 

  Οποιοσδήποτε άλλος στην θέση του, θα είναι ένας διορισμένος δήμαρχος που είτε δεν θα έχει το πολιτικό και το ηθικό βάρος που απαιτείται, για να ανταπεξέλθει στον ρόλο του δημάρχου, είτε υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει να είναι «μαριονέτα» στα χέρια που κυρίου Κουτσογιάννη που θα παίρνει με μη θεσμικό τρόπο τις αποφάσεις του Δήμου μας και θα δημιουργεί σκιές. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένας δήμαρχος αποδυναμωμένος, γεγονός που δεν αρμόζει στην πολιτική ιστορία του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας που έχει δώσει ιστορικά τεράστιες πολιτικές προσωπικότητες.

 

  Κλείνοντας, δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε στον ορισμό ενός δημάρχου, που δεν διαθέτει την λαϊκή εντολή για την θέση αυτή, ευχόμενοι να επέλθει άμεσα η ηρεμία για το καλό του Δήμου μας. Για την ερχόμενη περίοδο και μέχρι να επέλθει πολιτική ηρεμία συνιστούμε σε όποιον δεχτεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, να φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο αποφάσεις της καθημερινότητας και υπηρεσιακά θέματα.

 

  Έχετε την δυνατότητα να ορίσετε όποιον αντιδήμαρχο θέλετε στην θέση του δημάρχου, έχετε την ευθύνη των πράξεων και της ψήφου σας.

 

  Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για όλες μας τις κινήσεις που μοναδικό σκοπό έχουν να συνεχίσει η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, έχοντας έναν Δήμαρχο που το πρόσωπο του φέρει τον σεβασμό και την αναγνώριση όλης της κοινωνίας μας. Έναν Δήμαρχο που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και έναν προς έναν τους δημότες του Ηρωικού μας Δήμου παρουσιάζοντας έργα και ανάπτυξη.

 

  Ο τόπος, μας έχει ανάγκη όλους και ο χαρακτήρας του καθενός μας, φαίνεται στις δύσκολες στιγμές και στις πραγματικές ανάγκες των συνδημοτών μας.

 

  Ειδικά σε αυτές, δηλώνουμε ότι είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε περήφανη Ναουσαία και κάθε περήφανο Ναουσαίο.

 

  Πάνω από όλους μας, Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας".

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας