Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έσπασε κάθε ρεκόρ απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ για το 2014

 

Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έσπασε κάθε ρεκόρ απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ για το 2014

"Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και, ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ" δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, το μεσημέρι, με θέμα τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ για το 2014.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, η απορρόφηση κονδυλίων ανήλθε

στο 90,3%, από 53% στις αρχές του 2013, ενώ οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ το 2014.

Επίσης, πρόσθεσε πως σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία υλοποιούνται 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως απορροφήθηκαν 61,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της προσπελασιμότητας, 28 εκατ. ευρώ για την αστική και αγροτική αναγέννηση, 40,5 εκατ. ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 22 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 39 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και 15,5 εκατ. ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Με την ορθολογική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος δώσαμε ώθηση στην τοπική οικονομία, τονώσαμε την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα, ολοκληρώσαμε σημαντικές υποδομές, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και ένα δίχτυ προστασίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο" τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη για να έρθουν άμεσα νέοι ευρωπαϊκοί πόροι, ενώ ανακοίνωσε πως το πρώτο έργο θα είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ.

"Ήδη, οι πολύ αργοί ρυθμοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 2014. Ήδη, επίσης, με τη νέα κυβέρνηση χάθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Αυτό λοιπόν που βλέπω είναι ότι δεν θα έχουμε ανοιχτές προσκλήσεις, δεν θα ξεκινήσουν δηλαδή οι διαδικασίες, πριν από τον Οκτώβριο" κατέληξε.

www.dikaiologitika.gr

 

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας