Έρχεται ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr - Τι είναι και τι θα προσφέρει Κύριο

Έρχεται ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr - Τι είναι και τι θα προσφέρει

Ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr θα ενεργοποιηθεί εντός 15 ημερών με απώτερο σκοπό την εύκολη και γρήγορη επίλυση των αποριών των πολιτών που αφορούν τις διαδικασίες του Δημοσίου εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

 

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση εξήγησε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα τεθεί στην υπηρεσία του Δημοσίου προς όφελος των πολιτών για τις συναλλαγές και την επικοινωνία τους με το κράτος.

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «Το πρώτο πράγμα που θα δούμε σε 15 μέρες είναι ο ψηφιακός βοηθός για το gov.gr και το πώς δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη θα έρθει και να μας λύσει τα χέρια στο εξής», είπε και εξήγησε πώς θα λειτουργεί η εν λόγω υπηρεσία.

 


H τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη με ένα μόλις κλικ

 

 

«Σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 1.600 υπηρεσίες του Δημοσίου. Το πρόβλημα που πιθανώς αντιμετωπίζουμε είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε αυτό το οποίο θέλουμε στο gov.gr, επειδή υπάρχει πολλή πληροφορία πλέον ή δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε. Δεν ξέρουμε ποια είναι διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ο ψηφιακός βοηθός λοιπόν, τον οποίο παρουσιάζουμε σε δύο εβδομάδες, είναι ένα μποτ, όπως λέμε βοηθός. Ένα παράθυρο στο οποίο θα γράψουμε σε φυσική γλώσσα τι θέλουμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, θέλω να πουλήσω το αυτοκίνητό μου, θέλω να μεταβιβάσω ένα κινητό, θέλω να γράψω το γιο μου, την κόρη μου σε μια σχολή, ένα πανεπιστήμιο. Αυτό λοιπόν, αυτός ο οδηγός ψάχνει όλες τις διαδικασίες του δημοσίου και μας απαντά πολύ γρήγορα δίνοντας και τα αντίστοιχα λινκ, τις παραπομπές για το τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς».

 

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η διαλειτουργικότητα σήμερα, το να συνδέονται δηλαδή τα συστήματα μεταξύ τους, είναι τα χαρτιά του χθες. Για ποιο λόγο κάποτε βγάζαμε πιστοποιητικά; Γιατί δεν υπήρχε ένας φυσικός και επίκαιρος τρόπος να πούμε ότι εγώ είμαι Δημήτρης Παπαστεργίου που γεννήθηκα τότε και έχω αυτή την οικογενειακή κατάσταση. Σήμερα που πλέον τα συστήματα μιλάνε μεταξύ τους, δυσλειτουργούν, δεν υπάρχει κανείς λόγος να βγάζουμε πιστοποιητικά ούτε καν σε ψηφιακή μορφή. Άρα αυτό είναι το επόμενο βήμα. Είναι το βήμα του wallet που θα μπορούμε απαντώντας απλά ότι συναινούμε το δημόσιο αυτά τα στοιχεία μας να τα χρησιμοποιήσει εκεί, σε έναν φορέα του δημοσίου ή σε μια τράπεζα, για να τελειώνει η ιστορία των πιστοποιητικών ακόμα και σε ψηφιακή μορφή».

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας