Στο κινητό από σήμερα δίπλωμα και ταυτότητα - Δείτε πώς θα είναι Κύριο

Στο κινητό από σήμερα δίπλωμα και ταυτότητα - Δείτε πώς θα είναι

Στο κινητό, με το πάτημα ενός κουμπιού, θα βρίσκονται- πλέον- η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, χάρη στη νέα εφαρμογή που παρουσιάζεται σήμερα το απόγευμα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Τα δύο έγγραφα θα μπορούν να αποθηκευτούν μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι, εκεί που ήταν και το πιστοποητικό εμβολιασμού, και άμεσα θα τεθούν σε ισχύ.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε οι ταυτότητες των πολιτών και τα διπλώματα οδήγησης να είναι μέσα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι φαίνεται ότι επιτεύχθηκε.

 

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Καραμανλής: «Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών»

 

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το 2019, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ένας πομποδέκτης για όλους αυτοκινητοδρόμους.

 

«Αυτό που κάναμε το 2019 έπρεπε να έχει γίνει από 2014» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια «θα είμαστε έτοιμοι να χρεωνόμαστε ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουμε».

 

Αναφερόμενος στην σημερινή παρουσίαση, είπε ότι κάνουμε άλλη μια επανάσταση μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά». Εξήγησε ότι με το car wallet οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους το δίπλωμα και την ταυτότητα. «Θα μπορούμε να έχουμε την επιλογή να τα επιδεικνύουμε από το κινητό μας» είπε και συνέχισε: «Η καινοτομία αυτή βελτιώνει αφενός την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει την ταλαιπωρία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα διαφάνειας».

 

 

Πώς θα είναι η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα

 

Με βάση την τροπολογία, τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται στην εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου «να τα επιδεικνύει, για σκοπό ταυτοποίησής του, σε φορείς του δημόσιου τομέα κατά έννοια περ. α’ παρ. του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’143), δικαστικές αρχές και φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας ταυτοποίηση, στο πλαίσιο άσκησης των κατά αρμοδιοτήτων τους εκπλήρωσης των κατά υποχρεώσεών τους».

 

Αν και οι πολίτες δεν μπορούν να βάλουν τα δύο έγγραφα- ακόμα- στο κινητό τους μέσω της εφαρμογής, καθώς δεν έχει γίνει η παρουσίαση, μπορούν να την κατεβάσουν σε Android ΕΔΩ και σε Apple ΕΔΩ.

 

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή

 

 

 

Ταυτότητα

- Ο αριθμός ταυτότητας.
- Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
- Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
- Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες.
- Η ημερομηνία γέννησης.
- Ο τόπος γέννησης.
- Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας.
- Η φωτογραφία του κατόχου.

tautotita

Δίπλωμα οδήγησης

- Ο αριθμός άδειας οδήγησης.
- Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
- Η ημερομηνία γέννησης.
- Ο τόπος γέννησης.
- Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
- Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
- Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
- Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
- Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
- Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.
- Η φωτογραφία του κατόχου.

diploma

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αποθήκευση των άνωθεν στοιχείων θα μπορεί να γίνει από μία μόνο κινητή συσκευή φυσικού προσώπου.

Επίσης, στόχος μετά το δίπλωμα και την ταυτότητα, είναι να «μπει» στα κινητά μας τηλέφωνα το ΚΤΕΟ και η ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα την εφαρμογή για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης, με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρωθυπουργός.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας