Τίτλοι Ειδήσεων

 

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Παγώνουν σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία Κύριο

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Παγώνουν σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία

Συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας

 

Την ώρα που στην Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά έως την Πέμπτη 18 Μαρτίου. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνει νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματιστεί αυτό το διάστημα.

 

Μόλις τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου, τρεις χώρες και συγκεκριμένα Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της AstraZenenca καθώς διερευνούν ορισμένα περιστατικά θρομβώσεων.

 

Στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

 

Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου συνεδριάζουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV το γεγονός πως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πάγωσαν τη χορήγηση του εμβολίου, ίσως παίξει ρόλο στις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

 

Πάντως σε ανακοίνωση της την Κυριακή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

 

Φρένο στο εμβόλιο από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας και έπειτα από συμβουλή του εθνικού ρυθμιστή εμβολίων της Γερμανίας, του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν διαπιστωθεί θρομβώσεις. Σε δήλωσή του το υπουργείο ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει «εάν και πώς οι νέες πληροφορίες θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου».

 

Λίγο αργότερα την αναστολή του εμβολίου ανακοίνωσε και η Γαλλία «για προληπτικούς λόγους», εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

 

Σχεδόν... ταυτόχρονα ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε επίσης ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής, ΕΜΑ.

 

Εξετάζει το θέμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

 

Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, δήλωσε: «Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

 

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.

 

ethnos.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας